Ko mi je nedavno noseča prijateljica zaupala, da jo skrbi splav zaradi njene starosti ob prvi nosečnosti, sem ji povedala isto, kar povem vsem svojim nosečim prijateljicam:

“Navadi se. To so morda tvoje prve starševske skrbi, vendar ne bodo zadnje.”

No, seveda sem rekla lepše in prijaznejše od tega. Dejstvo pa je, da se skrb za svoje otroke običajno začne v nosečnosti in skoraj nikoli ne preneha. Toda ob tem se postavlja vprašanje: “Kaj starše najbolj skrbi, ko dobijo otroka?” Na zahodnem svetu so naredili raziskavo, rezultati so sledeči:

  • 30 % staršev se boji, da bo njihov otrok poškodovan v nesreči.
  • 25 % staršev se boji, da bo kdo poškodoval ali napadel njihovega otroka.
  • 23 % staršev se boji, da se njihovi otroci na svetu ne bodo počutili varne.
  • 14 % staršev se boji, da bodo njihovi otroci ugrabljeni ali ugrabljeni.
  • 8 % staršev se boji, da bodo njihovi otroci ustrahovani.

Mlajši milenijski starši (18-24) so ​​bili najbolj zaskrbljeni, da se njihovi otroci ne počutijo varne na svetu.

Starši iz generacije X (24-44) so ​​najbolj zaskrbljeni zaradi napada njihovega otroka.

Baby Boomerji, najstarejša starševska skupina, ki je bila anketirana v starosti od 45 do 65 let, je bila najbolj zaskrbljena zaradi nesreče. Mogoče je res, da s starostjo pride modrost, saj so nesreče – najpogosteje prometne nesreče – vzrok smrti številka 1 za ljudi, stare od 1 do 14 let (pa tudi za ljudi, stare od 15 do 44 let).

Čeprav je skrb za svoje otroke povsem normalna, vaše skrbi ne bi smele prevzeti vašega življenja. Če trpite zaradi poporodne tesnobe, ki je ne morete nadzorovati, se pogovorite s svojim zdravnikom, bližnjim prijateljem ali komur koli, ki mu zaupate. Na voljo je pomoč.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki