Si noseča? To lahko potrdi samo test nosečnosti. Vendar lahko še pred izostankom menstruacije opaziš nekatere znake, ki morda nakazujejo na nosečnost. Prvi znaki nosečnosti se pojavijo že v prvih nekaj tednih po spočetju. Počutiš se lahko slabotno, dojke imaš močno napete, si omotična in tvoje razpoloženje niha.

1. Napete, občutljive dojke 

Zaradi hormonskih sprememb lahko že kmalu opaziš spremembe na prsih. Postanejo lahko napete, večje, težje, občutljive na dotik. Prav tako lahko potemni kolobar okrog bradavice. Do tega navadno pride že v zelo zgodnji nosečnosti, ko pa se telo privadi na spremenjeno hormonsko stanje, se te simptomi lahko umirijo in zmanjšajo.

2. Slabost z bruhanjem ali brez

Kljub temu, da slabost velja za enega najbolj poznanih nosečniških znakov, ni nujno, da doleti vsako nosečnico. Jutranja slabost, ki se lahko pojavi v katerem koli delu dneva ali noči, se lahko začne že v tretjem tednu po spočetju. Zakaj pride do slabosti, še ni čisto znano, verjetno pa zaradi hormonov. Kljub temu, da zna biti neprijetna, pa skoraj nikoli ni nevarna. Še več, raziskave so pokazale celo, da je slabost znak zdrave nosečnosti, povezujejo jo celo z znižano možnostjo za splav.

3. Stalno obiskovanje stranišča

Nosečka zaradi povečanja količine krvi v telesu in hitrejšega delovanja ledvic prazni mehur veliko večkrat kot pred nosečnostjo. Morda se sprašuješ, če je pogosto uriniranje znak izključno začetnega obdobja nosečnosti ali se bo to nadaljevalo tudi v prihodnjih mesecih. Res je, da je to eden najpogostejših začetnih simptomov, wc pa boš pogosteje kot navadno obiskovala tudi pozneje, v drugem ali predvsem tretjem trimesečju, ko dojenček raste in pritiska na tvoj mehur. Ko boš šla na wc morda že tretjič ali četrtič v eni noči, imej v mislih, da je to simptom nosečnosti, zato po porodu popolnoma izgine.

4. Utrujenost

Utrujenost je že na splošno značilna za nosečnost, v zgodnjem obdobju pa to še bolj občutimo, včasih že od prvega tedna nosečnosti dalje. Do tega pride zaradi povišane ravni progesterona, vplivajo pa lahko tudi drugi faktorji, kot so nižja raven sladkorja, nizek pritisk in večji volumen krvi. Si vedela, da je ta pri enoplodni nosečnosti večji za kar 30% do 50%? Pri večplodni je ta razlika še večja.

5. Sprememba apetita

Lahko se obrne v obe smeri. Mogoče ti nekaj, kar si prej z veseljem jedla, ne paše več. Lahko si zaželiš nečesa, česar nisi nikoli marala. Tudi ta sprememba je povezana s hormoni, izostri pa se tudi čut za voh, zato ti lahko določene vonjave povzročajo več težav, tudi, če so drugim prijetne. Podobno je s količino, morda boš imela večji apetit ali pa hrane ne boš želela niti videti. V tem primeru poskrbi za zadostno količino vode (ne preveč, da ti ne bo slabo) in nujno potrebne vitamine in minerale, predvsem se potrudi jesti čim več živil s folati, ki so nepogrešljivi za zdrav razvoj ploda. Te se nahajajo zlasti v zelenjavi, pomarančah, stročnicah, kruhu in izdelkih iz polnozrnate moke, krompirju, mesu in in mlečnih izdelkih ter jajcih.


E-priročniki za lažji porod, dojenje in prvo leto z dojenčkom

Prenesi si e-priročnike, v katerih izveš vse od 10 skrivnosti lažjega poroda, priročnik Priprave na dojenje in naš najbolj obsežen 120 stranski priročnik Najino prvo leto, v katerem si lahko prebereš kako potekajo vsi nosečniški pregledi po tednih nosečnosti, kateri vsi testi te čakajo (nuhalna svetlina, morfologija, odvzemi krvi in testiranja vode), pravtako boš izvedela vse, kar potrebuješ vedeti o prvem letu z dojenčkom (poporodno obdobje, nega novorojenčka, pravilno previjanje, rokovanje z novorojenčkom, zdravila, cepljenje, …)

 • Vsi ginekološki nosečniški pregledi po tednih
 • Najboljši porodni položaji
 • Priprava na bolečino
 • Učinkovito predihavanje popadkov
 • Hipnoza za lepši porod
 • Kako se izognemo epiziotomiji
 • Magična moč zelišč
 • Krepitev mišic za lažji porod
 • Telovadba za lažji porod
 • Priprava na dojenje v nosečnosti
 • Prvi dnevi dojenja
 • Velikost trebuščka novorojenčka
 • 20 živil, ki povečujejo laktacijo
 • 8 položajev za lažje dojenje
 • Kako preprečiti iztekanje
 • Kako končam dojenje

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki