Si mogoče opazila, da se počutiš bolje, imaš splošno več energije in morda tudi višji libido? Vse to so simptomi 15. tedna. Nemalokrat se zgodi, da je nosečnici več do spolnosti kot partnerju, saj se boji, da lahko s tem ogrozi nosečnost, vendar je skrb povsem odveč, kar tibo zagotovil tudi zdravnik.

Velikost ploda v 15. tednu

Tvoj bodoči dojenček je velik kot pomaranča. Na tej stopnji razvoja je plod velik povprečno 10 cm in tehta 70 gramov. 

Trenutno si v četrtem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih. Poleg tega proporcionalno postaja vedno bolj podoben dejanskemu dojenčku, saj so noge že daljše od rok.

Nosečniški simptomi 15. tedna

Simptomi so ta teden res raznoliki, od takih bolj privlačnih (povečan libido), do manj privlačnih (krvaveč nos).

  • Krvavitve iz nosa (posledica kombinacije povečanega volumna krvi in občutljivih nosnih pretinov),
  • Povečan libido,
  • Zgaga, vetrovi ali prebavne motnje,
  • Zatečene dlesni,
  • Zadihanost.

Nosečniški trebušček 15. tedna

V prvem trimesečju se tvoja maternica nahaja znotraj tvoje medenice, zdaj pa se tvoj trebušček začenja vse bolj kazati. V tvojem trebuščku se sedaj odvija veliko stvari, zato ni nič nenavadnega, če občutiš špikanje ali bolečine. Če le-te postane zelo boleče, se pogovori s svojim zdravnikom, sicerpa ni razloga za skrb. Tvoj bodoči dojenček bo v prihodnjih tednih še zrasel in prešel v področje tvojega trebuha.

Pri 15. tednu se nekaterim mamicam trebušček še ne kaže, nekatere so do sedaj celo izgubile nekaj kilogramov, saj so se srečevale s pomanjkanjem apetita. Če to ni tvoja prva nosečnost ali pa v primeru, da pričakuješ dvojčke, se bo zaobljen trebušček pokazal hitreje.

 

Ne pretiravaj s prigrizki! Super je, da sedaj lahko končno spet piješ in ješ brez občutka slabosti, vendar pa je priporočljivo pridobivanje teže ob 15. tednu 250 – 450 gramov tedensko. Na dan lahko zaužiješ 300 kalorij več, pri čemer bodi pozorna, da gre za zdravih 300 kalorij. Če opaziš, da tvoja teža strmo narašča, se pogovori z zdravnikom, sam je to lahko znak za zdravju ogrožujoče stanje preeklampsijo. 

Zdravilo GATTART se uporablja za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline. Primerno tudi v času nosečnosti ali dojenja. Zdravilo je na voljo brez recepta v vseh lekarnah, tudi spletnih. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ultrazvok 15. tedna nosečnosti

Verjetno se tega niti ne zavedaš, a v tebi raste pravcati mali čudež. Tvoj bodoči dojenček že premika rokice in nogice, vitalni organi pridno delujejo in rastejo, začne se mu celo kolcati. 

Nuhalna svetlina in hormonski testi so že za tabo, pred teboj je tako sam še en ključni pregled, ki te čaka okrog 20. tedna, “morfologija”, kjer podrobneje pregledajo različne dele telesa. Med 15. in 20. tednom opravljajo tudi amniocintezo, kjer iz maternice s pomočjo igre odvzamejo vzorec plodovnice, da se prepričajo, kolikšna je verjetnost za določene genske bolezni.

Pogovori se z zdravnikom, ki ti bo svetoval katero testiranje bi bilo smiselno izvesti, sicer pa se poskusi čim bolj sprostiti, saj zna bit to obdobje ravno zaradi tega nekoliko bolj stresno.

Pogovori se z zdravnikom, ki ti bo svetoval katero testiranje bi bilo smiselno izvesti, sicer pa se poskusi čim bolj sprostiti, saj zna bit to obdobje ravno zaradi tega nekoliko bolj stresno.

Seznam 15. tedna nosečnosti

  • Pozanimaj se pri zdravniku, če meni, da bi bilo dobro opraviti amniocintezo,
  • Razvajaj se – privošči si sprehod in odklopi misli od skrb, če jih imaš, 
  • Vpiši se na jogo ali pilates za nosečnice.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki