Poletje je tu in mnogi že uživate na zasluženih počitnicah. Si med njimi? 🙂 Ker sončni dnevi in topli prijetni večeri privabijo na plan tudi številne insekte, se bomo danes na kratko dotaknile možnosti, ki nam jih ponuja aromaterapija z eteričnimi olji.

Kako se lahko zaščitimo?

Kupljeni repelenti so zelo agresivni, saj je koncentracija kemikalij, ki skrbi za odganjanje insektov, izredno visoka. Vsekakor nekaj, česar ne bi želela nanesti na malčkovo (ali svojo) kožo!

Poglej tudi: 6 načinov kako se zavarovati pred komarji

Ker je otroška koža bolj občutljiva, hkrati pa potrebuje nekaj let, da »zgradi« svoj imunski sistem, je pomembno, da je v tem času ne obremenjujemo preveč. Zato je dobro, da pri malčkih uporabimo repelente, ki jih ne nanašamo na kožo, pač pa na oblačila, otroški voziček ali pa izdelamo svečko oz. uporabimo izparilnik.

S pomočjo eteričnih olj lahko izdelaš odlične in zelo učinkovite repelente. Če izdelka ne boš nanašala na kožo, pač pa ga popršila po oblačilih, posteljnini, zavesah ali pa ga uporabila npr. v izparilniku, bodo odlična izbira eterična olja cimeta, klinčkov, limonske trave, citronele, limonskega evkalipta in poprove mete. Kot osnovo za nanos lahko uporabiš destilirano vodo ali hidrolat, vendar pa boš morala v tem primeru dodati tudi solubilizator, ki bo omogočil, da se bodo eterična olja  v vodi enakomerno porazdelila (v nasprotnem primeru bodo namreč plavala na vodi). Druga možnost je visokoprocentni alkohol, v katerem so eterična olja dobro topna. Seveda alkoholnega repelenta ne boš nanašala na kožo, pač pa npr. na oblačila.


Nosečkin nasvet:
Če nimaš časa ali vseh sredstev za izdelavo domačega repelenta, je odlična izbira Fitobimbi ZANZI sprej, ki je pravtako popšolnoma naraven in bazura na eteričnih oljih. Trenutno 15% popusta s kodo “NOSEČKA”! Še več, je TOP izdelek po izboru slovenskih mamic, kar si lahko preberete v tem članku >


Kaj pa, če smo prepozne?

Tudi, če si prepozno pomislila na repelent (jah, tudi to se kdaj zgodi!), si lahko pomagaš z aromaterapijo in naravnimi pripravki. Glede na to, da je predel pika navadno rdeč, rahlo natečen, srbi in je pogosto tudi boleč na otip, bomo poskrbele za varno in učinkovito rešitev, ki bo pomagala pri vseh omenjenih simptomih.

»SOS« olje za pike

  • 10 ml ognjičevega macerata*
  • 3 kapljice eteričnega olja prave sivke (Lavandula angustifolia)
  • 2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
  • 1 kapljica eteričnega olja smilja (Helichrysum italicum)

*Macerat je oljni izvleček. Pripraviš ga lahko sama ali pa ga kupiš. Če macerata nimaš, ga lahko nadomestiš z olivnim ali drugim rastlinskim oljem ali nevtralnim neodišavljenim losjonom.

Izdelava: V 10 ml temno stekleničko nakapljaj eterična olja in pomani med dlanmi. Dodaj ognjičevo olje, premešaj in shrani na hladno ter suho mesto.

Uživajte v čudovitem poletju! 🙂


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki