Od sedaj naprej se morajo nekatere stvari spremeniti. Priporočljivo je, da od 18. tedna naprej spiš na boku, ne več na hrbtu ali trebuhu. To pa zato, ker tvoj dojenček (in maternica) postaja vse težji in spanje na hrbtu lahko povzroči bolečine v hrbtenici, oteženo dihanje, slabo prebavo, hemoroide, nizek krvni pristisk in prekinjeno cirkulacijo do srca in ploda. Do teh težav lahko pride, ker v tej poziciji trebuh počiva na prebavilih in pomembnih žilah odvodnicah in dovodnicah (aorta in vena cava). Več o spanju v nosečnosti si preberi tukaj.  

A preden se ustraši, te lahko pomirimo, da je vse to zelo lahko preprečiti – z izbiro drugih položajev spanja. Poleg tega pa se bo najverjetneje tvoje telo hitro navadilo na spanje na boku, morda ti bo tovrsten položaj najbolj odgovarjal tudi po porodu.

Ne pusti, da te to spravi v slabo voljo, raje se osredotoči na vsepozitivne spremembe, ki se trenutno dogajajo v tvojem telesu. Če pa se kakšen dan ne boš počutila najbolje, je tudi to v redu in normalno. Še več, tisti dan si privošči nosečniško masažo ali dodaten počitek, za gospodinjska opravila pa naj poskrbi nekdo drug. 

Velikost ploda v 18. tednu

V 18. tednu nosečnosti je tvoj dojenček velik kot artičoka. V povprečju je dolg približno 14 cm in težek 190 gramov. Če spremljaš rast vsak teden, si morda opazila, da je sedaj v obdobju hitre rasti, saj tedensko pridobi kar dober centimeter. Ni čudno, da imaš zadnje čase povečan apetit!

Trenutno si petem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 18. tedna

Simptomi 18. tedna nosečnosti znajo biti kar naporni, pojavi se lahko predvsem zatekanje rok,nog, bolečine v hrbtu, krči v nogah in krvavitve iz nosa. Morda se tudi pogosteje zbujaš sredi noči in ne moreš zaspati nazaj. Med najpogostejšimi simptomi so torej:

  • Zatekanje rok in/ali nog. Zatečenost je neprijeten simptom nosečnosti, a dobra novica je, da je to povsem normalno. Razen, če zatekanje v kratkem času postane zelo intenzivno (v tem primeru se pogovori zzdravnikom), se s tem ni potrebno obremenjevati.
  • Bolečine v hrbtu. Plod pritiska na tvoje organe, kar lahko povzroči bolečine v hrbtenici ali ledvenem delu.
  • Krči nog. Krči so lahko znak dehidracije, zato spi dovolj tekočine!
  • Krčne žile. Zaradi pritiskanja maternice na trebušne vene lahko pridedo oviranega pretoka krvi v spodnjem delu telesa in nogah. Izogibaj se sedenju s prekrižanimi nogami, preveč oprijetim oblekam ali čevljem in poskrbi za dovolj gibanja.
  • Težave s spanjem. Težave s spanjem se pojavijo predvsem zaradi bolj obremenjenega telesa, kot tudi uma. Poskusi se čim bolj sprostiti, morda v svoje življenje vpelji meditacijo.
  • Krvavitve iz  nosa. Ta simptom povzroča povečan pritisk v žilah in tudi to je normalno, zato naj te to ne skrbi, kljub temu, da ni najbolj prijetno.
  • Občutenje brc. Najverjetneje sedaj že dobro čutiš brce svojega bodočega dojenčka, zlasti, če pričakuješ dvojčke ali trojčke.

Nosečniški trebušček 18. tedna

Tvoj trebušček v tem obdobju pridno raste, se razteza in povzroča tudi nekaj nelagodja. 

Okoli 18. tedna je priporočljivo, da pridobivaš približno pol kilograma na teden – to priporočilo velja za nosečnice s povprečnim indeksom telesne mase. V primeru, da je ta višji, je priporočeno pridobivanje na teži manjše oziroma počasnejše. Če se ti zdi, da prehitro pridobivaš ali izgubljaš kilograme, se pogovori z zdravnikom, saj je lahkoto pokazatelj drugih težav.

Če do sedaj še nihče ni opazil tvojega trebuščka, je to povsem normalno. Vsako telo nosečnice je drugačno, zato se bo morda pokazal hitreje ali pa kasneje, če z nosečo prijateljico primerjata svoja trebuščka.

Ultrazvok 18. tedna nosečnosti

Plod v tem obdobju pridno raste in se razvija, uporablja mišice in izvaja različne gibe. Celo  zeha, kolca, pogoltne in sesa! Sedaj je tudi že dovolj velik, da morda čutiš nežno brcanje.

Če si noseča z dvojčki, ju loči membrana, ki se ob njunem igriven gibanju premika z njima. To bo možno že videti na ultrazvoku. Mamice, ki pričakujejo dvojčke, bodo imelev tem tednu že pregled morfologije, če nosiš samo en plod, pa te čaka v naslednjih tednih. Gre za podrobnejši pregled celotnega telesa dojenčka, prav tako bo zdravnik preveril njegovo  dolžino, da se prepriča, da se razvija, kot je potrebno. Preveril bo tudi delovanje glavnih organov, izmeri pa srčni utrip, lokacijo posteljice in amnionsko tekočino.

 

Če želiš izvedeti spol svojega bodočega otročička, ti ga bozdravnik sedaj že lahko zaupal (vendar tega še ne bo upal uradno potrditi), če se bo plod le postavil v taprav položaj. Nekateri namreč včasih ravno na pregledu nočejo najbolj sodelovati in mamica mora za to informacijo počakati na naslednji pregled.

Seznam 18. tedna nosečnosti

  • Preberi si več o negi novorojenčka
  • S partnerjem pojdita na sproščujoč zmenek
  • Od sedaj naprej  spi na boku

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki