Čeprav veš vse o pravilnem prehranjevanju in vadbi med nosečnostjo in vse o nosečnosti nasploh, še zmeraj obstaja možnost, da nevede počneš napake, ki jih delajo vse nosečnice (še posebej tiste, ki so noseče prvič). Vendar ne skrbi, ni še prepozno za popravilo napak! Tukaj je 8 najpogostejših napak, ki jih počnejo nosečnice:

1. ZDAJ JEM ZA DVA!

Povprečna ženska potrebuje 1800-2000 kalorij na dan. Se ti res zdi, da jih prav toliko potrebuje tudi majhen plod? Odgovor je ne. Tvoj otrok potrebuje dobro prehrano, polno hranljivih snovi. Splošno pravilo je, da nosečnica potrebuje približno 300 kalorij na dan več kot sicer. Pridobivanje teže med nosečnostjo je nujno, vendar lahko prekomerno pridobivanje teže povzroči različne težave in ogrozi tvoje zdravje.

Priporočamo: Obilne obroke nadomesti z več manjšimi obroki, ki vsebuje vsa hranila, ki jih potrebuješ. Pojej veliko sadja, zelenjave, oreščkov in spij veliko vode. Z več manjšimi obroki se boš izognila napadom lakote in prekomernim obrokom.

2. DOMAČA LEKARNA

Si vedela, da se je priporočljivo izogibati antacidom (zdravila proti zgagi), paracetamolu (uporablja se v zdravilih proti bolečini, gripi,..) in celo kremam proti aknam? Uporaba nekaterih zdravil in različni lepotni posegi imajo lahko slab vpliv na nosečnost in škodujejo plodu.

Priporočamo: Zapomni si, da med nosečnostjo uporaba zdravil brez recepta ni tako enostavna kot sicer. Vzemaj samo zdravila, ki ti jih predpiše zravnik. Če imaš težave z zgago, glavobolom in aknami, se posvetuj s svojim zdravnikom.

3. PREMALO SPANJA

Nosečnost ni čas, ko si lahko superženska in za vse svoje aktivnosti in obveznosti žrtvuješ svoj spanec. Hormonske in fizične spremembe, ki se dogajajo med nosečnostjo, zahtevajo več spanja. Tudi za porod boš potrebovala veliko energije, zato je nujno, da je tvoje telo spočito.

Priporočamo: Če spiš med 5 in 6 urami na dan je čas, da pričneš spati več. Poskusi zaspati eno uro prej kot sicer in vstati eno uro kasneje. Če je le mogoče, si za vsakdanja opravila priskrbi pomoč in kdaj pa kdaj zadremaj tudi čez dan.

4. IZOGIBANJE POGOVARJANJU S TREBUŠČKOM

Nosečnost je lahko naporna in pogosto boš utrujena in izčrpana in pozabila, da je v tebi bitjece, ki te sliši. Strokovnjaki pravijo, da je čustvena vez, ki se med nosečnostjo lahko razvije med mamico in otrokom, nujna.

Priporočamo: Pogosto pobožaj svoj trebušček in se pogovarjaj s svojim otročičkom. Taka pozornost bo stimulirala otrokova čutila in utrdila vez med vama.

5. IZOGIBANJE PRIBOLJŠKOM

Če si zelo sladkosneda je priporočljivo, da v drugem trimesečju zmanjšaš uživanje sladke hrane in se tako izogneš različnim težavam (npr. sladkorni). Vseeno pa se ni treba odpovedati prav vsem priboljškom, ki jih sicer obožuješ, saj ima preveliko obremenjevanje prav tako lahko slab učinek na plod.

Priporočamo: Privošči si svojo najljubšo čokolado in bonbone, vendar vseeno pazi na zmernost. Enako velja za močno začinjeno hrano in ocvrto hrano.

6. IZOGIBANJE VADBI

Če že prej nisi bila navajena na telovadbo, verjetno tudi med nosečnostjo ne boš postala aktivna telovadka, vendar je skrb za telo zdaj še toliko nujnejša. Telovadba pomaga premagovati hormone stresa, spodbudi prekrvavitev, pripravi telo na porod in pripomore k zdravemu razvoju ploda. Vsakdanja opravila (npr. pospravljanje) ne nadomestijo telovadbe.

Priporočamo: Posvetuj se s svojim zdravnikom, kakšno vadbo priporoča. Obiskuj vadbe, ki so prilagojene nosečnicam ali pa se posvetuj z vaditeljem, ki je strokovnjak tudi za tovrstno vadbo. Ne pretiravaj z intenzivno vadbo! Več o vadbi med nosečnostjo si preberi TUKAJ.

7. PREHITRA IZBIRA PORODNIŠNICE

Preden se odločiš, kje boš rodila, se vprašaj, na kakšen način želiš roditi in se pozanimaj, katere porodnišnice ti lahko tak porod zagotovijo. Porod je osebna in čustvena izkušnja in pomembno je, da te ni strah zahtevati tega, kar veš, da potrebuješ.

Priporočamo: Pozanimaj se o vseh možnostih poroda in si napiši natančen porodni načrt, nato pa razišči, na kakšen način načrt lahko uresničiš. Vprašaj se, če se dobro počutiš v izbrani porodnišnici in če so bila vsa tvoja vprašanja odgovorjena in bo dobro poskrbljeno za tvoje potrebe. Če ne, se pogovori s prijateljicami, ki so že rodile in razišči še ostale možnosti.

8. NEOBISKOVANJE ŠOLE ZA STARŠE

Vsi pravijo, da se v šoli za starše ne naučiš ničesar in da se boš vse naučila sama skozi svoje izkušnje. Vseeno se vprašaj, če res veš odgovore na vsa vprašanja, npr. ‘Ali veš dovolj o poporodni oskrbi svojega?’, ‘Kako se uspešno doji?’, ‘Kako lahko s prehrano spodbudim laktacijo?’. Seveda ti bodo na tvoji poti pomagali tudi družinski člani, toda dodatno znanje ti bo nedvomno prišlo prav. Šola za starše te lahko pripravi na nosečnost, porod in oskrbo otroka.

Priporočamo: Vključi se v šolo za starše v svojem prvem trimesečju, ko je vse še novo. Na tak način imaš dovolj časa, da pridobiš dovolj informacij in sprejmeš dobre odločitve zase in za svojega otroka.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki