Znano je, da spada sadje med najbolj zdrava živila za človeka, nove študije pa kažejo, kako zelo je uživanje veliko sadja pomembno za nosečnice.

Raziskava, opravljena v Kanadi (Canadian Healthy Infant Longitudinal Development), je obdelala podatke na podlagi 688 otrok, ki so sodelovali v študiji. Pokazala je, da poleg drugih vplivov (npr. izobrazba in prihodki staršev), na otrokov IQ vpliva tudi količina sadja, ki ga mati zaužije med nosečnostjo. Otroci mamic, ki so med nosečnostjo zaužile šest ali sedem porcij sadja na dan, so na tradicionalni IQ lestvici pri enem letu starosti dosegli 6 ali 7 točk več kot ostali.

Profesor Pisuh Mandhane, ki je sodeloval pri raziskavi, pravi, da materino uživanje vsaj ene porcije sadje na dan, za še nerojenega otroka in njegov razvoj pomeni enako kot dodatni teden v maternici.

Raziskovalci so naredili še korak dlje in v svojo študijo vključili tudi vrsto muh (Drosophila melanogaster). Morda se sliši čudno, vendar imajo te muhe 85 odstotkov genov, ki so povezani z delovanjem možganov pri ljudeh in so zato idealne za preučevanje genetike spomina. Nekaterim muham v pričakovanju so raziskovalci ponudili veliko količino sadnega soka in njihovi potomci so se v testih spomina izkazali znatno boljše.

Raziskovalci verjamejo, da se je povezava med uživanjem sadja in kognitivnim delovanjem ohranila preko evolucije in je prisotna pri več vrstah živih bitij.

Ne pretiravajte

Vseeno pa je raziskavi treba dodati nekaj opomb. Ženske, ki med nosečnostjo zaužijejo preveč sladkorja – tudi naravnega, ki ga najdemo v sadju – imajo višje možnosti za nosečniško sladkorno in tudi njihov otrok ima višje možnosti, da bo ob rojstvu težji od povprečja. Zato je treba tudi pri uživanju sadja paziti na zmernost. Raziskovalci so ugotovili, da je 6-7 porcij na dan idealna količina. Dodajajo tudi, da čeprav sadni sok na možgane vpliva enako dobro kot sadje, je sveže sadje zmeraj boljša izbira, saj vsebuje tudi vlaknine.

Posežite po organsko pridelanem sadju

Za nosečnice je nadvse priporočljivo uživanje organsko pridelanega sadja, saj imajo pesticidi slab vpliv na razvoj otroških možganov. Različne študije izpostavljenost pesticidom med nosečnostjo povezujejo tudi s razvojnimi težavami in težavami avtističnega spektra pri otroku.

Najbolj priporočljiva hrana za nosečnice je polnovredna hrana, hrana ekološke pridelave, s poudarkom na sadju in zelenjavi. Posoda svežega sadja na pultu lahko služi kot opomnik.

Skrajno priporočljivo je izogibanje procesirani hrani, še posebej procesiranim mesnim izdelkom. Nemogoče je zares vedeti, kaj vsebuje procesirana in pakirana hrana, tudi če skrbno preberemo deklaracijo.

Nosečnice imajo priložnost, da za svojega otroka priskrbijo odličen začetek življenja in prehrana ima lahko ogromen vpliv na otrokovo zdravje in inteligentnost.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki