Zelo amaterski način za preverjanje, če tebi najljubše ime opravi ta temeljiti pregled imen za otroka. Na prvi pogled se zdi, da je izbira otrokovega imena ena izmed lažjih del – najdeš ime, ki ti je všeč, in je to to. Ampak je, kot ugotovi večina staršev, imenovanje osebe vse prej kot lahko. To je samo nekaj preprek, na katere naletimo, ko izbiramo otrokovo ime. 

Test otrokovega imena

Se ime rima s čim čudnim?

»Kaj pa Luka? Hmm, da vidimo. Luka, cuka, špuka, muka. Ne, to pa ne bo šlo.« Ko sem iskala ime, sem velikokrat imena preverjala rime. Tako sem imena kar hitro ovrgla. Še zamisliš si ne, koliko imen se rima z besedo penis.

Ti katera oseba s tem imenom ni všeč?

Bivši partnerji, tepci iz srednje šole, zloben vampir, ki je v seriji ubil fanta, ki ti je bil všeč. Ko zbiraš otrokovo ime, komaj ugotoviš, koliko ljudi ti ni všeč.   

Je ime za hišnega ljubljenčka?

Moja dobra prijateljica se vedno pritožuje, da je dosti psom ime Megi. Nisem ji verjela, dokler se nisem sprehajala po parku in je nekdo zavpil: »Megi, ne jej smeti!« obožujem pse, zato zame to ne predstavlja problema –mislim, da je dobra stvar. Samo, da povem, prav ima. Megi je med top 100 imeni za pse.  

Je to ime za bodočega direktorja ali umetnika?

»Gospe in gospodje, v čast mi je, da lahko danes predstavim (ime).«, »Prebivalci Denverja, dvignite roke za (ime) in se pripravite na žur!« »A, ta super moški, ki stoji tam? On je (ime).« Mislim, da ste dojeli, kaj vam hočem povedati. Zdaj pa poskusiti še z drugo stranjo: »O, groza, spet (ime).« Vam je kaj pomagalo?

Lahko zavpiješ to ime v trgovskem centru?

Moja prijateljica s težavo v trgovskem centru zavpije za svojim možem. Ime mu je Lee. »V trgovskem centru hočem pridobiti pozornost in samo kričim LIIIIIIIIII, ampak to se v množici izgubi, saj ime nima trdega soglasnika. Strinjam se, da je to pomembno. Lee se verjetno ne strinja.

Se ti ob izražanju svojine in pri množini lomi jezik?

Nekatera imena so pri izražanju svojine in pri množini težko izgovorljiva. Pri nekaterih imeni se zalomi pri sklanjanju. »Grem k Mirku ali Mirkotu?« Slovničarji, svetujte. 

Je ime skomercializirano?

Ti ne dobiš svoje Disney skodelice, Feriš!

Bo na skodelici za kavo ime narobe črkovano?

»Veliko kavo z nemastnim mlekom za Shat!«

Odraščala sem z dekletom, ki ji je bilo ime Caoimhe (izgovorjava Kej-va), kar jo je nerviralo. Je pa bilo zabavno gledati, ko so ljudje hoteli na glas prebrati njeno ime. 

Se ime in priimek ne slišita dobro skupaj?

»Vaša hčer Živa je tako simpatična, gospa Groza.« 

Isto je s krajšavami.

Romana Izza Tavčar bi imela na brisačah izvezene zanimive kratice.

Te bo krajšava imena spravljala ob živce?

Če boš hčerki dala ime Katarina, jo bom klicala Kat. Sprejmi ali ji daj kako drugo ime.

Ima to ime ožji družinski član ali prijatelj?

Ko že od tretjega razreda dalje veš, kako boš poimenovala svojega otroka, nato pa to ime uporabi tvoja svakinja. TRETJEGA RAZREDA!! Kako nesramno, vedela je, da obožujem to ime.(Samo za informacijo, to se ni zgodilo meni. Ne bi rada, da bi bili božiči neprijetni). 

Tako, to je to. Moja zelo znanstvena metoda za preverjanje imen. Imam dva otroka in sem pri obeh popolnoma zanemarila zadnje tri točke. 

Kakšen je pa tvoj način za preverjanje otrokovega imena?

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki