Avtor članka: Nataša Gostinčar

Da bi bodočim staršem olajšali odločitev o izbiri prave šole za starše, sem se pogovarjala z našo ustanoviteljico Nosečke – Danajo Oblak, ki je letos spomladi, v sodelovanju s kar 16 strokovnjaki, ustanovila najbolj strokovno spletno Šolo za starše.

Danaja že od leta 2013 izobražuje nosečnice in pripravlja starše na porod in starševstvo preko spletne strani Nosecka.net ter fizičnega priročnika Najino prvo leto, katerega lahko dobi vsaka nosečka brezplačno – v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji.

Šola za starše ni obvezna.

Po novem spremljevalec pri porodu, običajno bodoči oče, ne potrebuje več potrdila o opravljenem tečaju, a Danaja našteje razloge, zakaj bi se je morala udeležiti oba starša.

“Ključnega pomena je, da je bodoča mama mentalno dobro pripravljena na porod, da razume njegov potek. Poznavanje različnih porodnih položajev, metod za lajšanje porodne bolečine in tehnik za obvladovanje popadkov – je nujno. Prav tako mora biti obveščena o vseh protibolečinskih sredstvih, ki so na voljo in kje so na voljo. Nosečnica mora to znanje poznati in obvladati, da lahko samozavestno izbere porodno okolje, ki mu zaupa, in da lahko nato zaupa bolnišničnemu osebju, da bodo znali sodelovati z njo med porodom. Če je bodoča mama opremljena s pravimi informacijami, lahko na podlagi pridobljenega znanja sprejema prave odločitve za sebe in otroka.”

Šole za starše se običajno udeležite po 12. tednu nosečnosti, kjer boste obiskovale tečaj za zgodnjo nosečnost. Če boste pa izbrale spletne tečaje, pa lahko tudi nekoliko kasneje, ampak priporočljivo je, da že veste kako poteka nosečnost, kako skrbeti za telo in se fizično in mentalno pripraviti na porod.

Danaja poudarja, da je ključno, da bodoči starši pridobijo vse pomembne informacije pravočasno, da jih porod ne preseneti. Močno odsvetuje, da bi stvari prepustili naključju in odlašali s pripravami do zadnjega meseca. Pravzaprav je nosečnost idealno obdobje, da se ženska osredotoči nase in se posveti svojim življenjskim spremembam.

Vprašanje, ki se zastavlja je: Katero šolo izbrati?

“Starši bi morali izbrati tisto šolo, ki najbolj odraža vaša prepričanja, vrednote in želje. Če nosečnica razmišlja o domačem porodu, je najboljša izbira babica, ki bo prisotna tudi med porodom. Čeprav tega sama, zaradi varnosti otroka in matere, absolutno ne svetujem ali priporočam. Za tiste, ki načrtujejo porod v porodnišnici, so na voljo priprave v okviru porodnišnic in zdravstvenih domov. Kljub temu, da so to javne ustanove, se lahko vsebina močno razlikuje.

Starši morajo raziskati različne ponudbe priprav na porod in starševstvo, preveriti kakšen program ponujajo, katere teme pokrivajo njihovi programi, v kakšnem obsegu so in nenazadnje, kdo je tisti, ki izvaja program oziroma posreduje informacije.

Programi naj pokrivajo vsa ključna področja – porod, poporodno obdobje, dojenje in vsebine o novorojenčku, vključno z nego in rokovanjem.

Danaja na podlagi lastnih izkušenj potrjuje, da so v zdravstvenih ustanovah vsebine predavane s strani strokovno usposobljenih zdravstvenih delavcev in so zato informacije zanesljive. Vendar pa pravi, da so na tem področju potrebne izboljšave, ker veliko vsebin, zaradi neplačila predavateljev, seveda sploh ne zmorejo pokriti.

Delo predavateljev na uradnih šolah pogosto tudi ni plačano in ponavadi ga tudi opravljajo izven delovnega časa. Kar je zelo lepo od njih, ampak žalostno s strani države, da se ne nameni več sredstev za njih. Tako bi bila tudi pokritost Šol za starše večja in tudi vsebinsko bi bile bolj bogate.

V Sloveniji pa obstaja kar nekaj spletnih izobraževalnih programov, ki jih lahko ponuja kdorkoli, ne glede na njegovo strokovno izobrazbo, kompetence ali sploh izkušnje. Žal se pogosto zgodi, da ženske prejmejo nestrokovne, neprimerne in napačne informacije, ki jim lahko povzročijo škodo.

To lahko vodi do oblikovanja precej nerealnih pričakovanj o porodu in poporodnem obdobju. Sploh možnostih poroda v slovenskih porodnišnicah, ki niso enake, kot morda drugje.

Ravno zato sem se odločila povezati najboljše slovenske strokovnjake, s katerimi že sodelujem že kot 10 let, in z njimi postaviti spletno Šolo za starše, ki je na prvem mestu strokovna, verodostojna in hkrati zelo prijetna za ogled. Vsebine so dostopne nosečnici ali paru kadakroli – za celo leto in kjerkoli – na telefonu, računalniku ali tablici. Predavatelji pa so delujoči slovenski zdravniki ali zdravstveni delavci v porodnišnicah ali zdravstvenih domovih. Tako nosečnica ali par dobita najbolj realne in strokovne informacije glede poroda v sloveniji.”


Avtor: Nataša Gostinčar, Voditeljica družbenih medijev

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki