Prvi teden v oktobru je namenjen tednu otroka, ki letos poteka pod geslom »Razigran uživaj dan!« in poudarja pomen igrivosti, sproščenosti in druženja otrok. Čeprav vaš otrok še morda ne hodi, je gibanje enako pomembno kot pri malčkih, ki že veselo tekajo naokrog. Gre namreč za prvo in osnovno obliko spoznavanja s svetom, bodisi le s premikanjem rok in nog, bodisi s plazenjem, kobacanjem in tekanjem. Čas, ko bodo malčki zrasli in odrasli, bo še prehitro tu, zato ga vsak dan izkoristite za nove dogodivščine in doživetja.

Telesna aktivnost med nosečnostjo, da ali ne? 

Nosečnost je zelo prijetno obdobje, vendar bolj kot se približuje koncu, lahko postane le-ta tudi napornejša za mamino telo. Verjamemo, da vas zadihanost, otekanje nog, utrujenost in velik trebušček ne motivirajo ravno za vadbo, vendar je to še kako pomembno za vaše in otrokovo dobro počutje. Zmerna telesna dejavnost naj bi bila tudi v nosečnosti del vsakdana, ki ugodno vpliva na zdravje in počutje nosečnice ter razvijajoč se plod v trebuščku.

Strokovnjaki priporočajo, da bi se morale nosečnice aktivno gibati vsaj 30 minut na dan, zmerna telesna dejavnost pa pomeni, da se lahko odpravite na sprehod, pilates, jogo ali plavanje, tudi pospravljanje stanovanja in sesanje se lahko štejete kot gibanje in aktivnost.”

Seveda pa se o primerni telesni aktivnosti med nosečnostjo in količini posvetujte s svojim ginekologom.  

Za telesno aktivnost je treba skrbeti od prvega dne 

Gibanje je prva in osnovna oblika spoznavanja dojenčka s svetom. Vse, kar doživi in izkusi, je novo. Dojenčkova telesna aktivnost se začne z nežnimi dotiki, ki pomagajo k zdravemu fiziološkemu, fizičnemu in čustvenemu razvoju. Zdravi, ljubeči dotiki kot so ljubkovanje, masaža, božanje in nošenje v rokah, tako v tebi kot tudi v otroku sproščajo hormon oksitocin, ki povečuje občutek povezanosti, varnosti in ljubezni. Mamin dotik znižuje raven stresnega hormona pri dojenčku, kar ga pomirja in vpliva na miren spanec. 

V zgodnjem otroštvu, ko dojenčki ne hodijo, se gibanje začne že na previjalni oz. igralni blazini s premikanjem rok in nog, brcanjem, obračanjem in dvigovanjem glave, opazovanjem okolice, prijemanjem igrač … Ne samo, da to dojenčka izjemno zabava, s temi gibi začne pridobivati mišično moč in nadzor nad mišicami ter razvija koordinacijo. Vzporedno z motoričnimi sposobnostmi se razvijajo tudi kognitivne zmožnosti, na primer spoznavanje oblik, barv in zvokov. Odličen pripomoček v tem času so igralni centri oz. igralne blazine, ki gibanje spodbujajo z različnimi zvoki, oblikami, materiali ipd. 

Vozičkanje ali nošenje v kenguruju je prav tako pomembno, saj tovrstno gibanje spodbuja spremljanje različnih dražljajev iz okolice.    

Ko dojenček začne odkrivati svoje sposobnosti 

Že po nekaj mesecih boste opazili, kako hitro se krepijo dojenčkove mišice in izboljšuje koordinacija. Kaj hitro se bo začel opirati na komolce, se preobračal, plazal, posedal in kobacal. V obdobju do prvih korakov so te faze bistvenega pomena za dojenčkov gibalni razvoj – pomembno pa je, da so pravilno izvedene ter skrbno nadzorovane. 

Pri tem so staršem v veliko pomoč otroški pripomočki FreeON, s katerimi poskrbite za pravilen gibalni razvoj. Mednje sodijo oporne blazine, gnezdeca, kitke, ležalniki, hojice, stajice … 

Nikar ne prehitevajte otrokovega razvoja, vsak potrebuje svoj čas, eni jih osvojijo prej, drugi morda malce kasneje. Kakorkoli že bo, osvojil jih bo, slej kot prej.  

Ko dojenček postane aktivnejši, starše pogosto preveč skrbi, da se bo v trenutku živahnosti poškodoval, zato ga želijo obvarovati in mu preprečiti tovrstno negativno izkušnjo. Seveda je otroka treba obvarovati pred večjimi nevarnostmi, vendar pa padec na kolena in nekaj solzic bolj zaradi strahu kot bolečine nista ogrožujoča, sta pa bistvena za osvajanje malčkovih motoričnih sposobnosti. Učenje namreč poteka preko izkušenj, brez padcev in premagovanja ovir pa žal ni napredka.

S prvimi koraki se malčku odpre nov svet 

Nekje do prvega leta starosti bo malček vstal in naredil prve korake. Zatem bo kaj hitro osvojil tudi hojo, torej gibanje in še preden se boste prav zavedali, boste že tekali za njim in ga lovili na poganjalcu. V tem obdobju gibanje še toliko bolj postane povezano z igro, zato je bistveno, da malčka navdušite za gibanje s pomočjo pripomočkov kot so igralni centri, sprehajalci, poganjalci, tricikli … Pri igri otroci uporabljajo domišljijo, igrajo vloge, ustvarjajo svet okrog sebe, se učijo dela v skupini, pogajanja, postavljanja zase, reševanja problemov, pridobivajo na samozavesti in še in še.

Naslednjič, ko se z malčkom odpravite na sprehod, mu dovolite, da čim več hodi in teka. Tekanje, spotikanje in pobiranje so tri glavne aktivnosti, ki pomagajo otroku razviti motorične sposobnosti, kar je osnova za ohranjanje ravnotežja, hitrosti in koordinacije, veščin, ki jih nujno potrebujemo v vsakdanjem življenju. Pri vsem tem pa ne pozabite nase. Starši imajo pri gibanju otrok bistveno vlogo, zato si že od prvega dne vzemite čas za otroka kot tudi zase crkljajte ga, igrajte se z njim, pojdite na sprehod, tekajte, se skrivajte in lovite …. Čas, ko bodo zrasli in odrasli, bo še prehitro tu, zato ga vsak dan izkoristite za nove dogodivščine in doživetja, ob tem pa vam naj stojijo ob strani skrbno izbrani izdelki FreeON in tekstilni izdelki za dojenčka Bubaba by FreeON. 

Pobrskajte na www.freeon.si in poskrbite za svojega dojenčka od dne, ko priveka na svet.


Poiščite široko ponudbo FreeON avtosedežev na www.FreeON.si, kjer so izbrani modeli v času od 6. do 13. 10. 2021, kar 13% ugodneje. Našo ponudbo pa si lahko ogledate tudi v prodajalnah Pikapolonica in Baby Center ter se še danes napotite novim dogodivščinam na proti!Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki