Dojenje oziroma nedojenje je zelo občutljiva tema. Nekaterim je dojenje nekaj povsem samoumevnega, drugi pa se v povezavi z njim soočajo s stiskami. Marsikatera novopečena mamica tako trdno verjame, da bo svojega otroka dojila. Nekatere so pri tem bolj uspešne, druge manj. A konec koncev tu ni važno, ali je mamica dojila ali ne. Vsaka ima svojo zgodbo, svojo izkušnjo. Važno pa je, da so malčki zdravi, veseli in zadovoljni.

Tu je najina zgodba o dojenju in o tem, kako je mlečna formula postala del najinega življenja.

Sama sem dojenje vzela kot nekaj spontanega, naravnega. Nekaj kar steče brez večjih težav. Na to temo sem si sicer prebrala kar nekaj literature, spremljala pogovore na to temo in bila prepričana, da mi bo zagotovo uspelo brez težav. A nosečnost je peljala svoja pota. Ker je bila slednja rizična, naju je čakal carski rez. Vse to je zame predstavljalo precejšnjo stisko, ki pa se je z materinstvom le še poglobila. Znašla sem se v novem, neznanem svetu, v naročju pa imela otroka, ki je bil popolnoma odvisen od mene. Kljub trudu in verjetno tudi zaradi vnovične hospitalizacije, nama dojenje ni v celoti steklo. Že v porodnišnici sem tako sinu začela dodajati adaptirano mleko. Otrok je bil sit in zadovoljen. In to mi je pomenilo ogromno.

Ob odhodu iz porodnišnice nisem vedela, katero mleko naj izberem za sina. Da sem se odločila za HIPP Combiotic, je v prvi vrsti prispeval nasvet medicinske sestre. To adaptirano mleko je tako Gal dobival že v porodnišnici in ker ga je sprejel brez večjih težav, sem se odločila, da z njim nadaljujem. Seveda ob dojenju. Še dodatno me je prepričala izkušnja prijateljice, ki ga je prav tako uporabljala pri svoji hčerki in bila z njim zelo zadovoljna. Punčka je lepo pridobivala na teži, bila zdrava in vesela deklica.

Ko je življenje z novorojenčkom vsaj deloma steklo, sem o liniji HIPP Combiotic hotela izvedeti več.

Dejstvo je, da je materino mleko zagotovo najboljša izbira za malčke. A kadar dojenje ne steče oziroma ni mogoče, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, pa je prav, da smo pri izbiri adaptiranega mleka pozorni na vse kvalitete slednjega. Da adaptirano mleko prispeva k zdravemu razvoju in rasti otroka ter da mu zagotovi vse potrebne vitamine in minerale.

1. prava ekološka pridelava
Raziskave v smeri razvoja adaptiranega mleka po vzoru materinega, iz leta v leto napredujejo. Velik poudarek razvoju daje tudi podjetje HIPP, ki ima na tem področju že več kot štiri desetletja  izkušenj. Poleg tega HIPP uporablja izključno ekološke surovine, kar pomeni, da je osnova adaptiranega mleka, torej kravje mleko, pridobljeno od krav, ki niso podvržene raznoraznim antibiotikom. Krave se tako večji del leta pasejo na travnikih in se hranijo s senom ter semeni.

Na sliki midva z Galom, ker se že od malih nog učiva o pomenu zdrave prehrane, ki naj bo sestavljena iz sezonskih, lokalno (po možnosti doma) pridelanih in kvalitetnih sestavin.

2. ne samo vitamini, tudi omega 3
Vitamini A, C in D poleg probiotikov in prebiotikov poskrbijo za zdravo črevesno floro. Slednja pa je ključnega pomena za  preprečevanje alergij in močan imunski sistem. Poleg vseh vitaminov in mineralov pa HIPP kot eno izmed redkih proizvajalcev mlečnih formul, adaptiranemu mleku dodaja tudi omega 3 nenasičene maščobne kisline. Slednje igrajo pomembno vlogo pri razvoju možganov, vida in živčnih celic. Pomanjkanje teh nenasičenih maščobnih kislin, se pokaže šele na dolgi rok in ker jih nedojeni otroci težje sintetizirajo, je pomembno, da vnos omega 3 zagotovimo ravno s pravilno izbiro mlečne formule.

3. manj beljakovin – ne bremeni ledvic
Znižana vsebnost beljakovin, s katero je podjetje HIPP želelo njihove mlečne formule še bolj približati materinemu mleku, preprečuje, da bi po nepotrebnem obremenili otrokov krhki prebavni sistem. Zato je tudi po dopolnjenem prvem letu starosti priporočljivo, da malčkom, ki poleg goste hrane še uživajo mleko, dodajamo mlečno formulo HIPP Junior 3. V primerjavi s kravjim mlekom, ki je eden izmed glavnih dejavnikov za slabokrvnost pri malčkih, mlečne formule ne obremenijo ledvic. Poleg tega pa kravje mleko vsebuje preveč beljakovin, mineralov in nasičenih maščob ter kot samostojni napitek ne zagotavlja vseh otroku potrebnih mineralov (jod, železo) in vitaminov.

4. dostopnost
Poleg vsega tega, pa me je pri HIPP Combioticu prepričala tudi dostopnost. Tako dostopnost v samih trgovinah ter dostopnost v ceni.  Namreč, v kolikor je malček izključno na adaptiranem mleku, znese mesečno ta strošek preko 50 eur, pri lekarniških znamkah pa blizu 100 eur. In to je vsaj zame pomembna prednost. Da je kljub visoki kvaliteti in certifikatu ekološkega izdelka, mladim družinam prijazno podjetje. To adaptirano mleko dobite v vseh bolje založenih trgovinah. Nekatere prodajalne na HIPP izdelke ponujajo celo popust ali pa mamicam podarijo kupončke za še  ugodnejši nakup.

5. raznolika uporaba
Uporaba HIPP Combiotic adaptiranega mleka se je pri nama izkazala kot pravo odločitev. Do četrtega meseca, ko je dojenje še nekako uspevalo, je bilo adaptirano mleko le občasno v prehrani sina. Po četrtem mesecu pa je postalo glavni vir njegove prehrane.


Z uvajanjem goste hrane pa sem HIPP Combiotic vključila tudi v njegove kašice. Receptom Gurmančka Gala je tako adaptirano mleko dalo mlečno, kremasto strukturo in več kot očitno tudi odličen okus, saj je sin vedno vse zmazal do zadnje žlice.

Mlečno formulo lahko uporabite kadarkoli pri pripravi slastnih žitno-sadnih kašic.

Celotno obdobje uporabe HIPP Combiotic začetnega in nadaljevalnega mleka, sin ni imel večjih težav s krčki ter ni polival. Redno in brez težav je odvajal ter lepo pridobival na teži. Ko gledam nazaj v Galovo prvo leto starosti, v obdobje, ko so bile HIPP  mlečne formule del naše družine, sem prepričana, da sem se odločila pravilno. Kljub temu, da mi je žal, da nama dojenje ni steklo, sem ravno s pravo izbiro adaptiranega mleka poskrbela, da je Gal sedaj zdrav, vesel in razigran korenjak. V skoraj dveh letih tako ni hujše zbolel, prav tako pa se ne spopada z raznoraznimi alergijami. V kolikor bi se ponovno znašla v isti situaciji, sem prepričana, da bi bila izbira adaptiranega mleka enaka.


Avtor: Lara Bevk, gurmancekgal.blogspot.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki