Ko enkrat postaneš starš, se poleg vsega ostalega v življenju, spremenijo tudi družinski prazniki. Misli na popolno okrašeno mizo in vrhunske domače jedi, ki si jih privoščimo samo za božič, počasi bledijo ob misli kdaj in kako naj večerjo izvedemo, da bo dojenček dobre volje.

Neprespanost in splošno pomanjkanje časa (kava ali božični liker bi seveda to težavo malo omilila, a kaj, ko dojimo in sta prepovedana) nam vse skupaj še malo otežujeta in kar naenkrat smo pod totalnim stresom. Po eni strani bi radi pričarali najlepši možen božič za naše male zaklade, po drugi slutimo, da bolj se bomo potrudili, bolj bo dojenček nerazpoložen.

To je v resnici zelo lahko rešljivo. Bolj, ko se vi ukvarjate z izgledom mize, smrekce, darili, večerjo, bolj vas dojenček pogreša in bolj je nerazpoložen. Se sliši nekako logično? Bolj, ko se ne ukvarjate z dojenčkom in razmišljate o drugih stvareh, bolj vas ta potrebuje, ker je pač dojenček in vas želi samo zase.

Če želite res lep božič, se zato letos odpovejte mizi, ki bi jo na instagramu vsi občudovali, večerji, ki bi jo pohvalil še sam Ramsey in estetsko zavitim darilom (vaš dojenček tako ne bo razumel kaj se dogaja, ostali so pa že dovolj odrasli, da jim več pomeni vaša družba).

1. Sprostite se
Nehajte razmišljati kaj in kako in kdaj in kje. Sprostite se. Določite uro in se ne obremenjujte s tem, če bo takrat že vse pripravljeno. Vsi bodo razumeli zakaj ni (če ne bo ;)).

2. Ostanite doma
Ne hodite v trgovino! Čeprav je dopoldan še najmanj gneče, vi ste pa na porodniškem dopustu. Če že, pojdite v manjšo trgovino v naselju, za supermarket pa prosite koga drugega. Stresa ob gneči in z dojenčkom, ki mu je v trgovini vroče, ne odtehta noben tatarski biftek na svetu.

3. Naročite hrano
Obstajajo odlični ponudniki narezkov in ostale pripravljene hrane. Če imate v svojem mestu WOLT, naročite preko njih. Če vam to nikakor ne ustreza, naročite gostom, da vsak prinese nekaj. Če vsak prispeva nekaj, je občutek tako ali tako še boljši. Za vse.

4. Prižgite svečke
Namesto pretiranega okraševanja in malenkostnih podrobnosti, prižgite nekaj dišečih sveč. Vonj bo čudovit, pa tudi prostor bo čaroben v siju svečk.

5. Podarite spomine
Namesto, da si belite glavo s tem kaj kdo sploh še potrebuje, se osredotočite na spomine. Uokvirite kakšno skupno fotografijo ali pa vsem skupaj podarite družinsko fotografiranje. Dobra ideja je tudi USB ključek s slikami prvega leta vašega dojenčka, ki ga boste vsako leto nadgradili. Razmišljajte v tej smeri in obdarovani bodo navdušeni, morda celo ganjeni.

Upoštevajte teh 5 korakov in otrokov (in vaš) prvi božič bo popoln. Čutil bo tisto, kar je za božič res pomembno: varnost, toplino in ljubezen med ljudmi, ki so v njegovem življenju najpomembnejši. Podarite mu najlepše občutke in srečo, vonj in zvok ljubeče družine. Verjemite, da vam bo hvaležen in mu boste dali več, kot bi mu lahko s katerim koli darilom na svetu. Dojenčku ali že malo večjemu otroku. Uživajte in bodite hvaležni za to, kar imate. Božič ni tisto kar se skriva pod smrekico, božič so ljudje, ki so zbrani okoli nje.

Prispevek je pripravila mamica Anja Oman, ki piše blog Mamina Maza.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki