Nosečnost, je za mamico in vse prisotne družinske člane, eden najsrečnejših dogodkov v življenju. Vsaka nosečnica, stremi k zdravi prehrani, uživanju dovolj vitaminov in mineralov, omega maščob, in zdravemu načinu življenja. Večina, pa jih pozablja, da se zdravje vedno začne v ustih. Zobje in dlesni so tisto, na kar moramo biti pozorni v vseh življenjskih obdobjih, v nosečnosti, pa bi morali dati na to še večji poudarek.

Kar 60 do 75 % nosečnic se srečuje z vnetjem dlesni (gingivitisom). Približno polovica nosečnic z že obstoječim gingivitisom doživi veliko poslabšanje vnetja med nosečnostjo. Razlogov za to je več. Prvi razlog, ki lahko vpliva na vnetje dlesni je, da ima ženska med nosečnostjo, za 30 do 50 odstotkov povišano količino krvi, ki jo srce iztisne v minuti. Porast se začne v šestem tednu nosečnosti in je največji med 16. in 18. tednom. Srčni utrip se tako v mirovanju poveča z normalnih 70 utripov na od 80 do 90 utripov na minuto. Ker so dlesni zaradi povišane količine krvi bolj prekrvavljene, lahko med ščetkanjem tudi hitreje zakrvavijo. Če ima nosečnica slabo ustno higieno, dlesni pa nabrekle in dobro prekrvavljene, dlesni hitreje reagirajo na bakterije, ki so prisotne v zobnem plaku oz. mehkih zobnih oblogah, zato nastane vnetje dlesni. 

Razlog za nabrekle dlesni, ki so nagnjene k večjim krvavitvam ob ščetkanju in posledično tudi gingivitisu oz. vnetju dlesni pa pripomorejo tudi hormoni. Zaradi nihanja ravni spolnih steroidnih hormonov, (estrogena in progesterona), je zato večja verjetnost, da pride do vnetja dlesni, ali poslabšanja, že vnetih dlesni. 

Ženska ima v času nosečnosti, spremenjeno tudi ustno floro, pH je bolj kisel, kot pri nenosečih ženskah, zato se poveča verjetnost tudi za razvoj karioznega stanja oz. zobne gnilobe. Oralno zdravje predstavlja pomemben del predporodne oskrbe, saj lahko slaba ustna higiena med nosečnostjo vodi do slabih zdravstvenih izidov za mater in otroka.

Kot strokovnjakinja priporočam, da med nosečnostjo izberete zobno pasto brez škodljive kemikalije SLS. Na žalost natrijev lavrilsulfat (SLS) še vedno lahko najdemo v številnih zobnih pastah. Napada celice ustne sluznice, tkiva, ki obdaja zobe. S tem v ustih povzroči boleča vnetja, poškodbe in razjede. Zobne paste Beyou ali katere koli druge zobne paste Curaprox so seveda brez SLS in varne za uporabo med nosečnostjo.

Vsaka ženska, pred zanositvijo bi se morala zavedati, da je zdrava ustna votlina, zelo pomembna, za zdrav razvoj ploda, saj imamo med vnetjem v ustni flori prisotnih zelo veliko škodljivih mikroorganizmov oz. bakterij, ki pri parodontalnih stanjih (kronično vnetje dlesni), lahko prehajajo v naš krvi obtok.

Da bi se takim stanjam, izognili, moramo poskrbeti, da redno obiskujemo zobozdravnika in  vsaj enkrat letno obiščemo ustnega higienika, kateri nam svetuje glede čiščenja, očisti zobni kamen ali zdravi gingivitis, če je prisoten. Moramo se zavedati, da razne zobne paste in ustne vodice, samega vnetja ne ozdravijo, če si redno ne odstranjujemo zobnega kamna, zato so pregledi zelo pomembni. 

Katja Majes Pečovnik, dipl. ustna higieničarka, na instagram profilu: zobna mami


Avtor: Katja Majes Pečovnik, dipl. ustna higieničarka

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki