Sedaj, ko si v 16. tednu nosečnosti, vse skupaj postaja vse bolj razburljivo, kajne? Ne samo, da si na preteklih pregledihz ultrazvokom že slišala srčni utrip svojega bodočega dojenčka, kmalu boš začela čutiti tudi brce. Če je to tvoja prva nosečnost in si ne predstavljaš točno, kakšen je občutek, je nekako tako, kot ko v trebuhu čutiš metulčke. Nežno, skorajda neopazno, zato bodi mogoče malce bolj pozorna in jih boš morda čutila. Ti povemo še nekaj fascinantnega? Tvoj dojenček sedaj že sliši tvoj glas, ki ga bo prepoznal ob rojstvu.

Velikost ploda v 16. tednu

Plod je v tem tednu velik povprečno 11,6 cm in tehta 100 gramov. Je torej velikosti avokada!

Trenutno si v četrtem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih. 

Nosečniški simptomi 16. tedna

Morda opažaš, da nosečnost prinaša tudi mnoge pozitivne spremembe na telesu, ne zgolj slabosti in utrujenosti, ki so te pestile v prvem trimesečju. So tvoji lasje trenutno bolj sijoči, nohti pa ti rastejo hitreje, so močnejši in lepši? Najverjetneje je tudi tvoja koža bolj zdravega in sijočega videza. Med drugim bodo simptomi tega tedna naslednji: 

  • Bolečine v hrbtu,
  • Večje prsi, 
  • Slabša prebava, zaprtost,
  • Pozabljivost (“nosečniški možgani” niso izmišljotina 🙂 
  • Suhe, srbeče, občutljive oči,
  • Sijoča koža.

Nosečniški trebušček 16. tedna

Kmalu boš občutila prvo brcanje, ki bo najprej zelo nežno, skorajda neopazno, sčasoma pa bo postajalo bolj očitno. Če pričakuješ dvojčke, zaenkrat, pri 16. tednih ne boš čutila nič več brc, kot mamica, ki nosi enega dojenčka.

Ultrazvok 16. tedna nosečnosti

Plod znotraj tvojega trebuščka posluša tvoj glas, saj ima že oblikovane majhne ušesne koščice. V 16. tednu mu rastejo tudi lasje, trepalnice in obrvi, razvijajo se brbončice.

Okrog 16. tedna boš imela najverjetneje pregled pri ginekologu, kjer ti bodo tudi tokrat preverili urin, da se prepričajo, da ni razloga za nastanek sladkorne bolezni ali preeklampsije.

Seznam 16. tedna nosečnosti

  • Naroči se na pregled v 20. tednu nosečnosti,
  • Če še nista, s partnerjem začnita razmišljati o imenih, 
  • Naroči se na sproščujočo (nosečniško) masažo.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki