Obdobje nosečnosti in čas po porodu, je obdobje, v katerem v ženski divja pravi hormonski vihar, katerega posledice ženska občuti tako na fizičnem, kot tudi na psihičnem počutju. Medtem, ko ima v obdobju nosečnosti kar nekaj podpore, v obliki večje pozornosti s strani bližnjih, večjega podarka na skrbi in smernicah za fizično zdravje, številnih zdravstvenih pregledov in tudi podpore s strani raznih institucij, ter dejavnosti, katere si lahko izbere sama, pa je v obdobju po porodu, precej bolj prepuščena sama sebi, oziroma odvisna od lastne organizacije pomoči.

Seveda je počutje mlade mamice in to, koliko pomoči in opore potrebuje, zelo odvisno od mnogih dejavnikov. Četudi imamo v mislih zelo popoln scenarij, v katerem nosečnost in porod potekata brez zapletov, v katerem sta tako mama, kot tudi otrok, fizično zdrava in prejemata ljubezen in podporo s strani bližnjih, predstavljajo nosečnost, porod in prihod novega člana, prelomnico, ob kateri bi morali psihičnemu počutju ženske namenjati veliko več pozornosti.

Za depresijo trpi okoli 15 % nosečnic, enako pogosto se razvije (ali nadaljuje) poporodna depresija, anksioznost pa je prisotna pri 25 % nosečnic in pri 17 % mladih mamic. Številke se vam morda zdijo zelo velike in tudi so. Meni, ki se vsakodnevno srečujem s problematiko depresije in anksioznosti, ter z zgodbami o psihičnih stiskah nosečnic in mamic, pa se zdi, da tudi tako visoke številke morda ne odražajo realnega stanja. Zdi se, da se večina nosečnic in mamic, vsaj enkrat v obporodnem obdobju, sreča z večjo psihično stisko. Mnogo jih o tem le ne spregovori.

Mnoge šele na terapiji povedo, da so si nosečnost in/ali materinstvo predstavljale precej drugače. Mediji jim slikajo prelepe slike: srečna nosečnica, ki s partnerjem posluša srček še nerojenega otročka, nasmejana mama, ki se igra z lepo oblečeno in počesano hčerkico, ter očka, ki medtem pomiva posodo, klepet dveh spočitih, lepo naličenih vitkih mamic, ki pijeta kavo, medtem, ko se njuna sončka igrata na travi. Kako pogosto takšne slike odslikajo realnost?

Poleg razočaranja zaradi nerealnih pričakovanj, pomanjkanja spanca, slabe samopodobe zaradi nakopičenih kilogramov, kopice novih stvari, ki jih mora mama kar naenkrat obvladati, teže skrbi, ki jih prinese novorojenček, pomanjkanja potrditev s strani kariere ali hobijev, ki jih je prejemala prej, ter pomanjkanja pozornosti s strani bližnjih, katera zdaj seveda pripada novorojenčku, se mora mama spoprijeti še s kroničnim pomankanjem časa zase. Kar naenkrat nima več časa niti za skrb zase, kaj šele za hobije, aktivnosti, ki jo veselijo in druženje.

Vsi omenjeni dejavniki prispevajo svoj delček v mozaik slabšega psihičnega počutja. Iz katerega se lahko razvije anksioznost, depresija ali izgorelost. V najboljšem primeru nič od naštetega, a vendar obdobje nosečnosti in materinstva ne bo tako srečno, kot bi bilo če bi več pozornosti namenjali prepoznavanju in izogibanju pastem, ki vodijo v nezadovoljstvo mame, ter s tem tudi otroka, oziroma celotne družine. Kajti zdrava in srečna mama, je najboljša podlaga za razvoj zdravega in srečnega otroka.

Poti, po katerih se izognemo pastem, ki vodijo v nezadovoljstvo, bomo iskali skupaj na programu SUPER MAMA, ki je namenjen nosečnicam, mamicam, pa tudi vsem tistim, ki načrtujejo ali si želijo to postati. Program zajema psihološki in telesni pogled na nosečnost in materinstvo, v psihološkem delu bomo obravnavali vidik ženske, vidik matere in vidik njenih spreminjajočih se odnosov, v telesnem pa se bomo posvetili prehrani in telesni vadbi, najustreznejši za nosečnice in mamice. Poleg teoretičnega znanja o vsem naštetem, program vključuje tudi praktični del, v katerem bomo prek koristnih vaj raziskovali sebe, se naučili tehnik sproščanja, priprave ustrezne prehrane ter izvajanja pravilnih vadbenih tehnik. Delavnico, ki bo potekala 25. in 26. Januarja 2020 v Ljubljani, bosta vodila Alja Fabjan, integrativna psihoterapevtka in doktoradka zakonske in družinske terapije in Miha Primožič, specialist športne prehrane, osebni trener in inštruktor za nosečniško in poporodno vadbo.

Za prijave in nadaljnje informacije pišite na [email protected] ali pokličite na 041880933.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki