Tako kot avtor in izjemni predavatelj Sir Ken Robinson tudi sam globoko verjamem, da se v vsakem človeku skriva izjemni potencial za osebno izpolnitev, pa tudi za prispevek skupnosti in ljudem okoli sebe.

Nosečnost in porodniški dopust je čas, ko vsaka mama brez dvoma korenito izpolnjuje to slednje: pripravljanje varnega gnezda za svojega otročička, potem pa intenzivna nega in skrb zanj. Do določene mere (ali natančneje: dokler mera ni polna!) je tudi poklic mame zelo izpolnjujoč. A le do tiste razumne in še sprejemljive psiho-fizične meje, ki jo ima vsak človek, da lahko deluje.

Rojstvo otroka je seveda zelo lep in vsepovsod opevan dogodek, s seboj pa prinaša bistvene spremembe, na katere se je najbolje že vnaprej pripraviti – že zato, da v materinstvu sploh preživite. Tudi za nas očete (če na to nismo dovolj in primerno pripravljeni) rojstvo otroka lahko pomeni začetek napornega obdobja, ko 'zaškripa' partnerstvo, zmanjkuje moči itd. – kaj šele za mamice! Obdobjem izčrpanosti, depresije, omejenih socialnih stikov in nizke samopodobe se v življenju nihče ne more v celoti izogniti, pogostejša pa so lahko ravno v okviru družinskega življenja. Žal so ti pojavi prepogosto še zmeraj preveč tabuizirani, da bi (si) jih lahko neobremenjeno priznali, si jih v pogovorih izmenjali in tako lažje tudi predelali. O tem več na drugem mestu, v tem trenutku pa vam želimo vsaj zagotoviti: niste same, z lastnim trudom in s pomočjo drugih boste zmogle – predvsem pa: NE POZABITE NASE!

Tudi če v določenih okoliščinah ne morete preprosto slediti navdihu in uresničiti svojih življenjskih sanj (otroci in družina pa so pri tem lahko – paradoksalno – hkrati sanje same in obenem ovira do uresničitve ostalih sanj), se vsaj za kratek čas na teden lahko posvetite nečemu, kar vam je res pri srcu.

V katerih dejavnostih se zares čutite v svojem elementu? Za to, da ste lahko 'v službi' otroku, je pomembno, da ste (kolikor dopuščajo razmere) redno aktivne in ustvarjalne tudi na področjih, ki so vam blizu. In morda lahko prav v tem času spoznate in uresničite tudi kakšen 'nov del' sebe?

Če ne drugega, preberite kakšno zanimivo knjigo tudi zase (in ne samo o negi in vzgoji otrok!) Ena takšnih, strokovno zelo dobro podkovanih in privlačno berljivih je tudi knjiga V ELEMENTU. Priporočam! 😉

knjiga_v-elementu

Matej Horzelenberg, urednik (založba Lectour)

 

O KNJIGI:

"Če vidimo priložnost, da bi uresničili svoje sanje, lahko tudi prej opazimo pot, ki nas vodi do cilja." Sir Ken Robinson

Sir Ken Robinson je svetovno priznan strokovnjak za inteligenco, ustvarjalnost in šolstvo ter najbolj gledan govorec na prestižnih TED konferencah (www.ted.com).

Kakovostna strokovna knjiga, ki prevprašuje naše splošno sprejete predstave o inteligenciustvarjalnosti in človeški zmogljivosti, tako da opogumlja vsakega posameznika, da odkrije in razvije svoje talente ter pri tem pomaga tudi drugim.

Začinjena s humorjem in številnimi zgodbami uspešnih posameznikov in organizacij.

Sir Ken Robinson in Lou Aronica – pronicljivo in navdihujoče branje!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki