Eden od najbolj razburljivih delov nosečnosti je trenutek, ko izveš spol svojega dojenčka! Čeprav večina nosečk spol otroka izve s pomočjo ultrazvoka, obstaja veliko starih vraž, ki trdijo, da lahko spol izveš tudi drugače!

Verjetno si katero od teh vraž že slišala od svoje mame ali babice, nekatere pa te bodo sigurno presenetile. Seveda pri teh starih vražah ne gre pričakovati popolne natačnosti, jih je pa zabavno preizkusiti! 🙂

1. Spremembe na koži

Veliko nosečk med nosečnostjo opazi spremembe na koži. Pravijo, da boš, če nosiš punčko, imela oljnato kožo, pri fantku pa bo tvoja koža bolj suha.

2. Aknasta koža

K spremembam kože med nosečnostjo pogosto spadajo tudi akne. Mastna in oljnata koža, ki naj bi jo povzročilo pričakovanje punčke, povzroči tudi akne in mozoljavost, če pa nosiš fantka, pa verjetno ne boš opazila sprememb.3. Nosečniški sij

Čeprav nekateri ljudje verjamejo, da imajo prav vse nosečke sij, pa stare vraže pričajo o tem, da imajo le nosečke, ki pričakujejo fantka, ta ljubek nosečniški sij.

4. Linea Negra

Linea negra, temna črta, ki jo nekatere nosečke dobijo vzdolž svojega trebuščka, naj bi tudi bila indikator otrokovega spola. Če črta konča pod tvojim popkom, verjetno nosiš punčko. Če pa se črta nadaljujejo tudi nad popkom, boš dobila fantka.

5. Test s sodo bikarbono

Ta test naj bi imel kar 80 % natančnost in precej enostavno ga je izvesti. Vse, kar moraš storiti je zmešati svoj urin z dvema žlicama sode. Če se tekočina speni, imaš fantka. Če se ne zgodi nič, imaš punčko.

6. Tekstura las

Veliko žensk med nosečnostjo opazi spremembo v teksturi svojih las. Ta sprememba pa naj bi tudi pokazala, če pričakuješ fantka ali punčko. Če imaš med nosečnostjo tanke lase brez volumna, boš imela punčko. Če pa so tvoji lasje med nosečnostjo močni in sijoči, boš imela fantka.

7. Dlačice na telesu

Pri svojih dlačicah na telesu boš (tako kot pri laseh) tudi morda opazila spremembo. Če bodo tvoje dlačice hitro rasle in postale debelejše, potem imaš fantka. Če pa ne opaziš nobene spremembe, pa nosiš punčko.

8. Dodatna teža

Nekatere nosečke pridobijo težo okoli trebuščka, nekatere pa po celem telesu. Pravijo, da če se ti vsa dodatna teža nabere na trebuščku, potem nosiš fantka, sicer pa punčko.

Si vedela, da je pridobivanje teže v nosečnosti nujno?

9. Temperatura stopal

Če boš opazila, da so tvoja stopala hladnejša kot ponavadi, potem nosiš fantka. Če ne opaziš nobene spremembe, pa nosiš punčko.

10. Rast stopal

Nosečkam med nosečnostjo pogosto otekajo noge, nekaterim pa se spremeni tudi velikost. Včasih ta sprememba traja zgolj v času nosečnosti, včasih pa ostane za zmeraj. Pravijo, da če številka tvoje noge ostane enaka, potem nosiš punčko. Pri fantkih pa naj bi se ti velikost noge lahko povečala za pol številke.

Poglej tudi: Kako se žensko telo v nosečnosti spremeni?

11. Hrepenenja

Nosečke so znane po tem, da imajo med nosečnostjo čudna hrepenenja, ta pa naj bi razkrila tudi spol dojenčka. Če hrepeniš po sladki hrani, potem nosiš punčko. Če pa hrepeniš po slani hrani pa boš dobila fantka.

Poglej tudi: Katere okuse (in kdaj) lahko dojenček okuša že v maternici

12. Položaj dojenčka

To staro vražo si verjetno že slišala – če tvoj trebušček izstopa nižje na telesu, potem imaš fantka. Če pa imaš trebušček višje, pa pričakuješ punčko.13. Očkovo pridobivanje teže

Pravijo, da tudi število kilogramov, ki jih med tvojo nosečnostjo pridobi tvoj partner, razkriva spol vajinega otroka. Če očka ne pridobiva na teži, potem bosta imela fantka, če pa se nekoliko zredi, pa pričakujeta punčko.

14. Glavoboli

Tudi glavoboli, naj bi bili indikator spola. Če imaš med nosečnostjo hude glavobole, potem nosiš fantka. Če pa med nosečnostjo nimaš glavobolov, pa imaš v trebuščku punčko.

15. Spalni položaj

Če spiš na levem boku, potem je fantek, spanje na desnem boku pa pomeni, da pričakuješ punčko.

Poglej tudi: 4 spalni položaji, ki garantirajo največ spanja v nosečnosti

16. Barva bradavic

Tvoje prsi se bodo med nosečnostjo precej spremenile. Med drugim boš morda opazila tudi spremembo v barvi bradavičk in areol. Če ti kolobarji okoli bradavičk potemnijo, potem nosiš fantka. Če pa se barva ne spremeni, pa pričakuješ punčko.

17. Velikost prsi

Morda boš opazila, da tvoji dojki rasteta z različno hitrostjo. Če je tvoja desna dojka večja od leve, potem nosiš fantka. Če pa je večja leva dojka, potem pa nosiš punčko.

18. Nerodnost

Pri vseh teh spremembah, ki jih doživljaš, je povsem normalno, če se včasih počutiš malce neudobno. Če si nerodnejša kot ponavadi, potem imaš fantka. Če pa pri tem ne opaziš sprememb, pa nosiš punčko.


E-priročniki za lažji porod, dojenje in prvo leto z dojenčkom

Prenesi si e-priročnike, v katerih izveš vse od 10 skrivnosti lažjega poroda, priročnik Priprave na dojenje in naš najbolj obsežen 120 stranski priročnik Najino prvo leto, v katerem si lahko prebereš kako potekajo vsi nosečniški pregledi po tednih nosečnosti, kateri vsi testi te čakajo (nuhalna svetlina, morfologija, odvzemi krvi in testiranja vode), pravtako boš izvedela vse, kar potrebuješ vedeti o prvem letu z dojenčkom (poporodno obdobje, nega novorojenčka, pravilno previjanje, rokovanje z novorojenčkom, zdravila, cepljenje, …)

 • Vsi ginekološki nosečniški pregledi po tednih
 • Najboljši porodni položaji
 • Priprava na bolečino
 • Učinkovito predihavanje popadkov
 • Hipnoza za lepši porod
 • Kako se izognemo epiziotomiji
 • Magična moč zelišč
 • Krepitev mišic za lažji porod
 • Telovadba za lažji porod
 • Priprava na dojenje v nosečnosti
 • Prvi dnevi dojenja
 • Velikost trebuščka novorojenčka
 • 20 živil, ki povečujejo laktacijo
 • 8 položajev za lažje dojenje
 • Kako preprečiti iztekanje
 • Kako končam dojenje
 

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki