Nezmožnost zaspati – ali prespati noč – je pogosta težava, s katero se srečujejo nosečnice. Za tvojo dobrobit in dobrobit tvojega otročka je pametno, da preizkusiš različne načine za razrešitev te težave,  npr. da poskrbiš, da je tvoja spalnica temna, da se pred spanjem izogibaš gledanju v ekran in da nekaj denarja vložiš v  nakup kakovostnih nosečniških blazin. Poskusi ne skrbeti, če pa težava ne izgine, se pogovori s svojim zdravnikom.

V tem članku boš izvedela

• Zakaj imajo nosečnice težave z nespečnostjo?

• Ali nespečnost med nosečnostjo lahko škodi mojemu otroku?

• Kaj lahko storiš glede nespečnosti med nosečnostjo


Zakaj imajo nosečnice težave z nespečnostjo? 

Mnoge nosečnice pravijo, da imajo težave s spanjem, ker se ne morejo udobno namestiti, morajo nenehno tekati na stranišče, imajo krče v nogah in so navdušene – in na trnih – zaradi prihoda svojega otroka.

Zadeve se običajno tudi ne izboljšajo, ko nosečnost napreduje. Ker se dogaja toliko fizičnih in čustvenih sprememb, ni presenetljivo, da se 2 od 3 žensk vse do pozne nosečnosti spopadajo z nespečnostjo in drugimi težavami s spanjem. Lažje je, če veš, da nisi edina, vendar ti to kljub vsemu ne bo prineslo veliko utehe, ko boš sredi noči opazovala spreminjanje številk na tvoji uri.

Ali nespečnost med nosečnostjo lahko škodi mojemu otroku?

Razumljivo je, da predpostavljaš, da če ti ne spiš dobro, tudi tvoj otrok slabo spi. Vendar se skrbi – tvoj dojenček spi tudi, ko si ti popolnoma budna.

Zdravje tvojega otroka pa je ogroženo, če tvoja nespečnost vpliva na tvojo sposobnost funkcioniranja. Če med vožnjo zaspiš ali se zaradi izčrpanosti spotakneš ali padeš, bi lahko ceno za to plačal tvoj otroček.

Poleg tega so raziskave pokazale, da so ženske, ki imajo kronično moteno spanje med nosečnostjo, izpostavljene večjemu tveganju za gestacijski diabetes, prezgodnji porod, depresijo, daljši porod in carski rez. Zato se je za dober spanec resnično vredno potruditi.

Kaj lahko storiš glede nespečnosti med nosečnostjo

• Pred spanjem se sprosti s kakšnim pomirjujočim ritualom. Pripravi si toplo kopel, spij skodelico zeliščnega čaja, ki je varen za uživanje med nosečnostjo, poslušaj mirno glasbo ali prosi partnerja, naj ti zmasira stopala – karkoli ti pomaga pri sprostitvi.

• Ko si v postelji, ti lahko postopno sproščanje mišic ali vodena vizualizacija pomagata zaspati. 

• Poskrbi, da bo soba primerne temperature. Je dovolj temno in tiho? Težke ali temne zavese lahko pomagajo preprečiti vstop neželene svetlobe, zvočne naprave pa lahko s pomočjo belega šuma pomagajo prikriti brnenje prometa. 

• Izogibaj se uživanju velikih količin hrane tik pred spanjem. Če imaš težave s pogostim uriniranjem,  zvečer zmanjšaj količino popite pijače. 

• Izklopi televizor, zapri prenosni računalnik in ne uporabljaj telefona vsaj eno uro, preden si želiš zaspati. (Modra svetloba z zaslonov lahko moti tvoj cikel spanja in budnosti.)

• Okrog sebe namesti blazine, da ti bo udobno. Ko si noseča, je še posebej pomembno, da najdeš pravo podporo, da se lahko sprostiš. Preizkusi različne spalne položaje in blazine.

Ko se ti zgodi, da se te spanec izogiba, ne skrbi. Če z vsako minuto, ki mineva, postajaš vse bolj zaskrbljena, se težava le še poslabša – in naslednji dan se boš počutila klavrno.

Če 20 do 30 minut po tem, ko si se odpravila v posteljo, o spancu ni ne duha ne sluha, vstani in pojdi v drugo sobo. Beri revijo ali poslušaj glasbo, dokler ne zaspiš, lahko si privoščiš majhen prigrizek ali skodelico toplega mleka, nato pa se vrni v posteljo.

Če ti nespečnost pogosto dela težave, se posvetuj s svojim zdravnikom ali z babico. Čeprav je v splošnem bolje, da med nosečnostjo ne jemlješ zdravil za nespečnost, ti lahko zdravnik pomaga pretehtati tveganja in koristi najvarnejših zdravil brez recepta ali tistih na recept, ki so varna za uživanje med nosečnostjo. (Opomba: uživanje melatonina med nosečnostjo ali med dojenjem ni priporočljivo.) Medtem pa se spomni, da je nespečnost lahko frustrirajoč, a med nosečnostjo pogost pojav.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki