Magnezij je junak za PMS, še posebej za krče. Poleg vsega je še ZELO pomemben mineral za naše zdravje in dobro počutje. Magnezij blagodejno vpliva na naše zdravje in veliko ljudi se sploh ne zaveda, da jim magnezija primanjkuje. Daje nam energijo, pomaga pri prebavi, sprošča napetost in še veliko več. Zelo pripomore tudi pri lajšanju PMS-simptomov, kot so na primer krči. Vzpostavlja tudi hormonsko ravnovesje. Poglejmo, katere PMS-simptome lajša magnezij.  

Glavoboli

Te med PMS-om mučijo glavoboli? Raziskava je pokazala, da magnezij preprečuje glavobole med menstruacijo. Spet z drugo raziskavo so odkrili povezavo med pomanjkanjem magnezija in migrenami med menstruacijo. Zaradi hormonov je nivo magnezija med menstruacijo nižji. Med menstruacijo tvoje telo proizvaja hormona estrogen in progesteron. Višji je nivo teh dve hormonov, nižji je nivo magnezija. Za več nasvetov, kako oblažiti glavobole med PMS-om, preberi naš blog na tej povezavi.

Krči

Magnezij je zelo učinkovit pri sproščanju mišic. Je popoln za lajšanje bolečin med krči. Med menstrualnimi krči čutiš bolečino zaradi krčenja materničnih mišic. Magnezij pomaga sproščati te mišice in tako lajša bolečino.    

Hrepenenje po hrani

Vsem nam je poznano to hrepenenje po hrani, ki se pojavi med PMS-om. Vendar naj bi ti telo s tem hrepenenjem po čokoladi v bistvu kazalo, da ti primanjkuje magnezija. Poskrbi, da boš v svoje telo vnesla dovolj magnezija, in tako prepreči to nenehno željo po čokoladi. Temna čokolada vsebuje veliko magnezija in je bogata z antioksidanti, zato je odličen prigrizek. 

Nihanje razpoloženja

Vse smo že doživele nihanje razpoloženja – jeza, žalost, razdražljivost in še bi lahko naštevale. Ampak si vedela, da magnezij pomaga izboljšati tvoje razpoloženje tako, da proizvaja serotonin. Serotonin je hormon, ki dvigne tvoje razpoloženje (pravimo mu tudi »hormon sreče«). Magnezij triptopan (aminokislina) pretvori v serotonin in tako pomaga uravnovešati tvoje razpoloženje. Magnezij tudi pomaga preprečevati omotičnost, vpliva na boljše spanje in uravnava telesno temperaturo – je vsesplošni rešitelj.    

Kako dobiti zadostno dozo magnezija

Poznamo več virov magnezija, tako da z lahkoto prideš do svoje doze. 

Hrana, bogata z magnezijem:

Naj bo tvoj krožnik poln hrane, bogate z magnezijem. To so na primer špinača, kvinoja, črni fižol in polnovredna žita. Prigrizki v času PMS-a so stalnica. Prigrizke naj sestavljajo mandlji, temna čokolada, kokice in bučna semena. Le-ti so bogati z magnezijem. Če si zaželiš nekaj drugačnega, zmešaj mandlje s čilijem, limono in olivnim oljem.

Magnezijevo dopolnilo:

Poješ lahko tudi vitaminsko magnezijevo dopolnilo. Izberi magnezijev, ki se lahko absorbira in je lahek za želodec. Na voljo so tudi vrečke z magnezijem v prahu. Eno preprosto potopiš v kozarcu vode in popiješ, lahko pa si jo streseš v usta in poješ kar samega. Pred uporabo dopolnil je priporočljivo, da se posvetuješ z zdravnikom ali dietologom. 

Magnezijeva kopel:

Med menstruacijo je čas, da še se posebej razvajaš. Pripravi si kopel in dodaj soli (magnezijev klorid). Magnezij se absorbira skozi kožo. S tem boš zmanjšala bolečine in sprostila svoje telo. Prižgi par sveč, v ozadju naj bo glasba in si tako pripravi sproščujočo atmosfero.   

Kdo bi si mislil, da lahko eno hranilo pomaga blažiti toliko PMS-simptomov. Si že poskusila v času menstruacije povečati vnos magnezija? Ne pozabi, kot vse stvari, naj bo tudi vnos magnezija zmeren. Preveč magnezija lahko draži trebuh, zato ne pretiravaj s količinami.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki