Uau, plusek! Test je pokazal pozitivno. Moja druga nosečnost. Občutek, ko se zaveš, da v tebi raste novo življenje, je neprimerljiv in neprecenljiv. Želim ga iz srca prav vsaki, ki ta trenutek tako nestrpno čaka. Srce mi je začelo biti hitreje in vesele novice nisem uspela zase zadržati niti 5 sekund. Dragi me je močno objel in veselo pričakovanje povečanja naše družinice se je pričelo. 

V življenju imam sicer zelo rada neke vrste načrtovano spontanost, na stvari, ki pa so mi pomembnejše in ob katerih čutim največjo mero odgovornosti, pa se rada bolje pripravim. Obdobje od zanositve do otrokovega drugega rojstnega dne je edinstven čas, ko postavljamo temelje za zdravje svojega otroka. Že v prvi nosečnosti sem prebrala kar dosti strokovne literature na temo katera so ključna hranila v posameznem obdobju. Zagotovila za zdravje seveda ni, verjamem pa da lahko s preventivo naredimo vse, kar je v naši moči za lastno psihično in fizično zdravje in počutje ter naše telo oskrbimo z vsemi potrebnimi hranili, vitamini in minerali, da bo kar najbolje opravilo zahtevno nalogo in se bo plod dobro in lepo razvijal.

Najpogosteje zasledimo kako pomemben je še posebej določen vitamin, nanj pa nas opozarja tudi ginekolog že med načrtovanjem nosečnosti, gre za FOLNO KISLINO. Zanimalo me je zakaj se izpostavlja ravno ta vitamin, kakšna je njegova funkcija, kako in kdaj ga jemati, kakšne so lahko posledice ne jemanja in zakaj ga je priporočljivo jemati že mesece pred nosečnostjo, vse do konca in še po njej, dokler dojenček potrebuje mleko doječe mamice. Vse kar sem izvedela, z navdušenjem delim v nadaljevanju.

Med izborom ponudnikov prehranskih dopolnil sem prejela folno kislino znamke EKOLIFE NATURA, ki se lahko pohvali že, z zaupanja vredno, 13 letno tradicijo. Vsa prehranska dopolnila s folno kislino niso enaka, zato je pomembno da zaupamo v kakovost izdelka. Ker je dnevna potreba po folatu pri nosečnicah in doječih materah veliko večja, me je prepričal delež folne kisline v sestavinski sestavi ter dejstvo, da so njihovi prehranski dodatki liposomski, kar pomeni prednost v absorpciji. Liposomski vitamini se odlično absorbirajo in imajo takojšnjo učinkovitost, na ta način telo folno kislino v celoti izkoristi. Idealni so za vnašanje prehranskih dodatkov v telo, saj jih črevesje zlahka vsrka, ob tem pa se istočasno vsrkajo tudi dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku (vitamini, minerali).  1 kapsula poleg folne kisline vsebuje tudi biotin, vitamin B1, B2, B3, B6, B12, vitamin C, D in E, železo in magnezij. 

Naše telo je kompleksna celota, v katerem se ves čas dogajajo vrsta procesov in ravno vitamini so snovi, ki sodelujejo pri številnih procesih in različnih encimskih reakcijah. Sodelujejo pri obnavljanju kože, skrbijo za pravilno delovanje možganov, živcev, imunskega sistema in varujejo pred prostimi radikali. Seznam je dolg. 

Zakaj pa je za nosečnice esencialna ravno folna kislina? Folna kislina je nujna za vsako telesno funkcijo, ki zahteva deljenje celic, pomaga pri tvorbi ključnih spojin za delovanje možganov in živčnega sistema, zato je še zlasti in še kako pomembna pri razvoju zarodka. Pomanjkanje folata v nosečnosti je dejavnik tveganja za okvaro nevralne cevi. Iz nevralne cevi se razvijejo možgani, hrbtenjača, hrbtišče lobanje in vretenca ploda. 

Folna kislina in B12 sta vitamina, ki jih telo ne zmore samo proizvajati in ju v telo potrebno vnesti s hrano. Nujno potrebna sta za normalno tvorbo rdečih krvnih celic (ki jih poznamo pod imenom eritrociti), za obnovo tkiv in celic, celjenje ran, graditev mišic, za samo sintezo RNK in DNK, genetskega materiala v celicah. Folna kislina je v vodi topen vitamin iz skupine B, z oznako B9. Telo je ne more dolgo skladiščiti, predvsem zato je pomembno, da se njeno zalogo redno in dnevno obnavlja.  Telo jo uporabi tisočkrat na dan za vse te življenjsko pomembne procese, ki zahtevajo delitev celic in je zato pomembno, da jo jemljejo prav vsi.

Ker folna kislina pomaga pri preprečevanju napak na možganih zarodkov in večjih prirojenih okvar v hrbtenici, strokovnjaki tako zelo priporočajo, da jo nosečnice začnejo redno jemati že tri, do vsaj en mesec pred načrtovano zanositvijo, skozi celotno nosečnost in med dojenjem. Dnevno je potrebno zaužiti 400 mikrogramov  na dan, to je zadostna količina, da se ob spočetju in v prvih treh mesecih bistveno zmanjša tveganje za pojav spine bifide in zajčje ustnice ter ostalih prirojenih nepravilnosti, ki se lahko pojavijo. Pozneje je folat pomemben tudi za tvorjenje krvnih celic in kostnega mozga, v času dojenja pa se z vnosom folne kisline mamica izogne slabokrvnosti.

Med raziskovanjem sem opazila, da se pogosto uporabljata dve imeni, folna kislina in folat, kar me je najprej nekoliko zmedlo. Pri folni kislini gre za oksidirano obliko molekule, ki se v naravi sicer ne nahaja, lahko pa jo pridobimo kemijsko, s prehranskimi dodatki. Prednost folne kisline je, da jo organizem lažje vsrka in prebavi in s tem bolje izkoristi kot folate.

Folati so naravne vitaminske snovi oz. derivati, ki se nahajajo v hrani. Bogat vir folata je zelena zelenjava, npr. zelena solata, špinača, brokoli, brstični ohrovt. Večje količine pa se nahajajo tudi v fižolu, cvetači, repi, grahu, sončničnih semenih in sadju (grenivke, banane, jagode, maline, pomaranče). Veliko ga vsebujejo tudi jetra in kvas, nahaja pa se tudi v žitaricah in kosmičih, potrebno je le biti pozoren na deklaracije o vsebnosti. Folati so občutljivi na svetlobo in toploto, izgube ob pripravi hrane znašajo najmanj 35%.

S kuhanjem in z dolgim shranjevanjem živil, se lahko uniči tudi do polovica folne kisline, zato lahko prav s prehranskimi dopolnili najbolje zagotovimo, da bo telo oskrbljeno s primernimi količinami.  V kolikor se odločite za jemanje prehranskih dopolnil s folno kislino, poskrbite da vsebuje tudi vitamin B12 kot ga EKOLIFE NATURA FOLNA KISLINA, ki ima temu primeren dodatek k imenu, gradnik življenja.

V črevesju se različne obliki folata razgradijo z encimi in se v kri absorbirajo v tankem črevesju. Za najbolj optimalno absorpcijo folne kisline in s tem najbolj optimalen izkoristek, je najbolje da jo uživamo s hrano, še najbolj pomagajo vitamini B-kompleksa, zlasti vitamin B12. Zavira pa jo čezmerno uživanje alkohola, aspirin, kontracepcijske tabletke in tudi nekatera zdravila namenjena sladkornim bolnikom, zato je potrebna določena mera skrbnosti in informiranosti pred začetkom jemanja.

Koristno je vedeti tudi, da je folna kislina pomembno orožje v boju proti srčni kapi in ostalim srčnim boleznim, lahko prepreči tudi pljučnega raka, raka materničnega vratu, debelega črevesa in danke. Tudi bolnikom z depresijo pogosto primanjkuje folne kisline. Dodatno uživanje vitamina B9 lahko depresijo ublaži, dokazali so da se pri ljudeh z nizko ravnijo tega vitamina izboljša učinkovitost antidepresivov. Dodajanje folne kisline je zelo koristno tudi pri zdravljenju protina, za ohranjanje čvrstosti kosti in s tem preprečevanje osteoporoze ter za zdravljenje razdražljivega črevesja.

Že po dveh tednih jemanja sem opazila izboljšanje v počutju, saj sem tako kot v prvi nosečnosti pogosto čutila nihanje v razpoloženju, ki je pod vplivom močnih hormonskih sprememb, ki lahko vodijo v depresijo, ki se po porodu lahko še okrepi.

Tokrat tudi nisem potrebovala dodatnega železa, saj sem sicer nagnjena k slabokrvnosti, pri rutinskemu pregledu krvi pa ni kazalo potrebe po dodajanju, kar me je zelo pozitivno presenetilo. Posledično tudi utrujenosti in vrtoglavice nisem čutila tako pogosto oz. zelo poredko.

Smiselno je opraviti testiranje ravni folne kisline v krvi, če ima oseba znake in simptome pomanjkanja: driska, omotica, mišična oslabelost, utrujenost, izguba apetita, bledoličnost, nepravilno in hitro bitje srca, otrplost in mravljinčenje v mišicah in udih, zasoplost, zmedenost in pozabljivost, paranoja. Vse to lahko nakazuje na pomanjkanje folne kisline, posledice pa so lahko v redkih primerih celo huda oblika anemije, boleč in pordel jezik, upočasnjena rast pri otrocih in kronična driska. Izjemno hudo pomanjkanje se lahko pojavi pri alkoholikih in bolnikih, ki jemljejo določena zdravila proti epilepsiji ali raku oz. pri tistih z boleznimi prebavil, saj zaradi celiakije ali npr. Chronove bolezni , iz hrane ne morejo vsrkati zadostnih količin hrane.

Pogosto se pojavlja, da je raven folne kisline le nekoliko prenizka, kar ne povzroča nobenih simptomov, le poveča tveganje za pojav srčnih boleznih in prirojene nepravilnosti pri novorojenčkih.

Nosečnice in doječe matere tako povečano potrebo po folni kislini lahko zagotovimo z rednim jemanjem izbranega prehranskega dopolnila, saj se skrb za dojenčka ne začne z dnem, ko se malo bitjece rodi, temveč že pred njegovim spočetjem. Zdravje in prehrana sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Pomirjena sem, da svojemu dojenčku po najboljših močeh pomagam k zdravemu razvoju že od začetka, saj EKOLIFE NATURA folna kislina združuje ključne hranilne snovi, ki jih oba potrebujeva. 

Za vse, ki se odločate za nosečnost in poskušate zanositi, po pregledu vseh mnenj stroke in glede na lastne izkušnje, svetujem da prekinete z jemanjem kontracepcijskih tablet, če jih jemljete in začnete ta vitamin jemati takoj, ko opustite oralno kontracepcijo, saj je vaša raven folne kisline takrat še posebej nizka. Sladkorne bolnice, ženske z revmatoidnim artritisom, epilepsijo, boleznimi ledvic in jeter ali vnetnimi črevesnimi boleznimi, obiščite ginekologa, ki vam bo predpisal zdravilo na recept, saj potrebujete še toliko večji odmerek. Pa srečno! ☺


Avtor: Sandra Pečnik, Certificirana inštruktorica masaže dojenčka, med. prog. IAIM

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki