Med stvarmi, ki jih tvoj dojenček sedaj odkriva na novo, je verjetno predvsem, da lahko da svoje prstke v usta, kar ima zanj pomemben pomirjevalni učinek. Morda bi tudi na splošno rekla, da se počasi že kaže nekoliko več otrokove osebnosti, kar vajine dneve naredi še bolj zabavne. Tudi nasmeškov, ki jih namenja tebi in partnerju, je verjetno vse več. Drugi pomembni mejnik v tem obdobju je iztegovanje rok za dosego določenega predmeta, pri čemer mu bodo prav prišle ropotuljice, zlasti, če so opremljene z zvončkom, ki otroka še dodatno vzpodbudi.

Verjetno opažaš tudi povečano potrebo po dojenju ali večji količini adaptiranega mleka, k čemer spada tudi pogostejše kakanje. Pod pleničko lahko opaziš tudi plenične izpuščaje, ki so lahko v prihodnjih mesecih še pogostejši, a najbolje, da si že zdaj prebereš kaj lahko storiš, da se jim izogneta.  

Sedaj je otrok ravno med dvemi posameznimi obiski pediatra, zato si sproti zapisuj vprašanja, ki se ti porajajo. Zaupaj svojim materinskim instinktom in ga povprašaj tudi o vsem, kar ti povzroča dvome ali želiš preprosto vedeti več. 

  • Zamašen nosek je pri tako majhnih otrocih lahko znak za alergijo, respiratorne viruse ali odziv na onesnažen zrak, recimo cigaretni dim. 
  • Če dojenček kaže znake prehlada ali drugih bolezni, se posvetuj s pediatrom, vsekakor pa tako majhnemu dojenčku pod nobenim pogojem ne dajaj zdravil za starejše otroke ali odrasle.
  • Preizkusita tudi nosilko, ne zgolj voziček. Nosilka so supe rešitev tako za sprehode, predvsem po gozdnih poteh, kjer voziček ni najbolj praktičen, kot tudi za gospodinjska opravila in uspavanje ter pomiritev dojenčka.  
  • Poskrbi tudi zase! Tukaj lahko najdeš ideje za malice tudi, ko nimaš dovolj časa. Najbolje pri tem je, da ti večino le-teh pripravi partner pred odhodom v službi ali večer prej 😉 
  • 6 tednov po porodu boš imela tudi svoj prvi pregled pri ginekologu, kjer bo preveril tvoje zdravstveno stanje, govorila pa bosta tudi o kontracepciji. Tukaj lahko prebereš več o spolnih odnosih po porodu

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki