Drsenje po zasneženem hribu je zabavno, kajne? Zato smučanje in deskanje na snegu številnim ljudem predstavljata velik del življenja. Ko dobimo otroke, želimo vse dobre lastnosti teh zimskih športov predstaviti tudi njim. Zakaj pa se na smučiščih zmeraj najde kakšen nesrečen, jokav otrok ob svojih vidno nervoznih starših, če je smučanje tako zabavno? To pa je uganka. Če ugibamo, se to najverjetneje zgodi zaradi premalo načrtovanja in prevelikih pričakovanj.

Saj je razumljivo; želimo si, da bodo naši otroci oboževali zimo tako kot mi. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako lažje doseči, da bodo prvi dnevi na zasneženem hribu zabavni tudi za najmlajše, ki morda še niso pripravljeni na šolo smučanja.

Kupite sanke

Prenos vse opreme iz avta do smučišča je lahko zelo naporen, če nimamo s seboj sani in malo vrvi. Vso opremo preprosto naložimo na sani, jo obvežemo z vrvmi in vse skupaj vlečemo za seboj. Na sani lahko naložimo tudi svojega otroka, da ne bo že pot do smučišča preveč naporna. Sani lahko potem pustite nekje ob vznožju smučišča in jih vzamete na poti nazaj do avta.

Ne pozabite na čevlje

Otroci naj bodo na poti do smučišča obuti v udobne čevlje. Pancarje naj obujejo šele na samem smučišču pred prvo smuko.

Primerno jih oblecite

Otroci ne smejo biti preveč oblečeni, čeprav je zunaj mraz. Preveč oblačil je enako nevarno kot premalo. Ker je smučanje zelo aktiven šport, se otrok lahko hitro pregreje, če ima na sebi preveč oblačil.

Naj vam bo udobno

Ne obujte pancarjev, če boste cel dan hodili ob otroku na majhnem hribu za začetnike. Raje obujte dobre zimske čevlje, pancarje pa imejte s seboj za vsak slučaj.

Bodite dobro pripravljeni in opremljeni

S seboj prinesite veliko prigrizkov, vode, sončne kreme in dodatnih oblačil. Za vsak slučaj. Morda boste morali otroka cel dan potiskati gor po hribu. Glejte na to kot na dodatno vadbo.

Mentalno se pripravite

Potrpežljivost in prilagodljivost bosta ključni. Morda se zdi to samoumevno, vendar pomaga, če se pred odhodom na smučišče v mislih še enkrat pripravimo.

Izberite dober teren

Če otrok prvič smuča ali deska, ga ne peljite na visok hrib. Ne predvidevajte, da bo že sam ugotovil, kaj mora delati. To se nikoli ne izide dobro.

Ne pozabite na veliko odmorov

Otroci se lahko zelo hitro utrudijo, mi pa to lahko na zabavnem izletu zelo hitro pozabimo. Spremljajte njihovo obnašanje in se prilagajajte.

Ne pozabite na čelado in očala

Čeprav bo prva otrokova smuka verjetno zelo počasna, so dobre navade pomembne že na samem začetku. Čelada in očala so pomembna zaščitna oprema.

Imejte realna pričakovanja

Ne pričakujte, da bo otrok že prvi dan ves dan smučal. Otrok verjetno ne bo mogel biti cel dan na smučeh, tudi če boste imeli veliko odmorov.

Osredotočite se na zabavo, ne na tehniko

Če smučanje ne bo zabavno, otrok ne bo želel več na vrh hriba in se tako ne bo mogel naučiti dobre tehnike. Če boste opazili, da otrok izgublja zanimanje za smuko, za trenutek pozabite na smuči in se igrajte. Lahko se kepate, naredite snežaka, angelčka v snegu ali snežno trdnjavo. Nekatera smučišča imajo na razpolago več aktivnosti za otroke, npr. drsanje ali vožnjo z bobom.

Smučarsko opremo si lahko izposodite

Ne zapravljajte po nepotrebnem. Veliko smučišč ima na voljo opremo za izposojo.

Vpišite jih na tečaj

Ko boste otroku uspešno predstavili radosti smučanja in deskanja na snegu, ga vpišite na tečaj smuke. Dober inštruktor bo nadaljeval na podlagi, ki ste jo zastavili.

Zapomnite si, da je smučanje zabavno in se osredotočite na to. Vaše navdušenje bo za otroke nalezljivo in kmalu si bodo sami želeli iti smučat ali deskat. Kmalu boste vi komaj dohajali! Prvi dnevi na smučišču so nekaj posebnega, zato uživajte v njih.

Ustrezno zavarujte sebe in otroke!

Če boste smučali v tujini zavarujte sebe in otroke z zavarovanjem za tujino, ki krije stroške zdravljenja v tujini, prevoz v domovino, izgubo ali krajo prtljage in osebnih dokumentov, preklic leta ali zamudo prtljage. Če se v tujino odpravite brez zdravstvenega zavarovanja, lahko že manjša nezgoda povzroči visoke stroške, ki lahko ogrozijo vaš družinski proračun. Najvišji strošek zdravljenja je lani presegel 100.000 EUR. Zavarovanje za tujino potrebujete tudi, ko greste samo na enodnevni izlet ali po nakupih čez mejo. Nezgoda ali nenadno bolezensko stanje se lahko pripeti kadarkoli.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki