Čas je, da nazdraviš z vodo in se posloviš od drugega trimesečja! Sedaj si uradno v tretje trimesečje.

Pri 27. tednih plod že diha (amnionsko tekočino, ne zraka, kar je vseeno precej fascinantno) in opaziti je mogoče možgansko aktivnost. Tudi ti imaš najbrž že veliko vprašanj, od tega, kakšen bo porod, do iskanja najboljšega pediatra za dojenčka. Ko boš vstopila v tretje trimesečje, bodi pripravljena na nekaj neprijetnih sprememb (na primer da boš ves čas morala lulati – tudi takrat, ko tega sploh ne boš želela, recimo večkrat sredi noči!). Vse to je del pozne nosečnosti in je začasne narave. Čas je, da se podaš na zadnji del etape. Si pripravljena?

Velikost ploda v 27. tednu

Pri 27. tednih nosečnosti je dojenček velik kot glava solate. Povprečno otroček meri dobrih 36 centimetrov in tehta 0,86 kilograma. Tvoj bodoči  otrok ne postaja samo večji, ampak tudi pametnejši.

Trenutno si v sedmem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 27. tedna

Moteči simptomi, ki si jih imela do sedaj, po vsej verjetnosti ne bodo kmalu izginili, vendar si najbrž našla nekaj načinov, kako se spoprijeti z njimi – in morda si jih do sedaj že navajena. Med glavnimi simptomi bodo:

  • Krči v nogah. Redno raztezaj noge, delaj vaje s stopali in pij velike količine vode.
  • Bolečine v hrbtu. Nežno raztezanje lahko pomaga tudi pri bolečinah v hrbtu. Razmisli o spanju z nosečniško blazino, ki lahko olajša pritisk, ki ga čutiš v bokih in ti pomaga najti udobnejši položaj.
  • Zaprtje. Če ne moreš na stranišče kljub temu, da za prebavo skrbiš, torej uživaš veliko vlaknin, piješ veliko vode in se sprehajaš, vprašaj zdravnika, ali bi bilo primerno jemati prehranski dodatek z vlakninami ali predlaga morda kaj drugega.
  • Hemeroidi. Težave z odvajanjem in teža, s katero otrok pritiska na spodnjo polovico tvojega telesa, lahko povzročita ta neprijeten simptom.
  • Spremembe kože, las in nohtov. Ta simptom je eden izmed nepredvidljivih. Tvoja koža, lasje in nohti lahko postanejo debelejši ali rastejo hitreje (o, ja!), lahko pa postanejo tudi bolj krhki (ne, no!).
  • Uhajanje urina. To se lahko zgodi, ko kihneš, ker plod pritiska na mehur. Ničesar ne moreš storiti, razen da pogosto hodiš na stranišče in morda nosiš vložek.

Ženske, ki so 27. tednov noseče z dvojčki, imajo večje tveganje za prehiter porod, zato, če opaziš kakšne nenavadne simptome, na primer krvavitev, voden izcedek, bolečine v trebuhu ali ponavljajoče se popadke, takoj obvesti svojega ginekologa.

Tekoči detergent Becutan za strojno in ročno pranje perila je obogaten z encimi za učinkovito odstranjevanje madežev, istočasno pa je primeren za občutljivo kožo nosečnic in nežno otroško kožo.

Nosečniški trebušček 27. tedna

Zdravo povečanje telesne teže do tega tedna znaša približno 6,8 do 13,6 kilogramov. Če si težo pridobila hitreje od priporočene – kilogram ali več na teden – ti bo ginekolog morda svetoval, da bi bilo dobro upočasniti. Sicer tega ni prijetno slišati, vendar ti lahko da nekaj uporabnih nasvetov glede nadzora telesne teže. Z upoštevanjem priporočil lahko zmanjšaš tveganje za zaplete in prezgodnji porod. Poleg tega bo tretje trimesečje nekoliko lažje, če ne boš imela dodatnih kilogramov, ki jih boš morala prenašati naokrog.

Če si 27 tednov noseča z dvojčki, si verjetno pridobila še več teže – približno 13 do 20 kilogramov. Kljub temu pa tvoja dvojčka rasteta in se razvijata s približno enako hitrostjo, kotdrugi otroci, čeprav je en dojenček morda nekoliko manjši od drugega.

 

V tem času najbrž čutiš zelo veliko število brc – dvakrat toliko, če nosiš dvojčka. Morda celo zaznavaš drobno kolcanje, kar se čuti kot majhni zaporedni trzljaji. Zdaj lahko še uživaš v brcah in premikih. Naslednji teden boš morala že začeti s štetjem udarcev, da preveriš, če je otroček iz dneva v dan dosledno aktiven.

Ultrazvok 27. tedna nosečnosti

Znotraj trebuščka plod že vadi vdihe in izdihe s svojimi hitro razvijajočimi se pljuči. Poleg tega pa dojenček že kaže možganske aktivnosti! Od zdaj naprej se bodo njegovi možgani še hitreje razvijali in plod spremenili v resnično pametnega posameznika.

Če je bila nosečnost doslej brez zapletov, najbrž ne boš rabila dodatnega ultrazvoka. Od naslednjega tedna pa boš zdravnika obiskala dvakrat mesečno, to je vsaka dva tedna. S sabo vzemi nekaj revij ali si na telefon prenesi kakšno novo aplikacijo, da bodo prihodnji obiski čakalnice prijetnejši. Da se boš čim bolj sprostila, si lahko prineseš slušalke in opraviš vodeno meditacijo.

Seznam 27. tedna nosečnosti

  • Oglej si porodnišnico
  • Premisli, če bi želela shraniti otrokove matične celice
  • Pogovarjaj se z dojenčkom

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki