Ni treba, da nov član družine pomeni, da bosta potrebovala pravo bogastvo. Seveda, so nekatere stvari, ki jih morata imeti, da lahko novorojenček pri vama začne novo življenje – plenice, odejica, lupinica – ampak ni vama treba kupiti vsakega mini pripomočka še preden se otrok sploh rodi. Držita se osnovnih potrebščin, preberita naše nasvete in prihranita.

Baby learning about saving money

1. Počakajta na porod

Največ bosta prihranila, če bosta najprej počakala, da se dojenček sploh rodi in bosta sproti videla kaj zares potrebujeta in česa ne.

2. Pozanimajta se

Nikar se ne odpravita v najbližji center! Pozanimajta se o cenah in kakovosti vnaprej. Preberita mnenja in vprašajta še koga, če je bil z izdelkom zadovoljen. Primerjajta cene in se šele nato odpravita po nakupih.

3. Kupita rabljeno

Presenečena bosta nad tem koliko stvari lahko dobita brezplačno ali zelo poceni. Vprašajta prijatelje ali nakupujta v trgovinah z rabljenimi izdelki. Veliko stvari si lahko tudi izposodita v agencijah za izposojo. Edino avtosedež raje kupita nov.

4. Držita se osnov

Obstaja le nekaj stvari brez katerih ne bosta mogla:
– posteljica
– plenice in robčki
– avtosedež
– Tetra plenice
– brisačka
– odejica
– nekaj oblek
Ostalo lahko kupita naknadno

5. Kupujta na razprodajah

Pozanimajta se, kdaj so razprodaje in kje se lahko dobi in koristi kakšne kupone. Na razprodajah in s kuponi lahko prihranita kar do 30%.  Na razprodajah se lahko založita tudi z večjo količino plenic in robčkov.

6. Vedita kdaj se izplača zapraviti več

To je odvisno od vajinega življenjskega stila. Če se bo mamica kmalu vrnila v službo in bo še dojila, potrebujeta kvalitetno črpalko za mleko. Če veliko hodita, kupita kvaliteten kenguru. Več lahko zapravita tudi na posteljnini in posodicah iz naravnih materialov.

7. Izogibajta se znamkam oblačil

Dojenčki ne ločijo med znanimi oblikovalci oblačil in bodijem iz Kika. Tako ali tako vsako obleko preraste v dveh tednih. Raje zapravite več za obleke iz naravnih materialov iz fair-trade-a, kot za znano znamko.

8. Nakupujta v trgovskih verigah

Zapravita lahko -50% manj, če kupujeta šampone, mila, plenice, robčke… znamke trgovskih verig.

9. Posteljnina in posteljica

Ni nujno, da kupujeta drago posteljnino. Raje kupita dobro nepremočljivo podlago in poglejta kaj že imata in lahko izkoristita. Rjuha je lahko tudi zložena, odejica ni nujno nova. Naj bo prisrčno, ni pa treba, da pretiravata.

10. Naredita seznam

Naj vaju prijatelji in družina zasipajo z darili, ki jih dejansko potrebujeta. Napišita seznam in jim ga pokažita.

11. Preizkusita preden kupita

Preden se odločita za večje nakupe, jih preizkusita. Voziček peljita vsaj en krog po trgovini in ga poskusita zložiti. Obiščita prijatelje, ki izdelek že imajo in vidita kako deluje in če vama ustreza.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki