Dragi/draga, kdo gre danes po otroka v vrtec? Ali vama zveni poznano? Nenehno dogovarjanje in kombiniranje, kdo bo otroka odložil, kdo in kdaj ga bo pobral, ali lahko vskočita dedi in babi … take situacije s seboj prinašajo tudi vsakodnevno premeščanje sedeža iz enega vozila v drugega.

Pogosto se starši zato odločimo za nakup dodatnega varnostnega sedeža. Nekaj nasvetov, na kaj morata biti pozorna pri nakupu vama ponujamo v nadaljevanju.

Razmišljata o nakupu rabljenega sedeža?

To se morda sliši priročno, vendar uporaba takega sedeža ni priporočljiva. Vsak sedež ima namreč svojo zgodovino in v tem primeru ne bosta vedela, kako je bil uporabljen, in ali je bil morda udeležen v avtomobilski nesreči.

Proizvajalci opozarjajo, da karamboliran avtosedež ne nudi optimalne varnosti. Priporočajo, da avtosedež po prometni nesreči zamenjata, saj so na materialu morda nastale poškodbe, ki s prostim očesom niso vidne, ob prometni nesreči pa so lahko za otroka usodne.

Kaj pa starost sedeža?

Pomembna je tudi starost avtosedeža in v kakšnih okoliščinah je bil hranjen. S starostjo in izpostavljenostjo različnim temperaturnim in vremenskim vplivom se namreč spremenijo določene lastnosti materialov, iz katerih je sedež narejen (plastika, pena, stiropor). Proizvajalci opozarjajo, da material lahko izgubi prvotne lastnosti, zaradi česar avtosedež ne zagotavlja več enake varnosti. Občasno preverita leto izdelave avtosedeža; uporabna doba večine sedežev je nekje med 6 in 10 let.

Na trgu obstajajo avtosedeži različnih cenovnih razredov – poiščita novega, v finančnem razponu, ki vama odgovarja. In ne pozabita! Ne glede na to  kateri sedež bosta izbrala, prvi korak k varnosti je, da ga uporabljate vedno in povsod – tudi na krajših poteh!

Več o avtosedežih, pravilnem nameščanju in uporabi na www.babycenter.si!


Preberi še:

https://www.nosecka.net/2019/10/16/vzvratni-avtosedezi-dokazano-5x-varnejsi/

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki