Mnogi so poskusili in večini je uspelo. Dilema je zato odveč: hranjenje malčka na dnevnem izletu ali krajšem potovanju res ni nič takšnega.

Res pa je nekaterim misel na to, kako se spoprijeti s hranjenjem malčkov v tujem okolju ali na poti, še posebej če je malček navajen na domačo hrano, nekoliko zastrašujoča.

Izkušeni starši svetujejo sledeče: pred odhodom na pot pripravite in zamrznite dovolj hrane, v kateri vaši najmlajši sicer uživajo. Vedno pripravite malo več hrane, kot se vam zdi, da jo boste potrebovali – rutina vašega malčka bo na poti verjetno drugačna kot doma. Za daljše poti zamrznite otroško hrano v ledene kocke. Nato vrzite nekaj kock zamrznjene hrane v izolirano vrečko. Ko bodo odmrznjene, bodo še sveže in pripravljene za uživanje.

Preden na pot odidete z dojenčkom, je dobro, da ga seznanite s pripravljenimi obroki, postreženimi pri sobni temperaturi. Če testni obrok z veseljem sprejme, potem mu med potjo ne bo treba pogrevati hrane. Če uporabljate kockice zamrznjene hrane, odstranite vsako kocko pred hranjenjem, da se lahko odmrzne.

V primeru, da bi morali na poti hrano pogrevati, jo lahko potopite v vročo vodo ali pa prosite v restavraciji, če vam jo segrejejo. Če sumite, da nobena od možnosti za pogrevanje ne bo mogoča, lahko uporabite termovko, ki bo hrano, segreto doma, ohranila toplo približno pet ur.

Nekatera živila lahko preprosto pripravite na poti, na primer avokado ali banano, za pripravo sadnega ali zelenjavnega pireja v le nekaj sekundah pa uporabite prenosni mešalnik. Če tega nimate pri roki, lahko banane in avokado zmeljete z vilicami tik pred hranjenjem.

Prav tako lahko na pot za vsak slučaj vzamete nekaj prigrizkov in hrane, ki jo malček sicer uživa. Izberite takšno, ki jo je enostavno shraniti v posodice in tako v prtljago.

Ko pripravljate hrano za na pot, imejte v mislih sledeče:

Okus

Nič ni boljšega kot zdrav, doma pripravljen obrok, kar velja tudi za otroški pire. Hrana iz svežih sestavin ima boljši okus in je bolj zdrava. Večina kupljenih pirejev z otroško hrano je segreta na izredno visoke temperature, tako da lahko na trgovinski polici stojijo tudi do tri leta, kar pomeni, da je hrana pogosto starejša od vašega dojenčka. Resda so pireji, kupljeni v trgovini, idealna rešitev za na pot, a ne pozabite, da industrijski postopek priprave uniči večino okusa in tudi hranil ter arom.

Tekstura

Dojenčki nove teksture hrane dojemajo podobno kot nove okuse. Zato vam sposobnost uravnavanja gostote pripravljenih pirejev ne bo pomagala le pripraviti hrano na poti, ki jo bo vaš malček z veseljem pojedel, temveč bo tudi pomagala pri prehodu iz pireja v trdo hrano.

Hranljivost

Brez dvoma je doma pripravljena otroška hrana bolj zdrava za vašega dojenčka kot katerakoli blagovna znamka pripravljene hrane, kupljene v trgovini. Toda največja dodana vrednost doma pripravljene hrane se skriva v hranilih, ki jih dobite z izdelavo lastnih pirejev. Tako hrano lahko prilagodite potrebam malčka v določenem trenutku. Vas skrbi, da ne bi zbolel? Pripravite pire z veliko vitamina C. Ima vaš malček nizko količino železa v krvi? Dodajte nekaj govejega mesa, špinače ali fižola. Slive, grah, breskve pa pomagajo pri zaprtosti.

Nadzor kakovosti

Ker ste vi tisti, ki kupujete sestavine in pripravljate ter kuhate pireje, ste lahko prepričani, da resnično veste, kaj je v hrani vaših otrok. Tako se izognete nepotrebnim zgoščevalcem ali pa sumljivim sestavinam s čudnimi imeni, ki jih ne morete izgovoriti.

Prihranek

Doma pripravljena otroška hrana iz organskih sestavin velja za približno 50 odstotkov cenejšo od v trgovini kupljene hrane. Tako lahko mamice s pripravo hrane doma poskrbijo za najboljšo kvaliteto hrane za malčke in hkrati privarčujejo za kaj (p)osebnega!

V Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji pa od 10. 08. dalje najdete vse potrebno za pripravo in shranjevanje hrane za na pot.


 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki