Mnoge ženske se srečujejo s krhkimi in lomljivimi nohti že med nosečnostjo, o čemer si lahko več preberete v tem članku. Še več sprememb na hormonski ravni pa se zgodi po porodu. To zna biti razlog, da se stanje naših nohtov, kože in las ponovno spremeni.

Hormoni po porodu

Nosečnost za mnoge ženske predstavlja eno najlepših obdobij v življenju (odvisno sicer od tromesečja 😉 ), telo gre skozi številne spremembe, celo naključni mimoidoči opazijo naš nosečniški sijaj, predvsem pa je cela družina v pričakovanju nečesa novega, prijetnega. Zadnji dnevi znajo biti za mamico kar naporni, zato mnoge komaj čakajo veliki dan, ko bodo končno spoznale svojega otročička. Malce manj prijetna plat poporodnega obdobja pa so spremembe hormonov, ki imajo precejšen vpliv na počutje mamice. Povsem normalno je, če ji niha razpoloženje, če se začne počutiti razdražljivo, bolj občutljivo, postane manj potrpežljiva in mnoge se sprašujejo, kdaj se bodo ponovno počutile spet “normalno”.

Za vse to so zaslužni predvsen hormoni relaksin, prolaktin in oksitocin. Relaksin se tekom celotne nosečnosti tvori v jajčnikih, posteljici in stenah maternice, sprošča mišice in tkiva v telesu, zaradi česar mora nosečnica bolj paziti, da ne pride do poškodb, pomaga pri mehčanju materničnega vratu in pripomore k lažjemu porodu. Prolaktin stimulira nastanek mleka, vpliva pa lahko istočasno tudi na nihanje razpoloženja, metabolizem, imunski sistem in regulacijo vode v telesu. Oksitocin prav tako igra pomembno vlogo pri porodu in dojenju, strokovnjaki pa ga imenujejo tudi “hormon ljubezni”, saj ustvarja zaupanje in povezanost med mamo in otrokom. Ne smemo pa pozabiti tudi na progesteron in estrogen, ki v telesu tik pred porodom postane dominanten hormon, oba pa tik po porodu strmo padeta.

Kdaj se bom spet počutila normalno?

Dejstvo je, da je vsaka ženska zgodba zase in tudi tukaj ni pravila v kolikšnem času se bo hormonska slika vrnila v običajno stanje. Običajno se stanje normalizira v 6 do 8-ih tednih, to obdobje pa se podaljša, če mamica doji.

Pomembno: Že samo zavedanje, da je razpoloženje po porodu lahko zaradi hormonov drugačno ter zavedanje, da je to zgolj prehodno, celotno situacijo bistveno olajša. Kadar pa so simptomi hujši in se pojavi depresija, anksioznost in tesnobnost, se obrnite na svojega osebnega zdravnika, ki vam bo svetoval o nadaljnjih ukrepih.

Koža, lasje in nohti po porodu

Lasje
Mnogo mamic tri do štiri mesece po porodu opazi, da jim nenadoma močneje izpadajo lasje. Vemo, da nosečniška lepota ni mit, lasje so navadno gostejši in lepši, po porodu pa zaradi hormonskih sprememb lasje preidejo v t.i. telogensko fazo ali fazo počivanja, zaradi česar intenzivneje odpadajo. Navadno se rast obnovi v šest do 15 mesecih, lahko pa traja še nekoliko dlje, preden so ponovno bogati, kot pred zanositvijo.

Koža
Podobno je s kožo. Nič nenavadnega ni, če se mamica po porodu srečuje z aknami, suho kožo, melazmo (temnejše lise na obrazu) in drugimi nevšečnostmi, koža pa izgubi sijaj. Ko hormonskim spremembam dodamo še pomanjkanje spanca, se vsemu temu pridružijo še podočnjaki. Dobra novica je, da se tudi koža izboljša po približno pol leta, za vsako od teh stanj pa lahko nekaj storite tudi same. Za melazmo vam bo zdravnik predpisal kremo, prav tako za akne obstaja krema z azelainsko kislino, na suho kožo nanesite vlažilno kremo, hujše nepravilnosti pa lahko odstranite tudi z laserskim zdravljenjem. Na splošno pa velja prakticirati vsakodnevno nežno čiščenje kože in pitje zadostne količine vode.

Nohti
Nekatere bodoče mamice so pozitivno presenečene, ker jim med nosečnostjo nohti rastejo še hitreje in izgledajo še bolj zdravi kot prej. Te sreče sicer nimajo vse nosečnice, lomljivi in krhki nohti pa so še pogostejša nadloga mnogih mamic po porodu. Razlog je delno v hormonskih spremembah, delno pa v prehrani. Priporočeno je, da mamica tudi po porodu še naprej skrbi za uravnoteženo prehrano, polno vitaminov in mineralov, zlasti, če doji, saj se v tem primeru potreba po hranilih še poveča.


Nosečkin nasvet:
Kot preventiva in blaženje že prisotnih bolezni nohtov je odlična rešitev raztopina v obliki pršila, OXILVER Nail Solution. Predstavlja osnovo nege nohtov in obnohtne kože, saj deluje antiseptično, izboljša trdnost in strukturo nohta ter pripomore k hidraciji in oksigenaciji. Zaradi vsebnosti aktivnega kisika služi tudi kot indikator bakterijskih ali glivičnih vnetij, saj se na površini nohta sprosti kisik v obliki drobnih mehurčkov, pantenol pa vlaži noht in globlje plasti kože ter deluje regenerativno. Oxilver lahko kupiš tu >


Ker nohti med nosečnostjo navadno rastejo hitreje, posebno pozornost namenite tudi obnohtni kožici, ki v tem času zahteva malce več pozornosti. OXILVER Nail Solution, raztopina v obliki pršila, predstavlja odlično osnovo za nego nohtov in obnohtne kože, saj deluje antiseptično, izboljša trdnost in strukturo nohta ter pripomore k hidraciji in oksigenaciji. Zaradi vsebnosti aktivnega kisika služi tudi kot indikator bakterijskih ali glivičnih vnetij, saj se na površini nohta sprosti kisik v obliki drobnih mehurčkov, pantenol pa vlaži noht in globlje plasti kože ter deluje regenerativno.


Preberi tudi:

Pogosti problemi z nohti v nosečnosti

10 znakov in simptomov pomanjkanja železa

Naravno pridobivanje vitaminov v nosečnosti (skozi hrano)

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki