Igrače, s katerimi se otroci navdušeno igrajo, so lahko za njih izjemno koristne. Fantazijske igre ali liki superjunakov, s katerim se otroci identificirajo, jim lahko dajo nadvse pozitivno izkušnjo. Pomembno je namreč, da otroci razvijajo lastne interese, v komentarju za Psychology Today zapiše družinski psihoterapevt David Schwartz.

Ko otroci razvijejo strasti do določenih dejavnosti, pa naj gre za fantazijske igre s kartami, zbiranje akcijskih figur ali kaj drugega, kar razvname njihovo domišljijo, bodo iskali druge ljudi z enakimi interesi.

Nekateri starši ne razumejo, zakaj se otrok zanima za določeno dejavnost. Mislijo, da so fantazijske igre ali nakup otroške posteljnine in oblačil s superjunaki izguba časa in denarja. Pogosto se ne zavedajo, da ni pomembno, kakšna je dejavnost, pomembno, da se otroci nanjo v celoti osredotočijo. Dejanska vsebina strasti je manj pomembna kot prizadevanje, da bi bili del nečesa večjega od sebe. Potreba po zbiranju ali poznavanju nečesa otroku lahko pomaga v poznejšem življenju.

Pediatri pozivajo k opustitvi digitalnih igrač

Poročilo Ameriške akademije za pediatrijo, objavljeno v strokovnem zborniku Pediatrics, kritizira trend, naklonjen digitalnim igračam, in podpira vrnitev k tradicionalnim igračam. Uporaba elektronskih medijev namreč znižuje interakcije med otroki in njihovimi skrbniki. Še huje je, da veliko trditev v zvezi z digitalnimi igračami, ki naj bi spodbujale otrokov razvoj, ni bilo podprtih z znanstvenimi dokazi. Nasprotno, uporaba elektronskih medijev in digitalnih igrač je bila povezana z negativnimi izidi, kot sta upad nekaterih psiholoških funkcij in zmanjšanje gibalnih aktivnosti, na primer ravnotežja ali teka.

Katere tradicionalne igrače podpirajo otrokov razvoj?

Igrače, ki spodbujajo otrokov razvoj, strokovnjaki razvrstijo v naslednje kategorije:

1. Igrače, ki krepijo finomotorične sposobnosti

Nekatere igrače podpirajo razvoj finomotoričnih spretnosti – spretnost prstov, gibčnost zapestja. Igranje z njimi zahteva, da otrok oprime, drži ali manipulira s predmeti. Primeri dejavnosti, povezanih z igračami za spodbujanje motorike, so gradnja konstrukcij s kockami in rezanje oblik.

2. Igrače, ki spodbujajo domišljijo

Avtomobili, letala, lutke, kuhinjski kompleti, akcijske figure, kostumi in drugo  spodbujajo simbolično razmišljanje in svet otrok pretvarjajo v igro. Enostavnejše igrače so boljše, saj otrokom dajejo več svobode in bolj spodbujajo domišljijo. Otrok lahko ustvari nove svetove in zgodbe vsakič, ko uporablja te igrače.

3. Igrače, ki spodbujajo ustvarjalnost

Otroci pogosto uživajo v ustvarjalnih dejavnostih, kot sta risanje in slikanje, še posebej, če čutijo svobodo izražanja in se ne bojijo kritike. Materiali, potrebni za ustvarjalne dejavnosti, vključujejo (barvne) papirje različnih velikosti, otroške varne škarje, barvne svinčnike, čopiče, akvarelne barve, glino za modeliranje itd.

4. Igrače, ki spodbujajo konceptualno in jezikovno učenje

Namizne igre in igre s kartami so koristne za spoznavanje matematičnih konceptov, krepitev zmožnosti reševanja problemov in učenje socialnih veščin. Koristno je tudi, da z otroki berete in se pogovarjate o knjigah. Tako se ne bodo le učili novega besedišča, temveč bodo tudi obogatili svoj besedni zaklad.

5. Igrače, ki spodbujajo telesno aktivnost

Mnoge igrače, zlasti tiste, ki temeljijo na uporabi digitalnih medijev, ne spodbujajo aktivne igre. Sedentarne igre, kjer otroci sedijo, so povezane z zdravstvenimi težavami in dajejo malo možnosti za razvoj gibalnih sposobnosti. Igrače, ki spodbujajo telesno aktivnost, vključujejo igrače za potiskanje in vlečenje, velike otroške avtomobile, kolesa in tricikle, žoge, skakalne vrvi …

Glavni namen igranja v otroštvu je okrepitev komunikacije in sodelovanja, zato igrač ne bi smeli uporabljati za nadomeščanje socialnih interakcij, temveč za njihovo izboljšanje. Pomembno je torej, da starši ali skrbniki izberejo varne in razvojno primerne igrače.

Ne zamudite pestre ponudbe izdelkov s super junaki za vaše malčke, ki jih od 20. 7. dalje najdete v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.


 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki