Sedaj, ko je dojenček v drugem mesecu starosti, lahko opaziš več interaktivnosti, sem pa tja ti nameni kakšen nasmeh ali pa prepoznavaš več zvokov, ki nimajo veze z jokom. Še naprej komunicira z jokom, a tudi na druge načine – več eksperimentira z usti, jezičkom in glasom. Za spodbujanje čim več komunikacije je priporočljivo, da sta z dojenčkom čim več časa v bližini, ki omogoča, da opazuje tvoj obraz in posluša glas, spoznava tvojo obrazno mimiko. Verjetno mu bo predvsem zelo zanimiva igrica “ku-ku” ali poslušanje tvojega petja.

Povprečno 5-tednov stari dojenčki tehtajo okrog 5 kilogramov, a seveda je precej odvisno tudi od njihove porodne teže. Opaziš lahko tudi, da ima dojenček precej izsušeno kožo, zlasti v mrzlejših mesecih in na področju rok, nog, obraza ali ustnic. Če te to skrbi, se pozanimaj pri pediatru, kaj priporoča, saj obstaja kar nekaj izdelkov, ki so primerni za malčke, od naravnih olj do različnih krem.

  • Večkrat lahko opaziš nasmeške, podarjene le tebi
  • Poleg skrbi za dojenčka nekaj pozornosti nameni tudi svoji prehrani. Naj pomanjkanje časa ne bo razlog za pomanjkanje vitaminov. Odlična ideja je, da si obroke pripraviš vnaprej in jih imaš tako ves čas pri roki.
  • Poskrbi tudi za dovolj popite tekočine. Na ta način boš imela dovolj energije, dovoljšnja hidracija pa vpliva tudi na laktacijo.
  • Bodi pozorna na znake alergije na mleko: pogosto bruhanje mleka (v večjih količinah), izpuščaji, driska, kri v blatu, počasno pridobivanje teže, kašljanje, zatečene oči ali smrkanje ali hujše težave z dihanjem. V tem primeru nemudoma pokliči pediatra.
  • Če dojiš in si ne želiš prehitro novega dojenčka, se zavedaj, da dojenje ne predstavlja zaščite pred dojenjem. Na pregledu 6 tednov po porodu se pogovorita o kontracepcij, načeloma pa ti bo ginekolog najverjetneje odsvetoval ponovno zanositev do otrokovega dopolnjenega prvega leta, da se tvoje telo čim bolj povrne v prejšnje stanje.

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki