”Vstanem, se usedem in vstanem spet! Nogice želijo v svet!”

Je vaš dojenček že v obdobju, ko se poskuša dvigniti ob vsaki opori, ki se pojavi pred njim? To so lahko vaše noge, zidek, rob fotelja, pručka, školjka, postelja in še marsikaj.

Takšno obdobje, obdobje vstajanja na dve nogi se pri dojenčku pojavi okrog osmega meseca starosti, pri nekaterih mesec prej, pri drugih mesec ali dva pozneje. Dojenček v tem obdobju zelo napreduje v gibalnem razvoju, zato je smiselno njegovo gibanje spodbujati.

Kaj dojenček pridobiva  z vstajanjem?

Dojenček z vstajanjem ob opori krepi mišice celotnega telesa, ki mu bodo pomagale narediti korak k samostojni hoji.

Zelo je pomembno, da je dojenček sam sposoben vstati in da ga odrasli ne postavljamo na dve nogi.

Samostojno vstajanje dojenčka bo omogočilo krepitev pomembnih mišic, ki bodo poskrbele za zdrav telesni razvoj otroka.

K samostojnemu dvigu dojenčka lahko spodbudimo z zanimivo igračo, ki jo postavimo na višje mesto, to pa začnemo delati v obdobju, ko opažamo, da si dojenček želi vstajati sam.

S spodbujanjem samostojnosti pri dojenčku zbujamo občutek samozavesti in lastne vrednosti.

Naslednji korak je spodbujanje hoje vstran. Kako izpeljati aktivnost?

Dojenčku omogočite, da se oprijema nečesa, kar mu daje oporo. Z zanimivo igračo ga spodbujajte k premikanju vstran. Vsak njegov gib in korak pohvalite in ga spodbudite, da vajo ponovi tudi v drugo stran.

Aktivnost je primerna za vse dojenčke, ki se že samostojno dvigujejo ob opori. Samostojno dviganje ob opori spodbujamo z aktivnostjo Vstajanje in spuščanje ob opori, ki jo najdete v sklopu videov za razvoj dojenčka > TUKAJ. 

Preden je dojenček zmožen te vaje, pa se z njim lahko igramo na tleh na podlagi; ali na vseh štirih, ali pa na trebuščku.

Aktivnost ponavljamo v obe smeri, da se izognemo ponavljanju dojenčkovih hotenih gibov v njemu naučeno, enostavnejšo rešitev, prav tako pa utrjujemo njegov enakomeren gibalni razvoj.

Dejavnost je že uspešno izvedena, če se dojenček samo ziblje vstran in ne naredi nobenega koraka, prav tako pa tudi, če vstran že skoraj teče. V tem primeru aktivnost lahko obogatimo z nestabilno oporo (žogo) ali drugačnimi vrstami opore.


Avtor: Tina Hrabar, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki