V času nosečnosti pride do prenekaterih prebavnih motenj in ostalih dejavnikov povezanih z nosečniškimi hormoni: slabost, zaprtost, spahovanje … Ker si ne moreš pomagati z rednimi zdravili, se moraš obrniti na naravna zdravila. Na srečo je teh veliko.

Hladna hrana

Zaradi povečane količine hormona estrogena, ki vpliva na možgane in spodbudi tvoj voh, se pojavi jutranja (ali večerna ali celodnevna) nosečniška slabost. Topla hrana, ki ima močnejši vonj, slabost samo še povečuje, medtem, ko hladna hrana, kot je sorbet, sladoled in milkshake pomaga (seveda brez dodanega sladkorja). Preberi si naših 5 zdravih sladoledov za nosečke in otroke – zdravi sladoled, ki ga pripraviš sama doma.

Jej zgodaj zjutraj

Krekerje si pripravi kar na nočno omarico in takoj, ko se zbudiš, si postrezi s parimi. Prazen želodec namreč povečuje slabost. Krekerji naj bodo čim bolj slani.

Limone

Vedno imej eno na dosegu roke. Dodaj si nekaj kapljic v vodo, naredi si limonado, liži rezine, kakorkoli že, njen osvežilen vonj ti bo pomagal odgnati slabost.

Vitamini

Vitamini ti bodo pomagali ohraniti zdrav imunski sistem in s tem prebavo. Jej živila bogata z omega 3 maščobami (orehi, čips iz ohrovta), vitaminom A (korenje, špinača…) in vitaminom B (sladki krompir in banane).

Izogibaj se sladkorju

Sladkor zelo poruši floro v prebavilih. Povečajo se nezdrave bakterije. Kot vemo, zdrav mikrobiom v črevesju zelo vpliva na tvoje možgane in celostno zdravje – torej tudi na zdravje in razvoj otroka. Privošči si edino temno čokolado, ki naj bo vsaj 70%.

Jej polnovredno

V nosečnosti so polnovredna žita še posebej priporočljiva. Prebavljanje polnovrednih žit boljše vpliva na črevesje in vlaknine v žitaricah mehčajo blato. Polnovredna žita vključi v čim več obrokov v dnevu.

Zelenjava in sadje – vlaknine

Vse vlaknine so dobre, ampak najboljše so sadne in zelenjavne, saj vsebujejo vlaknino xylooligosaccharides (XOS), ki pomaga pri zaprtju. Naše telo je ne more prebaviti, ampak je dobra hrana za prijazno bakterijo, ki se nahaja v črevesju in ji pomaga mehčati blato. Dovolj sadja in zelenjave na dan torej odžene zaprtost stran. Zato vsak dan izbirajte živila z visoko vsebnostjo vlaknin, da vaš prebavni sistem ostane zdrav.

Vlaknine lahko dodate prehrani tudi z uživanjem dodatka vlaknin. Psilium ali indijski trpotec ima visoko vsebnost prehranskih vlaknin, ki blagodejno vplivajo na našo prebavo. Ker vlaknine v želodcu zelo nabreknejo, s tem pripomorejo, da po zaužitju hrane dlje časa ohranimo občutek sitosti. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki