Oploditev in vitro (IVF) je postopek, ki se uporablja za pomoč ljudem, ki imajo težave s spočetjem otroka. IVF je v Sloveniji pogosta in učinkovita možnost zdravljenja parov, ki se trudijo zanositi.

Postopek IVF vključuje več korakov

1. Stimulacija jajčnikov: Prvi korak v postopku IVF je stimulacija jajčnikov za proizvodnjo več jajčec. To se običajno izvaja z zdravili za injiciranje, ki jih daje bolnik ali zdravstveni delavec.

2. Odvzem jajčec: Ko so jajčeca zrela, jih odvzamemo z manjšim kirurškim posegom. Poseg se izvaja v lahki anesteziji in običajno traja približno 20 minut.

3. Oploditev: Pridobljena jajčeca se nato oplodijo s semenčico v laboratorijski posodi. Oplojena jajčeca, imenovana zarodki, nato pustimo rasti 3-5 dni.

4. Prenos zarodkov: Zarodki se nato prenesejo v maternico skozi maternični vrat. Postopek se izvaja s tanko, fleksibilno cevko in običajno traja približno 10-15 minut.

5. Test nosečnosti: Test nosečnosti se običajno izvede približno dva tedna po prenosu zarodka, da se ugotovi, ali je bilo zdravljenje z IVF uspešno.

6. Spremljanje nosečnosti: Po prenosu zarodkov se ženska spremlja, da se ugotovi, ali so se zarodki ugnezdili in je bila ugotovljena nosečnost.

IVF v Sloveniji

IVF umetna oploditev je v Sloveniji široko dostopna in učinkovita možnost zdravljenja za pare, ki se trudijo zanositi. Če razmišljš o IVF, je pomembno, da se pogovoriš s svojim ginekologom, da ugotoviš, ali je to prava možnost zate.

V Sloveniji zavarovalnica krije stroške štirih postopkov oploditve. Po porodu ima par možnost za štiri nove postopke. Najbolje je, da se posvetuješ z ginekologom, da določita ustrezno kliniko za vaše posebne potrebe.


Informacije v tem članku so bile pridobljene iz različnih zanesljivih virov, vključno s strokovnimi medicinskimi članki, učbeniki in strokovnimi intervjuji. Zagotovljene informacije so točne in zanesljive, vendar se ne smejo uporabljati kot nadomestilo za strokovni zdravniški nasvet.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki