Bi biip je nov slovenski izdelek, sodoben in edinstven avtomobil za naše otroke, ki bodo v odraslem obdobju doživeli povsem nove oblike in vrste sredstev za premikanje. Oblazinjen avtomobil Bi biip je inovativna igrača, ki otroke vzpodbuja k fizični aktivnosti in jim obenem ob premikanju omogoča posebna prostorska doživetja. Odlikujejo ga privlačna abstrahirana oblika, prijetne barve, mehkoba in naravni materiali, varnost, edukativnost ter enostavna uporaba in vzdrževanje.

Oblikovanje: Mateja Panter
Naročnik: Kauch
Leto: 2019
Material: volna, les
Dimenzije: 30x60x40cm

Certifikat skladnosti št. 19048: SIST EN 71-1:2015 – varnost igrač
Nagrada: Oblikovalski dosežek 2019, Društvo oblikovalcev Slovenije
Slovenski proizvod

Pogovarjali smo se z Matejo Panter, pooblaščeno arhitektko in industrijsko oblikovalko, avtorico izdelka Bi biip.

Kje in kako je nastala ideja za tak izdelek?

Že prej sem oblikovala izdelke, igrala in prostore za otroke. Zelo uspešen je družinski center Mala ulica v središču Ljubljane, kjer je otrokom od 0-6 let ponujen ne le izjemen servis, ampak tudi okolje za igro, ustvarjanje, branje pravljic … Mala ulica navdušuje otroke, a navdušuje tudi strokovnjake s celega sveta, saj je celoten koncept res nekaj posebnega. Skozi delo na tem področju sem se srečala s številnimi igrali in igračami, tudi z avtomobilčki. A vedno nekaj ni bilo ustrezno – ali material, oblika, uporabnost ali cena, velikost, kakovost … Želela sem ustvariti tako mobilno enoto, ki bo presegla vse pomanjkljivosti in otrokom ponudila nekaj zanimivega, koristnega in dobro oblikovanega.

Na kaj ste morali biti pozorni pri oblikovanju?

Oblikovanje ni le ideja posameznika ampak proces, pri katerem sodeluje tim strokovnjakov. S podjetjem Kauch, ki ga vodi Luka Debevec, smo se dobro ujeli in skupaj razvijali produkt. Na prvem mestu je bil otrok s svojimi specifičnimi potrebami in lastnostmi, potem pa številni parametri, ki jih je bilo potrebno upoštevati in uskladiti. Želeli smo, da bo končni izdelek presegel do sedaj poznana podobna mobilna igrala. Bi biip ima privlačno in sodobno obliko, ki je obenem varna pri uporabi, izdelan pa je iz materialov, ki so naravni, mehki in hkrati omogočajo enostavno vzdrževanje ter čiščenje. Razvili smo konstrukcijo, ki ob tehničnih zahtevah ustreza ekonomičnim načelom in ne nazadnje, nov produkt s karakteristikami, ki ustrezajo standardom za varne igrače. Vseskozi smo želeli doseči tudi skrajno ekonomiziran proces razvoja in proizvodnje, da bi se s končno ceno lahko čim bolj približali kupcem. Ustvarjalci smo uskladili avtorsko zamisel in potrebo trga, tehnološke omejitve, zakonodajo, okoljske zahteve, ekonomijo ter vse parametre združili v atraktiven, večstransko uporaben in estetsko dovršen izdelek.

Koliko časa ste potrebovali, da ste zadostili vsem kriterijem in ste lahko dali izdelek na trg?

Izdelek smo razvijali dve leti, v to je vključeno preverjanje oblike, izdelava prototipa, testiranje z otroci, večkratno preverjanje in izbiranje materialov, raziskava trga kolesc, zopet testiranje in nazadnje pridobivanje Certifikata skladnosti za varnost igrač.

Kaj po vašem mnenju odlikuje igračo Bi biip?

Mislim, da je najpomembnejše vprašanje, kakšno pozitivno izkušnjo bo izdelek prinesel uporabniku. Tu vidim večplasten odgovor. V duhu časa, ko se ozračje našega planeta nekontrolirano segreva, je samoumevno, da izdelek odraža skrb za okolje in je izdelan v skladu z načeli trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva. V največji možni meri so uporabljeni naravni materiali, kot sta les in volna. Pomembno se mi zdi tudi, da je izdelek oblikovan, razvit in izdelan v Sloveniji – je plod povezovanja domačih strokovnjakov in združuje tradicionalna lokalna znanja s sodobnimi praksami. Končni uporabnik je otrok in čeprav ga vse našteto ne zanima, moramo biti toliko bolj ozaveščeni prav pri delu z in za najmlajše, kajti vsaka malenkost vpliva na končno izkušnjo.

Kaj je posebnega pri avtomobilčku?

Otrokom, tudi najmlajšim omogoča izvirno in intenzivno gibalno izkušnjo. Z gibanjem spoznavamo svet okrog sebe – uporaba avtomobilčka jih bogati z bolj kakovostnim prostorskim dojemanjem. Omogoča urjenje in utrjevanje motoričnih spretnosti, prosto in varno gibanje po prostoru in ima terapevtske učinke pri diagnozah ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder = motnje hiperaktivnosti in pomanjkanja pozornosti), pri gibalno oviranih otrocih, avtizmu ipd. Zelo pomembna je tudi vizualna izkušnja in vzgoja, saj uporaba dobro oblikovanih predmetov predstavlja doprinos h kakovostnemu okolju za otroke.

Komu je namenjen Bi biip?

Oblazinjen avtomobilček Bi Biip smo razvili in oblikovali z mislijo na naše najmlajše, namenjen je otrokom starosti od 1 do 6 let. Primeren je za uporabo v javnih in zasebnih prostorih. Avtomobilček je uporaben tudi kasneje, ker konstrukcija in dimenzije prenesejo tudi odraslo osebo. Če se ta ravno ne zapelje, pa ga lahko parkira in s tem v prostor postavi oblikovalski kos, ki je bil že opažen doma in v tujini. Pri nas je prejel nagrado Društva oblikovalcev Slovenije, na razstavi v Kopenhagnu na Danskem, za katero vemo, da je oblikovalsko visoko osveščena država, pa je doživel dober odziv in tudi pojavnost v medijih.

 

Mateja Panter
Mateja Panter

Mateja Panter je pooblaščena arhitektka, ki deluje na področju projektiranja arhitekture, oblikovanja interierja, produktov in grafike. Njeni projekti ponujajo celovite rešitve, so interdisciplinarni in vezani na kontekst prostora. Skupaj z akterji z drugih področij sestavlja kreativne platforme z namenom izvedbe projektov z dodano vrednostjo. Vedno znova skuša definirati ambiente s posebnimi atmosferami.

shop.nosecka.net

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki