Pomlad v deželo prinese oživitev narave. Prebudijo se rastline, živali, pa tudi ljudje postanemo bolj živahni. Radi se podamo v naravo, športamo, posegamo pa tudi  po čistilih in orodjih s katerimi si očistimo in polepšamo dom in našo okolico.
spomladansko čiščenje
Skupaj z družino naredimo “plan” kako se bomo lotili pospravljanja omar, kako si bomo organizirali shranjevanje živil, igrač, šolskih potrebščin, oblačil, orodja … in kako bomo očistili površine in predmete.
spomladansko čiščenje
spomladansko čiščenje
Jaz se vsako leto lotim temeljitega čiščenja stanovanja. Letošnje leto sem uporabila za pospravljanje omar način po Marie Kondo – Japonki, ki je spremenila način pospravljana. Obiskala sem predavanje ga. Tine Markun – certificirane svetovalke glede pospravljanja in urejanja doma, pri kateri sem dobila osnovne napotke in se lotila dela. Več si lahko ogledate na spletni strani  https://www.facebook.com/watch/?v=124940222208973
spomladansko čiščenje
spomladansko čiščenje
Pomembno pri tem načinu je, da sodelujejo vsi člani družine, kar je sedaj idealen čas, ko smo vsi doma in imamo dovolj časa.
spomladansko čiščenje
Naslednja stopnja je bila pospravljenje oz. čiščenje zimskih odej, dek in čiščenje plišastih igrač mojih vnukov. Odeje sem razgrnila po postelji jih potresla s sodo bikarbono in jo z rokami vtrla.
spomladansko čiščenje
spomladansko čiščenje
Tudi plišaste igrače sem natrla s sodo, saj so igrače polnjene z žagovino in jih ne morem oprati. Pustila vse skupaj nekaj ur in nato presesala. Odeje sem presesala z globinskim sesalcem in jih shranila v vakumskih vrečkah, ki so nam v veliko pomoč, saj volumensko zasedejo manj prostora v omarah, pa še kakšne leteče žuželke jim ne pridejo blizu.
spomladansko čiščenje
Ne pozabimo tudi, da je sonce dober zaveznik zračenja in razkuževanja. Blazine in odeje lahko prepustimo sončnim žarkom in jih tako dobro prezračimo. Volnene odeje, kovtre in podloge iz volne pa zračimo ko je v zraku veliko zračne vrage, da se obnovi lanolin, ki je v volni.
spomladansko čiščenje
spomladansko čiščenje
Tako sem osvežila igračke, ki očiščene čakajo na vnučke in shranila odeje za prihodnjo zimo.
spomladansko čiščenje
Vaša oma Tatjana 
spomladansko čiščenje

Avtor: Tatjana Muraja Oblak, Nasveti starejše generacije

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki