Jesen in zima sta čas naglavnih insektov, kot so uči. Poletje pa čas komarjev. Danes se bomo na kratko dotaknile možnosti odlične zaščite, ki nam jih ponuja aromaterapija.

Kako se lahko zaščitimo?

Kupljeni repelenti so zelo agresivni, saj je koncentracija kemikalij, ki skrbi za odganjanje insektov, izredno visoka. Vsekakor nekaj, česar ne bi želela nanesti na malčkovo (ali svojo) kožo!


Poglej tudi: 6 načinov kako se zavarovati pred komarji


Ker je otroška koža bolj občutljiva, hkrati pa potrebuje nekaj let, da »zgradi« svoj imunski sistem, je pomembno, da je v tem času ne obremenjujemo preveč. Zato je dobro, da pri malčkih uporabimo repelente, ki jih ne nanašamo na kožo, pač pa na oblačila, otroški voziček ali pa izdelamo svečko oz. uporabimo izparilnik.

Katera olja preganjajo komarje?

S pomočjo eteričnih olj lahko izdelaš odlične in zelo učinkovite repelente. Če izdelka ne boš nanašala na kožo, pač pa ga popršila po oblačilih, posteljnini, zavesah ali pa ga uporabila npr. v izparilniku, bodo odlična izbira eterična olja cimeta, klinčkov, limonske trave, citronele, limonskega evkalipta in poprove mete. Kot osnovo za nanos lahko uporabiš destilirano vodo ali hidrolat, vendar pa boš morala v tem primeru dodati tudi solubilizator, ki bo omogočil, da se bodo eterična olja v vodi enakomerno porazdelila (v nasprotnem primeru bodo namreč plavala na vodi). Druga možnost je visokoprocentni alkohol, v katerem so eterična olja dobro topna. Seveda alkoholnega repelenta ne boš nanašala na kožo, pač pa npr. na oblačila.

Katera olja preganjajo naglavne uši?

Kokosovo olje, olje čajevca, sivke, evkaliptusa, rožmarina, limonske trave in poprove mete so vonji, za katere se splošno verjame, da odganjajo uši. Uporaba katerega koli šampona in balzama z vonjem kokosa je preprost način za povečanje obrambe. Za še boljšo zaščito dodajajte čajne žličke olja čajevca in olja sivke ali katerega koli od zgoraj omenjenih vonjev v stekleničko bi moralo dodatno pomagati.


Preberi tudi: Recept za repelent, ki bo sigurno pregnal uši


DIY nega za pike

Tudi, če si prepozno pomislila na repelent (jah, tudi to se kdaj zgodi!), si lahko pomagaš z aromaterapijo in naravnimi pripravki. Glede na to, da je predel pika navadno rdeč, rahlo natečen, srbi in je pogosto tudi boleč na otip, bomo poskrbele za varno in učinkovito rešitev, ki bo pomagala pri vseh omenjenih simptomih.


SOS olje za pike

  • 10 ml ognjičevega macerata*
  • 3 kapljice eteričnega olja prave sivke (Lavandula angustifolia)
  • 2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
  • 1 kapljica eteričnega olja smilja (Helichrysum italicum)

*Macerat je oljni izvleček. Pripraviš ga lahko sama ali pa ga kupiš. Če macerata nimaš, ga lahko nadomestiš z olivnim ali drugim rastlinskim oljem ali nevtralnim neodišavljenim losjonom.

Izdelava: V 10 ml temno stekleničko nakapljaj eterična olja in pomani med dlanmi. Dodaj ognjičevo olje, premešaj in shrani na hladno ter suho mesto.

ZELO POMEMBNO: Pomembno je, da otroke pregledujete redno in ščitite pred ušmi že preventivno. Vrtci in šole so trenutno zelo “okužene” z ušmi. Če ne bomo ukrepale vse mamice pri svojih otrokih, si bodo otroci kar naprej delili uške med sabo.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki