Pred vami je zanimiv in okusen recept, ki sem ga pripravila za ”dojenčke začetnike”, ki se srečujejo z prvimi žličkami goste hrane.

Ker se v prvih mesecih dojenčkovega življenja preventivno izogibamo nekaterim živilom, kot so kravje mleko, žita z glutenom, meso in oreščki, je takšen recept odlična alternativa za popestritev jedilnika (dojenja), hkrati pa je še zelo dobrega okusa in ne vsebuje zgoraj omenjenih sestavin.  Dojenčki ga naravnost obožujejo. Gre za enostaven hiter in domač rožolino z banano.

Za pripravo potrebujete le:

 • 70 g riža
 • 2,5 dcl vode
 • 1/3 banane
 • 60 ml nadomestnega (formule) ali materinega mleka

Ali če ti vam je lažje na oko:

 • 1 merica riža
 • 2 merici vode
 • 1 košček banane
 • 1 merica pripravljenega nadomestnega (formula) ali materinega mleka

Kako ga pripraviti?

 1. Vodo zavrete, nato vanjo dodate opran riž in ga v pokriti posodi na zmernem ognju kuhate 15 minut, oziroma toliko časa, kot je priporočeno na embalaži. Vmes večkrat pomešate.
 2. Ko je riž skuhan, ga pretresete v drugo posodo in mu dodate formulo ali izčrpano mleko. Vse skupaj dobro pretlačite s paličnim mešalnikom (priporočam višjo posodo z dnom, ki ima čim manj površine).
 3. Mešanico pustite počivati, da se ohladi na temperaturo, ki bo primerna za majhna usteca, medtem pa pretlačite še tisti košček banane.
 4. Ko je mešanica ohlajena, ji dodate pretlačeno banano in vse skupaj zmešate v enakomerno gosto maso.

Okusen obrok je pripravljen!

Če se z uvajanjem goste hrane šele spogledujete, si tukaj lahko prenesete BREZPLAČNI JEDILNIK UVAJANJA GOSTE HRANE za prvi mesec. Jedilnik je sestavljen enostavno in praktično, tako, da boste dobro razumeli, kako in kje začeti.

Pa dober tek 🙂


Avtor: Tina Hrabar, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki