Vitamin D imenujejo tudi sončni vitamin, saj ga naše telo tvori, če smo izpostavljeni sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni. V Sloveniji je to le v topli polovici leta med približno 10. in 16. uro, pa še takrat smo zaradi sodobnega načina življenja pogosto v zaprtih prostorih.

V hrani ga skorajda ni – da bi zaužili zgolj 800 IE vitamina D, bi namreč morali dnevno popiti 20 litrov polnomastnega kravjega mleka ali pojesti 23 srednje velikih jajc. Posledično pomanjkanje vitamina D postaja problem širom sveta.

Vpliv vitamina D na zdravje kosti je dolgo veljal za edino korist, zato ga mnogi še danes enačijo z njo, čeprav neposredno ali posredno vpliva na delovanje vseh organov in je odgovoren za številne procese v telesu. To je tudi razumljivo, saj se spremeni v mogočen hormon, ki vpliva na skoraj vsa dogajanja v naših telesih. Ena njegova najpomembnejših funkcij je, da uravnava delovanje imunskega sistema. 

Katerim znamkam D vitamina pa slovenske mame najbolj zaupamo? Vprašale smo slovenske mamice:

BetterYou DLux

Priročno ustno pršilo DLux 3000 zagotavlja odlično oskrbo z vitaminom D. Namenjeno je najstnikom in odraslim, saj en razpršek vsebuje 3.000 i.e. vitamina D3 Primeren je tudi za nosečnice in doječe matere. Pršilo je najbolj učinkovito, če ga razpršimo neposredno pod jezik ali na notranjo stran ličnice. Vitamin D3 se skozi sluznico absorbira neposredno v kri, pri tem zaobide prebavni sistem, ki pogosto zmanjšuje absorpcijo. Je izvrstno in učinkovito nadomestilo tablet, kapsul ali kapljic, ki jih je treba praviloma zaužiti z vodo, in izjemno priročen za osebe, ki težko požirajo ali imajo težave z želodcem ali črevesjem.

BetterYou ima tudi pršilo za dojenčke BetterYou DLux Infant, ki bazira na kokosovem olju in je 100% naraven. Ne vsebuje nobenih barvil, arom, konzervansov in drugih snovi in je proizveden je po načelih dobre proizvodne prakse (GMP). Zagotavlja popoln, priporočeni dnevni odmerek vitamina D3 za dojenčke in zadošča za kar 100 dni uporabe. Primeren je že od rojstva naprej. Je izjemno priročen, saj ga ni treba hraniti v hladilniku, je prijetnega, zelo nežnega okusa po kokosu in kar je najpomembnejše, pri dojenčkih ne povzroča nadležnih krčev. Vse to so razlogi, da je prejel že številne nagrade.


BioGaia protectis z vitaminom D

Žvečljive tablete BioGaia Protectis z okusom pomaranče in vitaminom D3 vsebujejo L. reuteri Protectis, patentirano mlečnokislinsko bakterijo, ki je naravno prisotna v človeškem telesu, saj se je med evolucijo prilagodila na življenje v človeškem organizmu. Dodan imajo vitamin D3, ki je potreben za normalno rast in razvoj kosti in prispeva k delovanju imunskega sistema.

Tri prednosti prehranskega dopolnila z bakterijskimi sevi BioGaia Protectis:

• Delovanje in varnost sta preizkušeni v številnih kliničnih raziskavah.
• Proizveden je po načelih dobre proizvodne prakse (ang. GMP).
• Ima analizne certifikate, ki dokazujejo, da tudi ob koncu roka uporabe število bakterij ustreza deklarirani vrednosti.

Od rojstva naprej pa lahko uporabljate BioGaia Protectis baby kapljice z vitaminom D3, ki vsebujejo L. reuteri Protectis, patentirano mlečnokislinsko bakterijo, ki je naravno prisotna v človeškem telesu, saj se je med evolucijo prilagodila na življenje v človeškem organizmu. Dodan imajo vitamin D3, ki je potreben za normalno rast in razvoj kosti in prispeva k delovanju imunskega sistema. Primerne so za otroke od rojstva naprej.


VitaDi kapljice

VitaDì kapljice so namenjene otrokom in odraslim. Vsebujejo vitamin D3, ki prispeva k ohranjanju zdravih kosti in delovanju imunskega sistema in vitamin E, ki ima vlogo antioksidanta, ki zaščiti celice pred oksidativnim stresom, ki predstavlja tveganje za razvoj številnih, predvsem srčno-žilnih bolezni. Vsebujejo 400UI vitamina D v 5-ih kapljicah.

  • 100% naravne
  • zelo dobrega okusa
  • brez sladkorja
  • brez glutena

Jamieson Vitamin D3, žvečljive tablete

Žvečljive tablete za otroke z naravnim okusom jagode, s sladkorjem in sladilom, za otroke starosti 3+. Otroci bodo lahko uživali v naravnem okusu jagode in se zabavali z žvečljivimi tabletami v obliki pande, ki so brez aspartama, umetnih arom, barvil in konzervansov. Žvečljive tablete vsebujejo vitamin D3, pridobljen iz lanolina. Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti, delovanju mišic, ohranjanju zdravih zob in delovanju imunskega sistema.

Izdelek ne vsebuje soli, škroba, glutena, laktoze, umetnih barvil in okusov. Izdelek ni primeren za vegane in vegetarijance.


Ekolife Natura, liposomalni Vitamin D3

Ekolife Natura liposomalni Vitamin D3 brez alkohola vsebuje (v 2 ml) 50 mcg vitamina D3, z naravnim sladilom ksilitol in marelično aromo. Ne vsebuje nanodelcev in GSO. Primerno za vegetarijance.

Liposomi so idealni za vnašanje hranilnih snovi, prehranskih dopolnil in zdravil v telo, saj jih želodec in črevesje zlahka vsrkata, ob tem pa se istočasno vsrkajo dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku (vitamini, minerali).

Liposom je kot majhen mehurček iz vodnega jedra, narejen iz istega materiala kot naše celične membrane (v vodnem jedru raztopimo npr vitamin C, za katerega želimo, da ga telo zlahka vsrka). Za zagotovitev stabilnosti in učinkovitosti proizvodov so uporabljene posebne tehnike.


CureSupport liposomalni vitamin D3

CureSupport liposomalni Vitamin D3, 60 ml, s sladilom in z okusom marelice. Vitamin D3 v tem izdelku je vkomponiran v liposome. To so majhne maščobne kapljice oziroma globuli, ki po naravni poti nastanejo, ko se voda zmeša z lecitinom iz soje. Liposomi se takoj absorbirajo v telesu. Ko se v vodi raztopljeni vitamin D3 zmeša z lecitinom se vkomponira v liposome. Rezultat je izboljšana absorpcija vitamina D3 v kri. 

  • Brez glutena.
  • Primerno tudi za vegetarijance.
  • Brez sladkorjev.
  • Ne vsebuje GMO.
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki