Hladno varjena brezkofeinska kava z mandljevim mlekom, obogatenim s cimetom in medom je primerna tako za nosečnice, kot tudi doječe mamice, saj ne vsebuje kofeina, zato si jo lahko privoščiš kadarkoli v dnevu.

Ena izmed bolj priljubljenih napitkov v “državi čez lužo” je hladno varjena kava z okusom kokosa. Pa si pomislila, da si jo na podoben (ali še boljši) in enostaven način lahko narediš tudi doma? Predvsem v poletnih mesecih se poleg lahkotnejše hrane in iskanja prijetne sence  priležejo tudi hladni napitki.

V nadaljevanju preberi podrobnejši postopek priprave kavnega napitka, ki ga lahko po želji pripraviš v kofeinski ali brezkofeinski različici – količine oziroma razmerja ostanejo enaka.

Za kavni napitek potrebuješ:

  • 70 gramov brezkofeinske kave
  • 500 ml vode. 

Tako boš dobila količine za dobre 3 skodelice kave, okus pa bo še vedno ostal poln, tudi če boš dodala nekoliko več vode za 4 skodelice.

Večino hladno varjenih kavnih napitkov se pripravlja v razmerju 7 : 1 (voda : kava). Z drugimi besedami, za vsak liter vode boš porabila približno 140 gramov kave. Najbolje, da uporabiš kuhinjsko tehtnico po tem, ko kavo zmelješ, še enostavneje pa bo, če kupiš že mleto kavo.

Za mandljevo mleko s cimetom in medom potrebuješ:

  • 3,5 skodelice vode
  • 3/4 skodelice mandljev, namočenih čez noč (ali vsaj 8 ur)
  • 2 datlja brez koščic
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 1 jušna žlica medu

Mandlje stresi v skledo in jih v celoti prekri s hladno vodo ter jih pusti namakati 8 ur ali čez noč. Nato namočene mandlje odcediš in skupaj z nekaj vode 2 minuti miksaš v blenderju. Za boljši okus dodaj cimet, nekaj datljev, medu ali agavinega sirupa in miksaj še eno minuto. Nato celotno zmes precediš skozi gosto cedilo in vliješ v steklenico, ki jo hrani v hladilniku vse dokler si ne zaželiš okusnega napitka.

Zakaj je ta recept idealen tudi za nosečnice

Ne samo, da smo uporabili brezkofeinsko kavo, saj ne želimo, da bi imela poleg hormonskih sprememb težave s spancem tudi zaradi kave. Datlji so odlično živilo tudi za tiste nosečnice, ki se bližajo (ali pa so že čez rok) predvidenemu datumu poroda in bi želele, da se le-ta čim prej prične. Si vedela, da naj bi datlji spodbudili porod? Več o tem si lahko prebereš tukaj.

Cimet: 

Cimet je naravni antioksidant, ki ga lahko uporabiš v različnih sladicah in napitkih. Njegova prednost je tudi v tem, da lahko zaradi bogatega cimetovega okusa v recepte dodaš manj sladkorja, vseeno pa z njem ne pretiravaj.

Koristi medu:

Med ima naravne antibiotične lastnosti, sposobnost zmanjšanja alergijskih reakcij, poleg tega pa je bilo ugotovljeno, da zmanjšuje in zavira rast bakterije H. Pyroli, za katero je znano, da povzroča razjede. Med nosečnostjo ga je varno uživati, vendar ne pozabi, da dojenčki ne smejo uživati ​​medu vsaj do enega leta.

Predvsem pa… Uživaj!

Kavi po občutku dodaj količino domačega mandljevega mleka in uživaj v okusnem napitku. Zlasti, če se bo tvoja družinica v kratkem povečala za še enega člana, si poskusi sedaj vzeti čim večkrat čas za razvajanje in sprostitev.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki