Oči zaprem in vpijam vase tvoj presladki vonj,
mehkobo tvoje kože, v objemu te tesno držim,
kot da nikoli več te ne spustim.
Oči zaprem in srcu svojemu prisluhnem,
v katerem se prebujajo besede in šepeti,
uspavanke, ki jih pred mnogimi je leti
oči zaprtih moja mama pela.

Nekoč, ko drobna glavica bo tvoje prsi grela,
ne omahuj in ne sprašuj, pomisli name,
tesno v naročju detece objemi, oči zapri
in tiho prisluškuj, kaj vse srce ti tvoje govori!
[Ksenija Šoster Olmer ]

Ljubezen. Novo življenje. Sreča. Nosečnost je bila zame zares izjemna in čudovita izkušnja. Meseci bližine brez besed, mali čudež pod mojim srcem, ljubeznive brce v trebuhu. Pred porodom se z dojenjem nisem preveč obremenjevala, nekje globoko v sebi pa sem vedela, da svojo deklico želim dojiti. Moja glavna skrb v nosečnosti je bila ta, da detece spravimo varno in kar se da hitro na svet. Kljub temu, da se v čarobnih devetih mesecih nosečnosti z idejo in pripravami na dojenje nisem pretirano ukvarjala, pa se mi je dojenje vedno zdelo nekaj popolnoma preprostega in naravnega. Detece si mati po porodu prisloni k prsim in otroček prične sesati mleko. Popolnoma preprosto.

Prepričale so me zaradi naravnih sestavin

Dve stvari, ki sem ju iz preventive imela pripravljeni za v porodnišnico v povezavi z dojenjem sta lanolin ter kapsule za dojenje Lactil. Zakaj kapsule Lactil? Kot sem omenila, se na dojenje nisem posebno pripravljala. Kapsule so se v moji torbi znašle zaradi priporočil najbližjih prijateljic. Prepričale pa so me tudi zaradi naravnih sestavin. Lactil je prehransko dopolnilo naravnega izvora. Vsebuje sladki janež ter navadni komarček. Obe sestavini ugodno prispevata k nastajanju mleka pri doječih mamicah.

Navadni komarček je poznan že zelo dolgo in sicer so ga poznala starodavna ljudstva, mitološki grki ter rimljani. Komarček je obogaten z eteričnim oljem, ki mu daje poseben vonj. To eterično olje pa je sestavljeno iz številnih učinkovin, med drugim tudi teh, ki spodbujajo nastajanje mleka pri doječih mamicah. Prav tako je tudi sladki janež že zelo dobro poznana rastlina enoletnica, ki so jo poznali že na bližnjem vzhodu in in sicer v Egipčanskih deželah pred več kot 4000 leti. Janež krepi delovanje spolnih žlez, zato so ga v preteklosti uporabljali tudi kot afrodiziak. Pri doječih materah spodbuja proizvodnjo mleka, saj izboljša prekrvavitev v mlečnih žlezah in pospeši njihovo izločanje.

Dojenje po carskem rezu

Rodila sem dva tedna čez predviden datum poroda. Ker se moj porod žal ni začel naravno, sem zadnje dni pred rojstvom najine deklice preživela v bolnici, kjer so se ves čas trudili z umetnim proženjem. Po treh dolgih dneh in dolgih, dolgih urah preživetih v porodni sobi je bila končna izbira le ena – carski rez. Ker sem tekom hospitalizacije zaradi vseh težav vedela, da bo velika možnost carskega reza, sem kapsule Lactil začela jemati tri dni pred rojstvom najine deklice. O jemanju kapsul sem se predhodno posvetovala z ginekologom, saj uživanje kapsul v nosečnosti ni priporočljivo.

Dojenje po carskem rezu se ne razlikuje bistveno od dojenja po vaginalnem porodu. Razlika pa je v tem, da zaradi okrevanja mati dojenčka lahko podoji šele po parih urah. Tu je tudi razlog, zakaj sem z jemanjem kapsul začela pred rojstvom hčere – hotela sem, da bi v čim večji meri pripomogla k nastajanju mleka pa čeprav tik pred zdajci. Priporočena količina sta dve kapsuli dnevno. Eno kapsulo sem zaužila zjutraj, drugo zvečer. Obe sem poplaknila z zajetno količino vode, saj k dojenju pripomore tudi veliko tekočine.

Naval mleka kmalu po začetku jemanja kapsul

Po porodu sem z jemanjem kapsul Lactil vestno nadaljevala. Prav tako mi je mož priskrbel čaj za dojenje ter sezamove ploščice. Prvi priklop je bil uspešen, a kratek. Hči je že ob prvem stiku pokazala, da ima zelo močan sesalni refleks. Prvi dan po porodu za dojenje ni bila blazno zainteresirana. Stroka je ugotovila, da si je iz trebuščka prinesla precej zaloge, poleg tega pa je imela še blažjo zlatenico, zato je bila malenkost bolj zaspana in nezainteresirana za sesanje. Ker na teži ni izgubila čisto nič, sva izrazila željo, da dodatka v obliki mlečne formule ne prejme.

Drugi dan pa je sledil močan preobrat. Jaz sem dobila naval mleka (kar je bilo zame zelo hitro in nepričakovano), najina deklica pa močan apetit. Sama menim, da so kapsule zagotovo pripomogle k večji količini mleka. Kapsule na moje počutje nikoli niso negativno vplivale.

Večja potreba po mleku zaradi različnih razlogov

V naslednjih tednih sem z jemanjem kapsul počasi prekinila, saj sem imela mleka dovolj. Vendar ne za dolgo. Ker je to moj prvi otrok, nisem bila pripravljena na poskok v rasti. Čez noč je bila potreba po količini mleka večja. Zopet sem posegla po kapsulah za dojenje Lactil, po sezamovih ploščicah, čaju za dojenje ter ogromnih količinah polente ter ovsenih kosmičev. Mleka je bilo zopet dovolj in deklica je bila sita ter zadovoljna. Prav tako tudi jaz. Tudi kasneje so mi kapsule večkrat pomagale. Prišla so obdobja bolezni, izraščanja zob … pa vse do poletne vročine, ko je bila žeja prehuda. Lahko je minilo tudi več dni, ko ni zaužila goste hrane, takrat je bila potreba hčere po dojenju zopet večja, kapsule pa so spet pripomogle k večji količini mleka.

Hči je bila od rojstva pa do sedmega meseca izključno dojena. Poleg gnezdenja, pravilne prehrane in ogromne količine zaužite tekočine, gre v mojem primeru velika zahvala tudi kapsulam Lactil. Če med nosečnostjo svoje pozornosti nisem uperjala v dojenje, sem to zagotovo počela po porodu. Poleg tega, da je zaradi svoje edinstvene sestave materino mleko najprimernejša hrana za dojenčka, je hkrati tudi čudovita in edinstvena vez. Dojenje vsekakor ni lahko, vendar je vredno truda. Lepo je.

Lea Golob 


Preberi še:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki