Sleepy Bottle je inovativni, večkrat nagrajeni, slovenski izdelek, ki dramatično poenostavi pripravo adaptiranega mleka. Gre za prenosno napravo, s katero v nekaj sekundah pripravimo sveže in toplo adaptirano mleko malčkom, si so sicer prikrajšani za materino mleko.

Grelnik, s pomočjo senzorjev, natančno odčita količino vode v steklenički in prepozna njeno temperaturo. Nato vodo segreje na 37°C in jo na tej temperaturi vzdržuje, dokler ne pride čas hranjenja. Naprava prav tako vsebuje inovativno kartušo za adaptirano mleko, katera omogoči vsutje mleka v vodo takrat, ko je to potrebno in tako omogoči pripravo svežega in toplega adaptiranega mleka v nekaj sekundah. Naprava je tudi prenosna in omogoča priklop na različne oblike napajanja, kot so: stenska vtičnica, prenosna baterija, avtomobil, ipd.

Pogovarjali smo se z Rokom Colaričem, očkom Sleepy Bottle flaške.

Nosečka: Zakaj ste se odločili za izdelavo takega produkta?

Rok: Idejo za Sleepy Bottle je navdihnila nespečnost na počitnikovanju s prijateljema in njunim tri mesece starim sinom. Med nočnimi obroki je bila pokonci cela hiša, ne toliko zaradi jokajočega lačnega dojenčka, pač pa bolj zaradi “na pol spečega” očka, ki se je v kuhinji, ob gretju vode, pomivanju stekleničk in nerodnem rokovanju z vsemi predmeti, glasno prebijal skozi korake priprave mnogih nočnih obrokov tisti teden. Po več dneh kratenega spanca sem si dejal, da mora za problem, ki sem mu bil priča, obstajati boljša rešitev.

Dve leti pozneje sem zasnoval prvi prototip, ki je s segrevanjem in ohranjanjem temeprature vode, medtem, ko starši spijo, močno poenostavil nočno hranjenje dojenčka. Poleg tega Sleepy Bottle s svojim pametnim oblikovanjem mladim staršem ponuja predhodno pripravo adaptiranega mleka, ki ostane suho in ločeno od vode do trenutka hranjenja. To pomeni, da je obrok vedno popolnoma svež, na pravi temperaturi in je pripravljen v nekaj sekundah po tem, ko ga dojenček zahteva.

Nosečka: Zakaj je Sleepy Bottle bolj primerna za otroka in v čem se razlikuje od ostalih flašk na trgu?

Rok: No, glavna razlika je, da Sleepy Bottle ni flaška – steklenička ampak naprava 🙂

Zakaj je bolj primerna kot konkurenčni produkti, pa mislim, da najbolje pojasni naslednji primer:

Ko dojenček ponoči lačen zajoka, ga mora starš v najkrajšem možnem času nahraniti. Seveda je problematika občutno večja, če mamica ne doji in je potrebno pripraviti adaptirano mleko. V tem primeru, mora večina staršev steči v kuhinjo in v najkrajšem možnem času pripraviti napitek. Tudi če imajo korake priprave dobro optimizirane, še vedno proces traja pribljižno 5 – 10 minut, kar je ravno dovolj, da se dojenček do dobra razjoka in prebudi. To pa pomeni, da ga bo po hranjenju, ki prav tako traja cca. 5 – 10 minut, potrebno uspavati, kar pa lahko traja tudi eno uro ali celo več.

Če pomislimo, da je ta proces potrebno nekajkrat na noč ponoviti, lahko ugotovimo, da od takšnih staršev, v naslednjem dnevu, prav velike produktivnosti ni pričakovati.

Naj spomnimo, da je adaptirano mleko potrebno pripraviti sveže, v nasprotnem primeru dopuščamo, da se razvijajo bakterije in znižujemo kalorično vrednost, kar pa vsekakor ne more biti dobro za naše malčke.

Sleepy Bottle te težave odpravlja s svojo hitrostjo priprave adaptiranega mleka. Dojenček tako dobi svež in topel obrok takoj, ob prvem momljanju in izprazni stekleničko na pol v snu, kar pa pomeni, da bodo starši takoj po hranjenju lahko legli nazaj v posteljo.

Nosečka: Iz katerih materialov je Sleepy bottle izdelana?

Rok: 90% naprave je narejene v Sloveniji in s tem kontroliramo kvaliteto materialov ter posledično izdelka samega. Sleepy Bottle je 100% reciklabilen produkt, narejen iz vrhunskega polipropilena, katerega uvažamo iz Nemčije. Vsak izdelek je sestavljen ročno, prestati pa mora tudi kvalitativno testiranje. S tem zagotavljamo kvatiteto naših produktov in posledično prejmemo zelo malo reklamacij.

Nosečka: Kako je flaška zgrajena in kakšne funkcije ima?

Rok: Naprava je sestavljena iz 4ih glavnih sklopov: grelnika, otroške stekleničke, kartuše za adaptirano mleko in cuclja.

Za delovanje, grelnik najprej vklopimo v električni vir. Grelnik testira vir napajanja in so sredinska, oranžna lučka prične počasi utripati (dihati),  vanj vstavimo stekleničko z vodo.

V stekleničko natočimo odmerjeno količino prej prekuhane in ohlajene vode (lahko uporabimo tudi baby vodo).

V kartušo za adaptirano mleko, v zaprti poziciji, vsujemo poljubno število meric adaptiranega mleka in privijačimo cucelj.

Kartušo s cucljem privijemo na stekleničko z vodo in vstavimo v grelnik.

Na grelniku se bo pokazalo 4 do 5 lučk, kar označuje čas segrevanja cca 30 min. S počasnim segrevanjem Sleepy Bottle odstanja možnost nastanka pregretih delcev, kateri se pogosto pojavijo pri instantnem segrevanju in tako preprečuje možnost opeklin v dojenčkovih ustih.

Ko voda doseže 37°C, se vklopi zelena luč, ki ostane prižgana. To pomeni, da je naprava pripravljena za uporabo.

Z uporabo naprave Sleepy Bottle, se vedno pripravimo na naslednji obrok. Ko stekleničko s kartušo vstavimo v grelnik, enostavno pozabimo nanjo. Ko pa pride čas hranjenja, nas naprava čaka s segreto vodo in adaptiranim mlekom v kartuši. Vse kar potrebujemo narediti je: iztakniti stekleničko iz grelnika, zarotirati kartušo, kar povzroči odprtine v spodnjem delu kartuše in omogoči adaptiranemu mleku, da se vsuje v stekleničko, pretresemo in nahranimo dojenčka. Priporočamo, da imajo starši pogleg celotnega sestava še dodatno stekleničko s kartušo, katera stoji v pripravljenosti poleg sestava. Ko izvlečejo eno stekleničko, v grelnik takoj postavijo drugo in tako so vedno pripravljeni na novo hranjenje.

Nosečka: Kakšne varnostne tehnologije so uporabljene?

Rok: Naprava zajma več varnostnih funkcij, ki skrbijo predvsem, da ne bi prišlo do nepotrebne porabe energije oziroma česa hujšega. Grelnik tako sam zazna, ali se tekočina nahaja v steklenički, če se, bo pričel s segrevalnim ciklom, če ne, pač ne.

Po 15 ih sekundah izklaplja LED signalizacijo, da ne bi svetloba bila preveč moteča, predvsem v nočnem času. Če bi uporabnik želel preveriti čas do temperature, nežno potrese grelnik in signalizacija bo ponovno vidna.

Naprava bo uporabnika tudi opozorila, v primeru, da ima le ta, predolgo časa vodo in adaptirano mlek, vstavljeno v grelnik. Po 10ih urah, bo naprava z utripanjem vseh petih luči pričela signalizirati, da je prišel čas za zamenjavo tako vode, kot adaptiranega mleka.

Nosečka: Kako poteka čiščenje flaške?

Rok: Stekleničko, kartušo in cucelj lahko steriliziramo in prekuhavamo, peremo v pomivalnem stroju, primerna pa je tudi za uporabo v mikrovalovni pečici.

Nosečka: Kakšni so vaši dosežki kot slovensko podjetje v svetu?

Rok: Veliki Britaniji smo prisotni od samega začetka prodaje in moram priznati, da smo tam odlično sprejeti. Sicer smo trenutno prisotni le v veleblagovnici Selfridges, vendar načrtujemo širitev prodajne mreže z novimi britanskimi partnerji. Selfidges je veleblagovnica, ki je bila že 5 leto zaporedoma izbrana kot najboljša veleblagovnica na svetu in s tem privablja zanimivo kliantelo.

Lahko se pohvalimo, da smo tudi sami preko njih pridobili sloveče stranke o katerih seveda ne smemo govoriti, potiho pa lahko pa povemo, da je ena naših strank »The Ruler of Dubai« (Dubajski Kral) in pa princesa Saudske Arabije.

Tudi mediji in druge inštitucije so nas odlično prejeli tako doma kot v tujini in nam podelili nekaj laskavih nazivov:

  • Best Baby Bottle 2019 – Golden award – Project Baby Award
  • Best Bottle Feeding Must Have 2019 – Silver award – Project Baby Award
  • Golden Innovation Award 2019 – Chamber of Commerce Slovenia
  • T3 Magazine listed Sleepy Bottle on “Annual HOT 100 tech list 2019”
  • Voted best baby gadget by “The Gadget Show” Channel 5, UK 2018
  • Startup of the year 2018; Central European Startup Award
  • Best newcomer finalist 2017; Central European Startup Award
  • Best social impact startup finalist 2017; Central European Startup Award

Nosečka: Zadnje in najpomembnejše vprašanje – kakšno je zadovoljstvo mamic?

Rok: Seveda pa vsa priznanja nimajo nobene teže, če naše stranke ne bi videle dodane vrednosti v Sleepy Bottle. Pribljižno 6 mesecev po začetku prodaje, smo začeli prejemati zahvalna e-sporočila zadovolj uporabnikov, kjer večina pravi, da si življenja sploh več ne predstavlja brez Sleepy Bottle. In teh sporočil je ogromno. Ugotovili pa smo tudi, da starši, skoraj da tretirajo Sleepy Bottle za »družinskega člana« in ga niti slučanjo ne bi bili pripravljeni posodili. 

To je razlog, zakaj smo pričeli razvijati našo napravo, da pomagamo mladim staršem

Sleepy bottle je odličen izum slovenskega podjetja in veseli smo, da smo se lahko pogovorili z ustanoviteljem in očetom tega izdelka. Pozdravljamo take odlične ideje in Sleepy bottle tudi sami dodalimo pet zvezdic! Če bi radi sami preizkusili Sleepy bottle, pa obiščite njihovo čudovito spletno stran: www.sleepybottle.com


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki