Iščete cenovno dostopne ideje, s katerimi bi vaše najmlajše zaposlili čez počitnice? Našli smo zastonj (in skoraj zastonj) dejavnosti, s katerimi se lahko ukvarjate doma ali zunaj.

Ovire na dvorišču

Na dvorišču postavite ovire s pomočjo hula hoop krogov, kolebnic, palic, kamnov, cevi in ostalih stvari, ki jih najdete v hiši. Ovire vam naj pomagajo zgraditi tudi otroci, ki naj prispevajo tudi svoje ideje. Tekmujte. Zmaga oseba z najhitrejšim časom.

Kampiranje na dvorišču

Za kampiranje ne potrebujete taborišča. V le-to spremenite vašo dvorišče. Postavite šotor in preživite noč pod zvezdami. Ta zastonj poletna aktivnost ima pred navadnim kampiranjem eno prednost: kopalnica je le par korakov vstran. 

Parada s kolesi

Spodbudite otroke, da okrasijo svoja kolesa s trakci, nalepkami, zastavami in podobnim – potem pa naj krožijo in se vozijo po soseski ter kažejo svoje stvaritve.

Naredite ptičjo hišico

Naredite ptičjo hišico in na svoje dvorišče privabite vse poletne ptice. Nastavite jim hrano – palčke premažite z arašidovim maslom in jih posujte s semeni. To je popolna dejavnost, s katero otroke naučite o naravi in živalih.

Naredite bombe iz krede

Otroci se bodo zelo zabavali s to idejo, ki jo je imela Lorie King kaehler (avtorica Krede na divji strani). Uporabite čisto črpalko za doziranje mila in balone napolnite s pralno mešanico krede in barve (1 lonček vode, 2 žlici koruznega škroba in par kapljic jedilne barve). Naj otroci na tla s kredo narišejo tarče, ali pa jim dovolite, da balone mečejo kamor želijo. 3, 4, zdaj … mečite balone.

Naučite otroka kuharske spretnosti

Ta zabavna poletna dejavnost za otroke je tudi praktična – otroci se naučijo kuhati. Izberite najljubšo hrano, kot so na primer pohani sir ali piškoti, in jed pripravite skupaj z otroki. Otroci bodo ponosni in bodo jed z veseljem pojedli.  

Organizirajte piknik doma

Piknik lahko organizirate kar na vašem dvorišču. Izberite, kje boste jedli – ali bo to miza na terasi ali odeja na travi. Pripravite hrano in vse potrebno za piknik, z dobrotami napolnite košaro in uživajte na svežem zraku. 

Barvajte na prostem

Pri barvanju na prostem vas ne bo skrbelo, če boste naredili nered. Uporabite pralno barvo in barvajte, kjer želite – na velikem kosu papirja, kartonu ali na tlakovcih. Umetnine s kredo lahko ustvarjate tudi na pločniku.

Obiščite policijsko ali gasilsko postajo

Je vaš otrok navdušen nad policisti in gasilci? Obiščite vašo lokalno postajo. Ker večina postaj nima določenih ur za obiske in so zaradi kovida obiski tudi omejeni, postajo najprej pokličite in se dogovorite za obisk. 

Pojdite ribarit

Ribarjenje je idealna poletna dejavnost za otroke. Naučite se osnov in pravilnih tehnik. Poiščite primeren prostor. Pozanimajte se tudi o lokalnih pravilih o ribarjenju – nekje boste potrebovali licenco. 

Igrajte se zunaj

En večer na teden posvetite prijateljskemu tekmovanju (med dvema ognjema, odbojka, lov na zastavo). Za vsako novo igro zamenjajte ekipe, tako bo najbolj pravično.  

Sodelujte v dejavnostih skupnosti

Parki v skupnosti ponujajo nešteto možnosti zastonj in poceni poletnih taborov in dejavnosti – vključno s plavanjem, športnimi tabori, improvizacijo, umetnostjo, glasbo, lokostrelstvom, tenisom in različnimi programi v naravi. Kontaktirajte lokalno skupnost in pridobite več informacij o dejavnosti, ki vas zanima. 

Okrasite kamenje

Ko greste na pohod, naj otroci zbirajo kamenje. Doma kamenje okrasite z barvami, nalepkami, markerji in drugimi umetniškimi pripomočki. Naredite razstavo končnih izdelkov, okrašene kamne uporabite za obtežilnike papirja, ali jih podarite sorodnikom. Otroci lahko okrašeno kamenje tudi prodajajo mimoidočim na dvorišču.

Naredite sluz

V skledi zmešajte koruzni škrob in vodo, da nastane skrivnostna sluz, ki jo lahko otroci po svoje oblikujejo. Ali jim preprosto polzi med prsti. Naredite jo tako:

V veliko skledo nalijte 1 loček vode, dodajte nekaj kapljic živilske barve (katera koli barva), lahko dodate tudi bleščice, počasi primešajte 2 lončka koruznega škroba (na začetku mešajte z žlico, kasneje bo lažje, če boste mešali z rokami).

Otroci se lahko s sluzjo igrajo znotraj ali zunaj.

Vpišite se tečaj rokodelstva

Veliko trgovin z izdelki umetne obrti ponujajo dejavnosti za otroke, kot so na primer ustvarjanje albumov z izrezki iz časopisov, fotografijami ipd., okraševanje škatel, izdelovanje verižic in zapestnic, lončarstvo in podobno. Nekateri tečaji so brezplačni, za nekatere je potrebna minimalna vpisnina (5 € ali manj). Pokličite naokrog in poiščite tovrstne tečaje, zdaj ko se koronavirus okrepi sproščajo. 

Izlet po domačem mestu

Počitnice lahko preživite tudi v domačem kraju. Obiščite lokalne znamenitosti, pokličite zgodovinska društva v vašem kraju in se pozanimajte o zanimivostih in trivialnih značilnostih vašega kraja, sosede povprašajte o najljubših restavracijah in poskusite hrano še kje drugje. 

Zamenjajte igrače

Zamenjava igrač je edinstvena in zabavna poletna aktivnost za otroke. Tako jo lahko organizirate: povabite prijatelje in sosede, da pridejo na obisk z igračami, ki so v dobrem stanju, a jih več ne potrebujejo. Igrače razstavite po prostoru (ali razporedite zunaj), nato vlecite številke, da določite vrstni red, kdo bo lahko prvi izbral novo igračo. 

Podarite svoj čas

Prostovoljno delo uči sočutja in odgovornosti. S prostovoljnim delom boste otroke zaposlili med poletnimi dnevi, ki so dolgi in počasi tečejo. Otroci lahko čistijo parke, zbirajo konzerve in še kaj bi se našlo. 

Obiščite zatočišča za živali

Zavežite si čevlje, spakirajte sprej proti mrčesu in obiščite zatočišče za divje živali. To je javno ozemlje, kjer imajo vodo za živali. Pohajkujte čez gozdove, plavajte v čistih rekah in jezerih in prepoznajte stotine naravnih živalskih vrst (vključno z ogroženimi vrstami). Z več kot 150 milijoni akri po celi državi, je pohod v divjino lažji, kot bi si mislili. Poglejte na spletni strani fws.gov/refuges in poiščite najbližje zatočišče.

Organizirajte lov na zaklad

Kateri pustolovski otrok ne obožuje lova na zaklade? Ni vežno če to dejavnost organizirate zunaj ali znotraj, cilj je enaki: z uporabo pametnih namigov poiščite skrite predmete. 

Kres na dvorišču

Zberite se okrog ognja in imejte s sabo pripomočke za pečenje penic. Pričarajte vzdušje poletnega tabora s pripovedovanjem zgodb, pečenjem hrenovk na ognju in prepevanjem pesmi. 

Priredite zunanji kino

Vsaki petek in soboto parki po državi organizirajo brezplačne družinske filmske večere. Preverite na spletnih straneh in ugotovite, če predvajajo kakšen družinski film tudi blizu vas.

Obiščite tovarno

Veliko tovarn organizira oglede, da si lahko otroci pogledajo, kako se izdelujejo njihovi najljubši izdelki.

Branje pravljic

Veliko knjigarn in knjižnic spet organizira pravljične urice za otroke. Ta poletna dejavnost vzpodbuja mlade bralce, da vzljubijo branje.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki