Gotovo se strinjata, da so vaši malčki vajin zaklad. In naredila bi prav vse, da jih zaščitita. Korak k temu je izbira primernega avtosedeža, zato vama v nadaljevanju predstavljamo sedeže, nameščene v nasprotni smeri vožnje, njihove prednosti in varnostne vidike vzvratne vožnje nasploh.

Otroški avtosedeži, ki se uporabljajo nameščeni v nasprotni smeri vožnje , ti. rear facing sedeži, so tudi do 5X varnejši kot običajni sedeži, nameščeni v smeri vožnje. Odvisno od modela, so ti sedeži primerni od rojstva oziroma štirih mesecev pa nekje do otrokovega 4. leta starosti.

V avto jih namestita s pomočjo isofix podstavka, malčka pa varno pripneta s 5- točkovnim varnostim pasom sedeža. So primerni za uporabo skozi daljše časovno obdobje, tako da njihovo ceno opravičuje funkcionalnost in udobje, ki ga zagotavljajo.

Ko otrok upihne prvo svečko, starši običajno zamenjamo lupinico za večji sedež. Gre za poseben razvojni mejnik, pa vendar namenita menjavi sedeža za večjega nekaj več pozornosti.

Poglejta zakaj …

Pri majhnem otroku je glava v razmerju z njegovim telesom precej velika, in predstavlja kar 25% njegove teže, vratne kosti in mišice pa so še krhke in slabo razvite. Ko je otrok pravilno pripet v sedežu, nameščenem v smeri vožnje, so njegova ramena in trup praviloma zaščitena. Vendar pri silovitem trčenju glavo, vrat in roke sunkovito vrže naprej z ogromno silo, kar lahko povzroči raztezanje ali poškodbo hrbtenice. V izogib takšnim poškodbam priporočamo uporabo avtosedežev, nameščenih v nasprotni smeri vožnje.

Spodnja slika prikazuje usmeritev sil trka in kako le-te delujejo na otrokovo telo. V avtosedežu, nameščenem v nasprotni smeri vožnje, se sile trka porazdelijo vzdolž celotnega telesa in na školjko sedeža.

Za nazoren prikaz razlike delovanja sil na otroka v primeru nesreče si oglejta spodnji primer (rear facing sedež v primerjavi s klasičnim sedežem, nameščenim v smeri vožnje):

Če je otrok, ki tehta 15 kg in sedi v avtosedežu, nameščen v smeri vožnje, udeležen v čelnem trčenju pri 50 km/h, bo sila na njegov vrat enaka 180-220 kg.  Ko je ta isti otrok v avtosedežu, nameščenem v nasprotni smeri vožnje, bo sila udarca znašala 40-60 kg.

*Otrok utrpi hude poškodbe, če sila znaša več kot 130 kg.

Avtosedež, nameščen v nasprotni smeri vožnje, zmanjša tveganje smrti v nesreči za 90-95%, medtem ko avtosedež, nameščen v smeri vožnje, zmanjša tveganje le za 50-60%. (Vir: NTF – Švedski nacionalni inštitut za varnost na cestah)


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki