Kaj je to resnična skrb in pravi strah za varnost drugega bitja spoznamo takrat, ko držimo v naročju najdragocenejše darilo narave – svojega otroka.

Prepričana sem, da večina staršev teži k temu, da je njihov otrok čim bolj varen. Ta želja velja večinoma kar za vsa področja njegovega življenja in traja do našega zadnjega diha.

Sredstev za varnost obstaja na trgu kar nekaj. Poznamo različne pripomočke, ki varujejo otročka pri vožnji, pri spanju, pri hranjenju, pri previjanju in pri raziskovanju vsega zanj novega. Priznajmo, takšni pripomočki varujejo, poleg malčka, tudi naše predmete in stanovanje. 🙂

Eno področje je tako tudi varnost otročka v našem domu. Preden pride malo bitje na svet se sploh ne zavedamo, da je lahko določeno pohištvo ali del tega zanj zelo nevaren. Resnici na ljubo postanemo na takšne vsakodnevne nevarnosti bolj pozorni, ko mali raziskovalec ali raziskovalka začne brskati tam kjer smo to najmanj pričakovali in, ko ga/jo spremljamo pri teh njegovih in njenih avanturah.

In, da vsaj za nekaj časa prestavimo možnost mini infarktov, ki nas lahko doletijo, ko se naš mali loti stvari za katere bi bilo bolje, da jih ne bi počel, naj naštejem nekaj rešitev, ki so bile za nas izredno dragocene.

Pri nas doma je našemu malčku zanimivo vse tisto kar bi bilo mogoče bolje, da mu ne bi bilo. Saj ne rečem, strašno luštno ga je opazovati kako zanimive so mu nam najbolj banalne stvari in kako pozorno jemlje npr. posodo iz predalov in z njo MOČNO tolče po tleh. Na začetku se takim dojenčkovim dejanjem smejemo in se nam zdijo simpatična, a kmalu lahko postanejo prava nočna mora.

Vsekakor je naloga staršev, da otročku postavimo meje in mu pokažemo kaj je prav in kaj ne tako zelo. A dejstvo je, da lahko včasih še tako sočutno 1524x rečemo NE pa se jih ne bo prijelo prav nič saj bo na koncu mali iz NE slišal JA. Zato je včasih res dobro izkoristiti tisto kar ponuja trg ali naša domišljija in si na tak način olajšati vsakodnevno borbo z NE- ji in PAZI-ji ter si podariti občutek, da je naš zaklad varen.

Kaj se je pri nas izkazalo kot najboljše pri zagotavljanju varnosti

–  Zaščita za cvetlične lončke = obvezno za vse bodoče botanike! Po številnih poizkušnjah preprečitve kopanja in presajanja smo lončnice kar umaknili. Prej smo jih zavili še v folijo za živila, a je bilo to malemu še bolj zanimivo. Takšne mrežice so zato res super zadeva saj se izognemo stalnemu pospravljanju zemlje vsepovsod po stanovanju.

Varnostne ograje na stopnicah so super ovira pri preprečevanju malčkovih plezalnih podvigov in spoznavanja stopic, ko na njih v resnici še ni pripravljen.

Elektronska varuška. Teh je malo morje. Osebno menim, da ni vse toliko na tem koliko stanejo saj je njihova funkcija tista, ki šteje. Ker stanujemo v hiši mi je bil ta pripomoček res zelo pomemben, saj sem lahko brez sekiranja in stalnega preverjanja kuhala v spodnjem nadstropju, mali pa je mirno spal nadstropje višje.

Varovalo za posteljo, ki prepreči padec pri njegovem kotaljenju čez noč (ker naš mali spi v veliki postelji).

Varovala za robove miz, omaric, ki so večkrat rešila glavo pred hudim BUM.

Varovala za omare in predale. Dokler jih nisem kupila sem predale zalimala z močnejšim selotejpom. Malemu se enostavno ni dalo (in se mu še kar ne da) dopovedati, da posodo potrebujemo za kuhanje in ne za razbijanje ploščic.

Protidrsne podloge za banjo so super rešitev, da malim pri čofotanju slučajno ne zdrsne.

Varovala za vtičnice. Obvezen pripomoček. Vsaj pri nas. Saj mali prstki najdejo vsako luknjico.

Varnostna ograja za kamin. Tega sicer nismo kupili ampak smo med kamin in kavč postavili škatlo. Mali tako ne more priti do vročega kurišča hkrati pa ima tunelček skozi katerega se lahko plazi 🙂

Pipe pa lahko zaščitite enostavno z gumico za lase. Ko tamali enkrat ugotovijo, da iz pipe teče voda je to največja žurka na svetu. In poplave si res nisem želela.

Razmišljam pa še, da bi preizkusila tudi naslednje

Varovala, ki varujejo prste dojenčka in preprečujejo loputanje z vrati, ker je igra z vrati itak najboljša možna igra na svetu in, ker jih je že dobil močno po prstih (posledica nohtek, ki je odpadel). Čeprav sem mislila, da ga bo to izučilo, ga ni.

Varovalo za wc, ker se je res fajn igrati z vodo, ki živi tam notri v školjki ali vanjo metati vse kar pride pod rokico.

Je pa dobro, če se odločite za nabavo takšnih predmetov pregledati ponudbo, saj se cene lahko precej razlikujejo. Izkoristite kakšne akcije, si varovala sposodite, kupite rabljena ali pa si omislite DIY način varovanja vaših predmetov in dojenčka 🙂

Sicer pa je pri vsem tem pomembno tudi, da se otroku razloži (tudi čisto majhnemu) zakaj česa ne sme početi. Zgolj zakleniti omaro ni dovolj. Saj veste tisto česar se ne sme je najbolj zanimivo. Naj vam ta varovala na začetku predstavljajo res sredstva za varovanje, kasneje, ko otrok že malce razume kako funkcionirajo stvari pa mu razlagajte vzroke in posledice njegovih dejanj. Prej ali slej bo razumel zakaj so vaša pravila dobra za vse v družini.

Naj bo čim bolj varno 😉

 


Preberi še:


Avtor: Katja V. Zabukovec, Iskreno, Katja.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki