TikTok, prvotno znan kot musical.ly, je aplikacija, ki je hitro pridobila na priljubljenosti po letu 2018, tudi med Slovenci. Svetovno število uporabnikov TikToka je preseglo milijardo, od tega čez 150 milijonov v Evropi. Aplikacija je posebej priljubljena med mladimi, kar prinaša določene izzive in težave.

Na TikToku uporabniki kreirajo in delijo 1kratke videoposnetke, pogosto obogatene z glasbo, vizualnimi efekti, kar ustvarja kratke glasbene videoposnetke. Večinoma so to posnetki petja, plesa, različnih izzivov in šal. Uporabniki lahko komunicirajo med seboj, snemajo duete, delijo videe in brskajo med objavami drugih uporabnikov.

Starostna omejitev

Sprva je bila starostna omejitev za uporabo TikToka 12 let, vendar so jo sredi leta 2018 povišali na 13 let. Kljub temu mnogi menijo, da bi morala biti starostna meja postavljena na 16 let, vendar predstavniki TikToka to zavračajo, saj podobne omejitve veljajo tudi za druge platforme, kot so YouTube in Instagram.

Ideja TikToka

TikTok spodbuja kreativnost in omogoča komunikacijo med uporabniki, kar krepi občutek skupnosti. Sprva je bil TikTok predstavljen kot neškodljiva alternativa obstoječim platformam, ki ponuja glasbo in humor namesto negativnih vsebin.

Tveganja in nevarnosti

Vendar pa TikTok ni brez svojih težav. Nekatere vsebine niso primerne za otroke, saj vključujejo prikaze samopoškodb, drog, alkohola, spolnosti in vulgarnosti. Nadlegovanje in nasilništvo sta prisotna, prav tako pa mnogi otroci, mlajši od 13 let, uporabljajo aplikacijo brez vednosti staršev. TikTok tudi ni učinkovit pri odstranjevanju neprimernih sporočil, kar povečuje tveganje za zlorabe.

Kako zagotoviti varnost na TikToku?

Za zagotovitev varnosti je pomembno, da se z otroki pogovarjate o nevarnostih, ki jih prinašajo aplikacije, in nastavite ustrezne varnostne nastavitve, kot so zasebni profili in omejitve komunikacije. Prav tako je pomembno, da otroci ne delijo osebnih podatkov na svojih profilih in v objavah.

Neprimernost uporabe TikToka za najmlajše

Uporaba TikToka se za predšolske otroke in otroke prve triade močno odsvetuje, tudi če je izolirana in pod stalnim nadzorom odrasle osebe. Razlog za to je močan dopaminski odziv, ki ga aplikacija sproži pri otrocih. TikTok je zasnovan tako, da pri otrocih sproža močne sinapse za dopamin v možganih, kar lahko vodi do tega, da otrok ne more najti zadovoljstva v drugih dejavnostih.

  1. Močan dopaminski odziv: TikTok s svojimi hitrimi, barvitimi in zvočno bogatimi videoposnetki močno stimulira dopaminske receptorje v možganih otrok, kar lahko vodi do prekomerne stimulacije in zasvojenosti.
  2. Nastanek nezadovoljstva: Ko se otrokova možgana navadijo na visoke ravni dopamina, ki jih sproža TikTok, lahko postanejo druge, manj stimulativne dejavnosti, kot so branje ali igra na prostem, nezanimive in nezadovoljujoče.
  3. Dolgoročne posledice: Takšna prekomerna stimulacija lahko ima dolgoročne posledice na razvoj možganov in vedenje otroka, vključno z zmanjšano sposobnostjo koncentracije, učenja in obvladovanja impulzov.

Zaradi možnih negativnih posledic in tveganj, ki jih prinaša uporaba TikToka, je nujno, da starši in skrbniki strogo omejijo ali celo prepovejo uporabo te aplikacije za mlajše otroke. Namesto tega bi morali spodbujati dejavnosti, ki so primerne za starost otroka in ki pozitivno vplivajo na njegov razvoj, kot so igre na prostem, branje in ustvarjalne dejavnosti.

Vsebino članka omogoča varniinternet.si

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki