Verjetno veš kakšna so priporočila glede tega kdaj po porodu so “dovoljeni” spolni odnosi, vseeno pa se mogoče sprašuješ kako bo pri tebi in kakšni bodo občutki.

“Kdaj imam lahko spolne odnose po porodu?” je vprašanje, ki ga novopečene mamice ali nosečnice pogosto zastavijo svojemu ginekologu. Najboljši odgovor je – ko boš fizično in psihično pripravljena na to, pomembno pa je, da partner razume in spoštuje tvoje občutke. Ko se mentalno pripraviš na ponovne spolne odnose, si že na polovici poti, vendar pa to ni vse, saj pomembno vlogo igrajo tudi hormoni ter izkušnja in način poroda (vaginalni ali s carskim rezom). Preberi kakšna so priporočila in osebne izkušnje nekaterih mamic.

Spolni odnosi po prihodu dojenčka

Večina zdravnikov svojim pacientkam priporoči, da po porodu s spolnimi odnosi čakajo vsaj štiri do šest tednov, mamice pa se nato odločijo same pri sebi. Nekatere počakajo zgolj nekaj tednov, druge pa so pripravljene šele po več mesecih. Ne glede na to, ali si pripravljena zdaj ali pa želiš počakati, je oboje v redu! Vseeno pa premisli, če si fizično res že pripravljena, saj lahko spolni odnosi pred pretečenimi šestimi tedni povzročijo nadaljnje poškodbe in raztrganine, ki se še niso zacelile ali pa lahko tvegaš okužbo. “Resnično bi mamice morale počakati na svoj šesttedenski poporodni pregled pri ginekologu.” pravi Laura Riley, dr. med., iz Splošne bolnišnice Massachusetts in avtorica knjige “Ti in tvoj dojenček: Nosečnost. “Pomembno je, da se zopet fizično dobro počutiš (ne prešibko), da ni več poporodnih krvavitev, pogovoriti pa se je potrebno tudi o načinu kontracepcije, če mamica ne želi ponovno zanositi v kratkem časovnem obdobju.”

Mnoge mamice po tem, ko se jim pridruži dojenček in se družinska dinamika popolnoma spremeni, ne razmišlja še o načinih kontracepcije. Morda tudi zato, ker meni, da v obdobju dojenja ne more priti do zanositve, kar pa ni res. Nosečnost, ki bi v prekratkem obdobju sledila porodu, lahko še dodatno izčrpa telo. “Študije so pokazale, da imajo ženske, pri kateri nosečnosti kmalu sledi druga nosečnost, višjo verjetnost za nekatere zaplete, kot je nizka porodna teža novorojenčka, “pravi Riley. “Poleg tega ugodno psihološko stanje ob zanositvi bistveno vpliva na počutje v celotni nosečnosti.”

Boleči spolni odnosi po porodu

Verjetno si se že kdaj vprašala kakšni so spolni odnosi po porodu, vendar nihče ne more odgovoriti na to vprašanje s popolno gotovostjo. Nekatere mame poročajo o intenzivnejših bolečinah, druge jih nimajo oziroma so zmerne. Dejansko je s tem tako kot z nosečniško slabostjo ali pojavom hemoroidov. Vsako telo je drugačno, celo posamezne nosečnosti oziroma porodi se pri isti mamici med seboj lahko precej razlikujejo.

Spolni odnosi so po porodu lahko boleči iz več različnih razlogov. “Tako kot se spremeni celotno telo, se lahko spremenita tudi maternica in maternični vrat, ki sta morda nižja kot nekoč. “

Zvišanje ravni estrogena lahko privedejo do suhe nožnice, še posebej, če dojite, zato za vsak slučaj kupi lubrikant na vodni osnovi. Lubrikanti, ki niso narejeni na vodni osnovi, lahko nožnico še dodatno izsušijo in učinek bo obraten od želenega. Prav tako se s partnerjem sedaj morda še bolj kot prej posvetita predigri, ki bo dodatno pomagala pri razpoloženju in boljšemu počutju.

Spolni odnosi po carskem rezu

Kljub temu, da carski rez ne vključuje porodnega kanala in nožnice neposredno, se morda sprašuješ kdaj sta lahko s partnerjem ponovno spolno aktivna. Kratek odgovor strokovnjakov je: ”Vsekakor ne hiteti.” Pogosto se maternični vrat po porodu razširi, kljub temu, da se otrok ni rodil vaginalno. Maternični vrat se lahko začne odpirati že 4 tedne pred predvidenim rokom poroda (PDP), s čemer bakterije iz vagine potujejo neposredno v maternico, prehitri spolni odnosi po porodu pa lahko možnost okužbe tako še povečajo. 

Pripravi se na eksperimentiranje s položaji – položaji, ki sta se jih posluževala pred porodom ali nosečnostjo, ti znajo sedaj povzročiti nelagodje ali celo bolečine. Tudi, ko se boš počutila bolje in pripravljena na ponovne spolne odnose, boš morda opazila, da je področje, kjer je bil izveden carski rez, še vedno občutljivo. 

Krvavitve po poporodnih spolnih odnosih

Še ena neprijetnost, ki lahko spremlja poporodne spolne odnose, je krvavitev. Po tem, ko se po štirih do petih tednih poporodna krvavitev končno ustavi, je verjetno zadnja stvar, s katero se želiš soočiti, ponovna krvavitev. A dobra novica je, da tokrat ne bo trajala dolgo, poleg tega so krvavitve po spolnih odnosih po porodu povsem normalne in ne predstavljajo razloga za skrb. Navadno sta vzroka dva:

  • Razdražen maternični vrat. Ne glede na to, kakšen porod si imela, je tvoj maternični vrat šel skozi več sprememb, zato je lahko bolj občutljiv, krvavitve pa se lahko pojavijo hitreje. 
  • Krčenje maternice. Če si ena tistih redkih srečnic, pri kateri pride do orgazma kmalu po porodu, se lahko pojavijo rahle krvavitve, saj bo orgazem povzročil krčenje maternice.

Zmanjšan libido po porodu

Si tudi 6 tednov po porodu še vedno ne želiš spolnih odnosov, kljub temu, da se sicer počutiš čisto normalno (fizično in psihično)? To je povsem normalno, saj lahko po porodu pride do zmanjšanja libida zaradi različnih razlogov. Brez skrbi, tudi to se bo sčasoma uredilo. Med najpogostejšimi razlogi za zmanjšano željo po spolnosti so naslednji:

  • Spremenjena hormonska slika. Nosečnost in porod prinašata vihar različnih čustev in hormonskih sprememb, zaradi katerih lahko izgubiš željo po spolnosti. Raven hormona estrogena se po porodu in med dojenjem zniža, kar preprečuje ovulacijo, povzroči pa tudi suhost nožnice in povzroča bolečine med spolnimi odnosi, zaradi česar imaš želje po nadaljnjih odnosih še manj.
  • Počutiš se izčrpano in si bolj kot bližine želiš več fizičnega prostora. “Nekatere novopečene mamice so fizično in čustveno utrujene, poleg tega se ne počutijo privlačne,” pravi Riley. Potem, ko dobesedno cel dan in večino noči skrbiš za otroka, si morda najbolj želiš le nekaj miru in tišine. S partnerjem se dogovorita, da prevzame skrb za otroka v delu noči ali dneva, ti pa si privošči dodaten počitek.
  • Bojiš se, da bo bolelo. “Mamice skrbi, če bo pri spolnih odnosih po porodu prihajalo do bolečin, poleg tega se marsikatera srečuje tudi z uhajanjem urina. Strah in nesproščenost pa bolečino še dodatno povečata. Če si po porodu potrebovala šive, je lahko že samo misel na spolne odnose naravnost strašljiva, zato je res priporočljivo, da se počaka vsaj 6 tednov do prvega pregleda pri ginekologu, ki bo ocenil, če se je vse dobro zacelilo in spolni odnosi ne bi povzročili nadaljnjih poškodb ali okužb. V tem primeru ni razloga, da bi po šestih tednih prišlo do ponovnih poškodb, kljub temu pa naj bo partner nežen, vzemita si čas.”, priporoča Riley.

Nekatere mamice pravijo, da so bili spolni odnosi na začetku boleči, potem pa se je stanje sproti izboljševalo. Za nekatere to traja malce dlje – lahko tudi celo leto – a bistveno je zavedanje, da stanje dejansko se izboljša. Če pri sebi opažaš zmanjšan libido, upoštevaj spodnje nasvete, da v vajin odnos spet vneseta nekaj iskrice.

  • Vnaprej si določita večer za zmenek, kjer bosta imela dovolj časa tudi za spolne odnose (dogovorita se za varstvo otroka).
  • Večkrat skočita skupaj pod tuš ali v kad.
  • Vzemita si čas za predigro v kateri bosta uživala oba.

So spolni odnosi po prihodu dojenčka lahko boljši, kot prej?

Odvisno katero mamico vprašaš. Ena bo rekla, da uživa bistveno bolj kot pred porodom ali nosečnostjo, druga bo zatrdila, da temu ni tako. Nekatere so po porodu počakale dlje, druge krajši čas. Tukaj so njihove izkušnje:

“Prvi spolni odnos po porodu je bil zame boleč, a se je bilo kljub temu prijetno spet povezati z možem na ta način. Iskreno: če te je strah, kakšen bo občutek, si vzemita dovolj časa, predvsem pa uporabi veliko lubrikanta. Moj nasvet bi bil tudi, da ne poskušajta prvič na dan vajine obletnice, saj bosta tako še bolj pred pritiskom.” – vanilakoura

“Najin prvi seks 5 tednov in pol po porodu je bil super. Nič me ni bolelo in resnično sem uživala.!” — wifey~n~mama

“Počakala sva 10 tednov. Privoščila sva si nekaj  vina, uporabila lubrikant in dejansko nisem občutila nobenih bolečin. Glede na to, da  sem imela epiziotomijo in sem imela to področje res zelo zatečeno, sem bila presenečena, da je bilo tako. Sprva je bil prisoten strah, a bilo je super! — Bakler

“Osebno nisem mogla počakati niti 4 tedne, kakor mi je priporočil zdravnik. Če povem po pravici, sva imela spolne odnose že 2 tedna po porodu. Da bi se izognila kakšnim bolečinam, sva si vzela res dovolj časa, poleg tega pa sva uporabila kondom.” — lizzmac21

“Če si rodila vaginalno, priporočam, da najprej preizkusita položaj kjer si ti na partnerju.” — cmumama

“Rodila sem pred dobrim mesecem. Imela sem carski rez, zaradi česar nisem pričakovala bolečine, a je bila prisotna! Počutila sem se, kot da sem ponovno devica. Tako zelo me je bolelo, da sem mislila, da bova morala na sredini prenehati, a po parih globokih vdihih in izdihih in po tem, ko je bil mož še dodatno nežen, se je nekoliko izboljšalo. Najbolj zanimivo pa je, da sva po tem, ko je bolečina izginila, oba začela noro uživati.” — zyas

“Počakala sva 8 tednov, saj sem vse do takrat občutila neprijetne bolečine. Imela sem raztrganine četrte stopnje. Bilo je boleče, a sva uporabila veliko lubrikanta. Po parih poizkusih ni več toliko bolelo, sčasoma pa so občutki postali podobni tistim pred nosečnostjo. Zdelo se mi je torej, kot da sem morala ponovno izgubiti nedolžnost.” — mommy510

“Odkar imava dojenčka, sva imela spolne odnose le dvakrat, saj se nikakor ne morem spraviti v primerno vzdušje, da bi si spolnih odnosov dejansko zaželela. Res, da sem izgubila vso odvečno težo, vseeno pa imam še vedno nekaj odvečne kože in strij. Poleg tega dojim, zato so dotiki prsi mojemu možu prepovedane. Nikoli nisem imela težav s samozavestjo, vseeno pa se sedaj res ne počutim več privlačno.” — BeachBlondie456

“Ne spomnim se, da bi bilo zelo boleče. Po nekaj spolnih odnosih je bilo vse zelo podobno odnosom pred nosečnostjo. Imela sem raztrganine druge stopnje, kar med seksom tudi občutim in prav zaradi tega določenih položajev, ki so nama bili prej všeč, ne bova več prakticirala.” — redjetta22

“Prvemu spolnemu odnosu nisva posvečala preveč pozornosti. Zaradi zdravnikovih priporočil sva počakala 10 mesecev, zato je bil najin glavni cilj le, da bo čim manj boleče. In dejansko ni bilo tako slabo. Ves strah je bil odveč. Če se slučajno zaradi spremenjenega telesa počutiš manj samozavestno, imej v mislih, da te tvoj mož kljub temu še vedno ljubi. Če je kaj podoben mojemu možu, mu je za spremembe na tvojem telesu popolnoma vseeno. Da se spraviš v boljšo voljo in se začneš ponovno počutiti privlačno, si morda kupi novo sexy spodnje perilo, ki bo poudarilo dele telesa, ki so ti všeč.” — toriwc


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki