Juhu, rok je že skoraj tu! Ker je 40. teden nosečnosti uradni rok za prihod dojenčka, si najbrž že pripravila banjico, namestila otroški avtosedež, spakirala torbo za v bolnišnico in jo nastavila pred vrata. Poskrbi še za nekaj pomembnih stvari, kot je to, da se prepričaš, da je tvoj mobilni telefon popolnoma napolnjen, preden greš spat in da greš natankati bencin v avto.

V 40. tednu nosečnosti nekatere mame odenejo vzmetnico v nepremočljivo prevleko, da je postelja zavarovana v primeru, da jim ponoči odteče voda. Sicer tak ukrep ni nujen, vendar ideja ni slaba; ko bo prišel dojenček, se bodo pojavljale čisto nove zmešnjave (materino mleko, bruhanje, lulanje).
40. teden nosečnosti je lahko psihično zelo naporen, saj se boš nenehno spraševala, kdaj se bo dojenček odločil priti na svet. Poskusi se ne vzemirjati in najdi uteho v prepričanju, da bo dojenček prišel, ko bo pripravljen – tvoje telo ti bo dalo prave signale, ko bo čas.

Velikost ploda v 40. tednu

Dojenček je velik kakor buča. Povprečni dojenček meri 51 centimetrov in tehta 3,4 kilograme.

Trenutno si v devetem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 40. tedna

Simptomi, ki se bodo pojavljali, so ti že dobro znani. Tvoja glavna naloga je, da potrpiš še čisto malo. Med glavnimi simptomi bodo:

  • Krči v nogah. Raztezaj meča in stegenske mišice, da ti krči v nogah ne bodo kratili spanca.
  • Pritisk v medenici. Dojenček se lahko spusti še nižje, kar bo poslabšalo nelagodje.
  • Težave s spanjem. Če ne moreš spati, lahko vstaneš in počneš kaj drugega, vendar počni nekaj, kar te pomirja, kot je branje ali pisanje v dnevnik. Počivaj.
  • Utrujenost. Dejstvo, da ne moreš spati, tukaj ne pomaga. Ker pa verjetno nimaš veliko načrtov, si tu in tam vzemi čas za dremež ali pa si privošči nekaj časa samo zase.
  • Popadki. Popadki Braxton Hicks se lahko sčasoma spremenijo v dejanske popadke. Če imaš občutek, da jih imaš veliko, jih začni meriti, da boš videla, v kakšnih presledkih se pojavljajo. Če so si vedno bližje in začnejo boleti, si v zgodnji fazi poroda.
  • Anksioznost! Dojenček bo prišel, ko bo čas. Poskrbi, da boš čim manj pod stresom.

Znaki poroda

Morda si noseča že 40. tednov, znakov poroda pa še od nikoder. Ne skrbi, kmalu bodo tu. Takoj pokliči zdravnika, če imaš popadke, ki so več kot nekoliko neprijetni ali pa se pojavljajo v rednih razmikih. Ostali znaki, da je porod blizu? Odtekanje amnijske tekočine, oz. ko “voda odteče”. Po vsej verjetnosti boš to odtekanje opazila, ker bo tekočina resnično vodnata, ne bo kot tipičen izcedek in se ne bo ustavila. Sprva se ti bo morda zdelo, da si se polulala, a potem boš kaj hitro spoznala, da se je porod začel! Pokliči ginekologa.

Sprožitev poroda

Pri 40. tednu nosečnosti boš najbrž že zelo nemirna – nenazadnje naj bi bil to tvoj zadnji teden nosečnosti! Morda te zanima, kako spodbuditi porod z naravnimi metodami. Priporočamo dolge sprehode in seks. (Oba sta zabavna in lahko vzpodbudita telo k porodu.) Če želiš poskusiti z akupunkturo, je to tudi varna izbira. Ne jemlji pa zeliščnih dodatkov in ne pij ricinusovega olja – zdravniki pravijo, da so te metode nevarne in po vsej verjetnosti ne bodo delovale.

Zdaj, ko si dosegla rok, se bo zdravnik morda pogovoril s tabo o sprožitvi poroda. Sprožitev bo potrebna, če se otroček v trebuščku ne počuti povsem dobro. (Zdravnik se za to lahko odloči, če imaš zaplete ali si noseča z dvojčki.) Če je dojenček popolnoma zdrav in zapletov ni, indukcija verjetno ne bo potrebna, tako da boš dojenčka ohranila še nekaj časa v trebuhu, tudi do dva tedna. (Da, tedna. Čeprav obstaja velika verjetnost, da boš do konca prihodnjega tedna že v porodni sobi.) Dobro je, da počakaš, dokler otrok ni resnično pripravljen.

Več o spodbuditvi poroda na naraven način si lahko prebereš tukaj.

Ultrazvok 40. tedna nosečnosti

Tvojemu plodu še naprej rastejo dlake in nohti. Lepo se mu razvijajo tudi pljuča.

V 40. tednu bo zdravnik verjetno želel narediti biofizični profil. To je test, sestavljen iz dveh delov. Imela boš tudi nestresni test, kjer se spremlja gibanje otroka, opazuje popadke ter, kako na to reagira otrokov srčni utrip. Biofizični profil in NST se praviloma izvajata dvakrat na teden, če si noseča čez rok. Imela boš tudi ultrazvok, da bo zdravnik pregledal količino amnijske tekočine.

Če rezultati biofizičnega profila in stresnega testa ter/ali ultrazvoka kažejo, da bi bilo dojenčku boljše »zunaj« kot v maternici, potem je smiselno porod sprožiti. Če pa je vse videti dobro, boš najbrž morala še malo počakati. Ne skrbi, dojenček ne more ostati tam notri za vedno!

Seznam 40. tedna nosečnosti

  • Naroči se na pregled v 41. tednu
  • Pogovori se z zdravnikom o možnostih sprožitve poroda
  • Naredi nestresni test, če tako naroči zdravnik

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki