September velja za čas, ko se otroci prvič spoznajo z vrtcem in novim okoljem. Starši za odhod v vrtec uporabljajo različna prevozna sredstva, ki pa so odvisna predvsem od oddaljenosti od doma. Nekateri imajo to srečo, da se lahko do vrtca ali šole sprehodijo peš ali z otroškim vozičkom, drugi so primorani uporabljati kolo ali avtomobil. Ne glede na to, katero prevozno sredstvo izbereš, naj bo varnost otroka in tebe vedno na prvem mestu. 

Otroški avtosedež Tipo, FreeON

V vrtec z otroškim vozičkom

Če imaš vrtec v neposredni bližini, izkoristi prijetne jesenske dneve in otroka odpelji peš oz. s športnim vozičkom ter tako združi prijetno s koristnim. Ne samo, da bosta dan začela s kratkim sprehodom na svežem zraku, tudi ti boš dobila dnevno dozo športne aktivnosti in energije za nov dan. Če si mamica dveh ali več otrok, se vama starejši brez težav pridruži s svojim poganjalcem ali kolesom, lahko pa uporabiš tudi rolko za voziček s sedežem in ročajem, ki ga namestiš na otroški voziček in tako pelješ oba hkrati. 

Otroški športni voziček Lux Premium, FreeON

V vrtec s kolesom ali poganjalcem

Ob odpravljanju v vrtec s kolesom je o varnosti potrebno razmišljati nekoliko širše. Najprej poskrbi, da bo kolo izpravno, sedež za otroka pa pravilno nameščen na prtljažnik. Čeprav obstaja več različnih načinov prevažanja otroka na kolesu, je ta, kjer je otrok zadaj, najbolj varen in primeren za starejše otroke, saj v primeru nezgode ne moreš pasti na otroka, sama pa imaš več prostora za gibanje in boljši nadzor nad kolesom. Potem je ključno, da otroka pravilno pripneš v sedež s 5-točkovnim sistemom pripenjanja ter obema nadeneš čeladi. Tudi tvoja vožnja in upoštevanje cestno-prometnih predpisov je pomembna za varnost. Z odsevniki in svetlimi oblačili poskrbi za vidnost, uporabljaj pločnik oz. kolesarsko stezo, v križiščih pa z roko nakaži smer zavijanja. 

Do vrtca pa se lahko z malo večjimi otroki podaš tudi s poganjalcem. Jutranja sveža sapa mu bo dobro dela, gibanje pa ga bo dodobra prebudilo in priklicalo nasmeh na obraz.

Otroški poganjalec Be Cool, Free2Move by FreeON

Varnost v avtu

Če je vrtec ali šola oddaljena več kilometrov ali pa boš otroka odložila na poti v službo, boš za pot najverjetneje uporabila avtomobil. Da bo pot varna, poskrbi z ustreznim avtosedežem, ki naj bo izbran ustrezno glede na otrokovo velikost in zahtevanim varnostnim standardom. Seveda pa ni dovolj, da je otrok samo pripet v avtosedež, pomembno je tudi, da je pripet pravilno in da je sam avtosedež pravilno nameščen v vozilo. Da boš brez skrbi, izberi avtosedež z isofix sistemom, ki omogoča varno pripenjanje, brez napak in boljšo varnost otroka v primeru trka. Najverjetneje ni potrebno posebej poudarjati, da mora otrok v avtosedežu biti vedno pripet, ne glede na to, kako kratka ali dolga je pot. Tudi, če se pelješ samo kilometer ali dva, vedi, da se največ nezgod zgodi ravno na krajših razdaljah in zaradi neustreznega pripenjanja otrok med vožnjo.

Otroški avtosedež Atlas, FreeON

 

Pripenjanje otroka v avtosedež s 5-točkovnim varnostnim pasom avtosedeža

 

Pripenjanje otroka v avtosedež z avtomobilskimi pasovi

Kako veš, da je otroški avtosedež primeren za otroka?

Da je avtosedež prevelik ali premajhen prepoznaš po položaju otrokovih ramen in temen na glavici. Pri avtosedežih skupine 0, 0+ in 0/I temena otroške glave ne smejo segati iz območja avtosedeža oz. so lahko največ 2 cm pod zgornjim robom sedeža. Pri sedežih skupine I, II ali III pa je sedež ustrezen, ko so temena otrokove glava še vedno varno naslonjena v predel naslonjala in so pasovi nameščeni v višini ramen. Če je varnostni pas pod otrokovimi rameni, je avtosedež premajhen.

Ne glede na to, kako se odpravita v vrtec, naj bo varnost vedno na prvem mestu. Kot udeleženka v cestnem prometu ne pozabi, da si v vsakem trenutku otroku za vzor, tako da razmišljaj, kako odreagiraš na različne situacije in kakšen zgled daješ otroku s svojimi dejanji. 

Namig: Izkoristite ugodnost in do srede, 24. 8. 2022, na voljo FreeON avtosedeži kar -13% ugodneje. Preverite in izkoristite ugodnost na povezavi FreeON avtosedeži, še danes.

Ugodnost na avtosedeže – preverite na FreeON.si


Široka ponudba otroških avtosedežev FreeON na voljo tudi v specializiranih prodajalnah z otroško opremo Pikaplonica in Baby Center.


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki