Krči in vetrovi so pri dojenčkih pogost problem, pri čemer lahko nežna masaža zelo pomaga. Pomembno je, da poznamo osnove. Na primer, nežna masaža v smeri urinega kazalca pomaga pri sproščanju vetrov iz prebavnega sistema – vedno masiraj v smeri urinega kazalca, saj bi obratna smer dojenčku lahko povzročila neprijeten občutek.

Odlični nasveti za masažo dojenčka

Pred masažo dojenčka si vedno segrej roke, da mu bo dotik čim bolj prijeten, nato pa preizkusi katero od naslednjih rešitev, opisanih v tem članku:

  • Nežen, a čvrst pritisk s toplo roko na trebuh dojenčka.
  • Izmenjuj roki in nežno božaj navzdol po trebuščku. 
  • Kolena dojenčka nežno upogni proti trebuhu.
  • Kolena nežno zasukaj čez trebušček v smeri urinega kazalca.
  • Dojenčka položi na trebušček čez svoja stegna in ga nežno sukaj gor in dol.

masaža dojenčka
Na YouTubu si oglej prikaz masaže in intervju z višjo medicinsko sestro Mojco Kurent, strokovnjakinjo, ki tudi sicer sodeluje z Nosečko.

Nauči se osnov masaže dojenčka

Pri krčkih in vetrovih dojenčkov trebušček nastane trd in napet, kar zna biti za dojenčka zelo neprijetno. Odlična rešitev pri tem je katera od masažnih tehnik proti krčkom. Tako se boš pri dotikanju dojenčka počutila res samozavestno in mu znala pomagati, ko ga bo bolel trebušček. Če zaenkrat o tečaju ne razmišljaš in iščeš informacije po spletu, pa si preberi spodnje nasvete.

1. Položi tople roke na trebušček

Ko dojenček leži na hrbtu, mu nežno položi svoje tople roke na njegov trebušček, kar mu bo zagotovo prijetno. Za napet, boleč trebušček bo super tudi, če mu namesto rok na trebušček položiš toplo mokro brisačko. Še ena tehnika, ki bo dojenčku pomagala pri krčkih, je enostavna masaža v smeri urinega kazalca, saj je to smer njegovega prebavnega trakta. Začni na njegovem desnem boku in se krožno premikaj naprej, počasi in nežno, vedno v smeri urinega kazalca. S tem se bo zrak, ujet v trebuščku, premaknil naprej in le-ta ne bo več tako napet in boleč.

2. Masaža “I love you”

Že  poznaš masažo “I love you”? S toplimi rokami nežno božaj trebušček v smeri črk I, L in U. Gre torej za tri posamezne gibe, za lažje drsenje po koži pa lahko uporabiš toplo olivno ali kokosovo olje. Si opazila, da tudi tukaj gibi potekajo v smeri urinega kazalca? 🙂

3. Božanje z izmenjevanjem rok

Nežno božaj trebušček in pri tem izmenjuj roki. Prični na področju pod rebri do vrha njegovih bokov, najprej z desno roko, nato še z levo.

4. Upogib dojenčkovih kolen

Nežno primi dojenčkove gležnje in pokrčena kolena položi na trebušček. Par sekund ostanita v tem položaju, nato pa kolena nežno rotiraj po trebuhu, spet v smeri urinega kazalca. Morda v tem položaju pride do vetrov, trebušček pa bo s tem manj napet in boleč. 

5. Dojenčka položi na njegov trebušček

Še en položaj, ki bo dojenčku pri krčih deloval blagodejno, je, da obrnjenega s trebuščkom dol položiš na svoja stegna. Usedi se na tla in ga položi na svoje iztegnjene noge, nato pa ga nežno in počasi rotiraj po stegnih gor in dol. Pri bolečinah dojenčkom zelo prija pritisk na trebuh, zato jim ob krčevitem joku zelo odgovarja tudi položaj nošenja pri katerem je s trebuščkom položen na vašo podlaket.


Preberi tudi:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki