Mnoge doječe mamice skrbi, če lahko pitje alkohola v nosečnosti vpliva na plod. Po tem, ko nosečnica 9 mesecev pod srcem nosi svojega bodočega dojenčka in se odreka določenim živilom ter drugim aktivnostim, ni nič nenavadnega, če si po porodu želi končno privoščiti kozarček alkohola.

Pa je res tako enostavno? Dejstvo je, da preko materinega mleka dojenček tudi po rojstvu prejema snovi, ki jih mamica zaužije. Zato ne bo odveč, da se pred tem pozanimaš, koliko res lahko spiješ, brez, da bi škodovala dojenčku.

Lahko doječe mamice pijejo alkohol?

Po mnenju Ameriške akademije za pediatrijo (AAP) bi se doječe ženske morale izogibati predvsem rednemu pitju alkohola, občasno uživanje manjše količine pa je načeloma “dovoljeno”. Alkohol lahko skozi mleko prehaja do dojenča, vendar so njegovi učinki predvsem odvisni od popite količine. Nekatere raziskave so namreč pokazale, da imajo majhne količine alkohola minimalni učinek na dojenega dojenčka. 

Vpliv alkohola na doječo mamico in dojenčka

Zmanjšana količina materinega mleka. Če ima tvoj dojenček sicer velik apetit, si mogoče že sama opazila, da alkohol ni najboljša ideja. Raziskate so pokazale, da alkohol negativno vpliva na hormone, ki so odgovorni za proizvodnjo mleka. Če torej opažaš zmanjšano količino mleka v prsih, boš dojenčka morda morala dojiti pogosteje, saj se ne bo tako hitro nasitil, kot običajno.

Težave s spanjem. Raziskave kažejo, da uživanje alkohola mamice vpliva tudi na spanje dojenčka. Dojenčki, ki so bili preko materinega mleka izpostavljeni alkoholu, so spali povprečno 25% manj v primerjavi z drugimi dojenčki.

Ključ je v zmernosti. Če se kljub priporočilom, da pitje alkohola v času dojenja ni priporočljivo, odločiš nekaj popiti, spij le občasno kakšen kozarček. Ves čas imej v mislih, da tvoj malček preko tvojega mleka dobiva vse svoje hranilne snovi.

Koliko časa po pitju alkohola lahko dojiš?

Ameriško združenje pediatrov (AAP) svetuje, da v primeru, da se odločiš za pitje alkohola, to storiš po tem, ko si otroka podojila ali pa si izčrpala mleko, če uporabljaš prsno črpalko. Po pitju do naslednjega dojenja al črpanja počakaj vsaj dve uri. Tako bo imelo tvoje telo nekaj časa, da alkohol predela in se ne prenaša naprej na dojenčka. 

Če črpaš mleko in ga imaš dovolj, da ti večurno obdobje med dojenji povzroča težave, priporočajo metodo “črpaj in zavrzi”, kjer po pitju alkohola eno količino mleka zliješ stran in ne ponujaš otroku. V nasprotnem primeru počakaj, da do dojenja ali črpanja preteče dovolj časa (torej minimalno dve uri). Dobra novica je, da alkohol ne more “ostati” v mleku, saj iz mleka prehaja enako hitro oziroma istočasno kot iz tvojega krvnega sistema. Najvišja vrednost v mleku je v obdobju med 30 do 60 minut po popitem kozarčku. Po tem nivo pade in zapusti tako mleko, kot tudi tvoj krvni obtok. Tako kot ni potrebno iz telesa odvzeti krvi za zmanjšanje količine alkohola v krvi, tako tudi ni potrebno črpati mleka s tem namenom.

Koliko alkohola prehaja v materino mleko?

Mednarodna organizacija La Leche League International (LLLI) pravi, da je alkohol v materinem mleku prisoten v enaki meri kot v njeni krvi. Če veš, kako se tvoje telo odzove na alkohol in kakšna je raven alkohola v tvoji krvi po tem, ko spiješ nekaj kozarčkov, potem istočasno veš tudi, kolikšna je stopnja alkohola v tvojem mleku oziroma, če je še prisoten. 

Koliko časa alkohol ostane v materinem mleku?

Odvisno je predvsem od tega, koliko tehtaš in koliko alkohola si popila. Na primer, telo mamice, ki tehta 55 kg in spije eno alkoholno pivo ali en kozarec vina, potrebuje dve do tri ure, da predela popiti alkohol. Če torej popiješ več kot zgolj eno pijačo, moraš ta čas temu primerno podaljšati. Pri preračunavanju si lahko pomagaš s spodnjo tabelo.

Na vpliv alkohola na tvoje telo lahko vplivaš tudi tako, da pred pitjem poješ nekaj več hrane, zlasti, če nameravaš kasneje dojiti. Poleg tega prilagodi tudi čas pitja, če veš, da se dojenček doji preko noči in te bo v kratkem potreboval. Ne pozabi, da se novorojenčki dojijo pogosteje, kar pomeni, da z majhnim dojenčkom ne boš imela možnosti počakati par ur, da alkohol zapusti tvoje telo in mleko. Seveda pa se lahko vedno odločiš tui za brezalkoholno pivo ali druge brezalkoholne različice pijač.

Res obstaja povezava med pivom in večjo proizvodnjo mleka v prsih?

Morda si že slišala ali prebrala na spletu, da naj bi pivo pozitivno vplivalo na količino materinega mleka. Kvas v pivu naj bi stimuliral prolaktin, hormon, odgovoren za proizvodnjo mleka. A preden se odpraviš v trgovino po zabojček piva, naj ti povemo, da dejansko ne obstajajo nobene raziskave, ki bi povezavo med pivom in večjo količino mleka zares potrdile.  

Ravno nasprotno – kot že omenjeno so raziskave dokazale zmanjšano proizvodnjo mleka po popitem alkoholu, zato v želji po večji količini mleka pivo ne bo prava izbira.

Dokazano najbolj učinkovita metoda je, da čim pogosteje sprazniš dojko, saj gre dejansko za uravnavanje količine glede na povpraševanje. Ko dojenček raste, za svoj razvoj potrebuje vedno več mleka, tvoje telo pa se temu prilagodi z vedno večjo ponudbo. Če želiš povečati količino, je priporočljivo črpanje, ki ga opravi 20 minut po tem, ko si otroka že podojila. Na ta način bo dojenček dobil mleko preko dojenja, dojke pa bodo še dodatno stimulirane, saj boš telesu sporočila, da je zaželena večja količina mleka. Morda boš presenečena kako hitro se tvoje telo odzove in prilagodi.

Najbolje bo, da pretehtaš prednosti in potencialne slabosti pitja alkohola in se sama pri sebi odločiš kako boš ravnala. Če je želja po alkoholu manjša, kot so velike skrbi, kakšen vpliv bo imel na tvojega dojenčka, je morda bolje, da počakaš na čas, ko prenehaš z dojenjem. Do takrat pa raje posegaj po napitkih, ki bodo tvoje telo razvajale z vitamini in minerali, saj jih potrebuješ prav v obdobju dojenja.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki