Članek predstavlja nekaj zanimivih tem v zvezi s ponudbo otroške hrane: katere zakonske zahteve moramo upoštevati, kakšen je poseben nadzor sestavin, česa ne smemo dodajati in zakaj je industrijsko pripravljena otroška hrana varna in priročna.

Vprašanje ima en kratek odgovor: veliko! Glede na zakonska, kot tudi strokovna priporočila lahko od otroške hrane pričakujemo veliko. Na prvi pogled se zdi kot preprost izdelek – vendar je dobro vedeti kaj v resnici vsebuje in česa ne sme vsebovati?

Otroška hrana je ena najstrožje reguliranih in kontroliranih živilskih izdelkov. Naj bo to pripravljena kaša v kozarčku, instant žitarice ali pijača – vsak izdelek, ki spada v zakonsko kategorijo “živila na osnovi predelanih žit in otroška hrana”, mora izpolnjevati določene zahteve, da se zagotovi primerna in varna prehrana za dojenčke in majhne otroke. Kako so lahko starši prepričani, da izdelek izpolnjuje te stroge zahteve? Na to vprašanje obstaja preprost odgovor: Kadar koli je na izdelku navedena oznaka starosti otroka, mora izdelek izpolnjevati vse ustrezne zakonske določbe. (1) To velja za vse starostne skupine do 3 let.

Po nemških in evropskih priporočilih ne bi smeli goste hrane uvajati pred 4. mesecem starosti. (3,4) Zato je tudi zakonsko najnižja dovoljena starostna oznaka na embalaži »od 4. mesecev«. Na primer, če je izdelek označen z “od 4. mesecev”, lahko otroka hranite s tem izdelkom po dopolnjenem 4. mesecu starosti. Odvisno od otrokovega razvoja in njegovega okusa, lahko s temi izdelki hranimo tudi starejše otroke.

Izbor sestavin

Pri uvajanju goste hrane mora biti le-ta iz sestavin primernih za uporabo v živilih za dojenčke in majhne otroke. Poleg tradicionalno preizkušenih živil, ki se uporabljajo kot sestavine za otroško hrano obstajajo tudi nekatere sestavine, ki jih izrecno priporočajo strokovna združenja ali pa je njihova uporaba podkrepljena z zadostnimi in splošno sprejetimi znanstvenimi podatki, ki dokazujejo njihovo ustreznost. Obstajajo tudi priporočila o uporabi določenih sestavin, kot sta recimo sol ali sladkor. Njuna uporaba se odsvetuje oziroma je dovoljena le v majhnih količinah.

Morajo biti res navedene vse sestavine?

Ja! Če izdelek vsebuje več sestavin, morajo biti te navedene na seznamu sestavin po padajočem vrstnem redu. Precej preprosto je: več kot kozarček vsebuje določene sestavine, višje na seznamu sestavin se nahaja. Sestavine, ki predstavljajo manj kot dva odstotka neto teže, so lahko navedene v poljubnem vrstnem redu na dnu seznama sestavin (npr. začimbe). Toda za vse velja ena stvar: vse sestavine, ki se nahajajo v kozarčku morajo biti navedene. To ni zahteva samo za otroško hrano – ta je del Uredbe o zagotavljanju informacijah o živilih potrošniku in zato velja tudi za druge živilske izdelke na prodajnih policah. (2)

Kaj ne sme biti dodano otroški hrani?

Starši so navajeni na konvencionalna živila, ki vsebujejo vrsto aditivov, ta pa vplivajo na primer na rok uporabe, okus ali barvo. Vse to v otroški hrani ni dovoljeno. Mnogi starši se ne zavedajo, da zakon prepoveduje uporabo barvil in konzervansov v otroški hrani, enako velja recimo tudi za sladila in umetne arome. Zato pri HiPP-u na to opozarjamo na svojih etiketah. Poleg tega mora otroška hrana izpolnjevati zelo stroge predpise glede škodljivih snovi in ​​njihovih ostankov. Obstaja na primer zelo stroga meja, ko gre za ostanke pesticidov, ki se običajno uporabljajo v kmetijski pridelavi. Velika prednost industrijsko pripravljene otroške hrane je zahteva po upoštevanju in zagotavljanju strogo predpisanih mej, za kar je potreben stalen nadzor.

Za živila, ki niso namenjena posebej za dojenčke, ti strogi predpisi ne veljajo. Eden takih parametrov pri prehrani dojenčkov je nitrat. Za uravnavanje ravni nitratov obstaja dober razlog: bakterije, prisotne v ustni in črevesni flori, jih pretvorijo v nitrit, kar lahko povzroči nastanek potencialno rakotvornih nitrozaminov. Na drugi strani pa nitrit zavira dihalno funkcijo rdečih krvnih celic, to privede do zelo hitrega poslabšanja transporta kisika v krvi, še zlasti pri dojenčkih, kar vodi v življenjsko nevarno cianozo. Upoštevanje zakonsko določene meje nitratov 200 mg / kg se vedno preverja pri industrijsko pripravljeni otroški hrani, kjer pa rezultati padejo običajno pod to raven.

Za primerjavo: špinača za splošno uživanje lahko vsebuje do 3000 mg / kg nitrata, odvisno od letnega časa. Pri podjetju HiPP že v osnovi uporabljamo le ekološko pridelano zelenjavo z nizko vsebnostjo nitratov. Ker pa je vsebnost nitratov v rastlinah odvisna od številnih dejavnikov v procesu vzgoje rastlin, natančno preverimo vse rastline, da zagotovimo najnižje možne ravni nitratov.

Ali je potrebno v končni obrok še vedno dodajati repično olje?

Dojenčkove potrebe po maščobah so še posebno velike v prvem letu življenja. Maščoba jim zagotavlja energijo in je hkrati vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih potrebujejo za rast in razvoj. Vsi HiPP popolni obroki v kozarčkih vsebujejo zadostno količino maščobe ali olja, da lahko telo dojenčka izkoristi vse dragocene sestavine in dobi energijo. Imajo dobro uravnoteženo sestavo, zato se jih lahko uporablja takšne kot so, ne da bi jih bilo potrebno »obogatiti« z oljem. Naši obroki ustrezajo strogim zakonskim zahtevam direktive EU za otroško hrano. (1) Po zakonu morajo obroki vsebovati največ 4,5 g / 100 kcal maščobe, kar seveda upoštevamo pri razvoju izdelkov. Dojenčki pridobijo zadostno količino maščobe iz materinega mleka ali mlečne formule in kasneje iz goste hrane. To potrjujejo tudi raziskave, ki jih je opravil Raziskovalni inštitut za otroško prehrano (Research Institute of Child Nutrition).

Otroška hrana – priročno in varno!

Izdelki HiPP so vedno razviti v skladu z najnovejšimi spoznanji o prehrani in proizvedeni v skladu z zelo strogimi zakonskimi zahtevami. Industrijsko pripravljena otroška hrana je priročna in staršem pogosto prihrani čas – vendar pa imajo dojenčki in malčki tudi posebne prehranske zahteve! Zato so zanje nujno potrebne sestavine najvišje kakovosti, ki so nenehno podvržene najstrožjim nadzorom. Samo tako lahko zagotovimo idealno sestavo naših obrokov in vsa potrebna hranila, ki jih otroci v določenem starostnem obdobju potrebujejo.

Kdor proizvaja hrano za otroke, nosi veliko odgovornost in pri HiPP-u, se tega zelo dobro zavedamo. Družina HiPP, kot pionir ekološke otroške hrane je že pred leti dala obljubo, da bomo za otroke pridelovali in predelovali le najboljše ekološke surovine in da tega poslanstva nikoli ne bomo prenehali izpolnjevati.

Danes lahko mirno rečemo, da je HiPP več kot ekološko, ker smo:
• Trajnostnejši • Prijaznejši do živali • Prijaznejši do podnebja • Še bolj zavezani biotski raznovrstnosti • Izdelki so podvrženi strožjim merilom
#veckotekolosko

Tudi vi lahko delujete ekološko in trajnostno, mi pa vas bomo za to nagradili. Zbirajte HiPP Organic pečate in prejmite darilo po vaši izbiri. KLIKNITE TUKAJ.

Želite tudi sami aktivno prispevati k naši lepši skupni prihodnosti? Potem zasejte svoj cvetlični lonček medovitih rastlin, ki bodo paša čebelam in metuljem. Vsem, ki se boste v mesecu juniju pridružili HiPP BabyClubu, bomo poslali vrečko semen in brošuro za zbiranje HiPP Organic pečatov.
KLIKNITE TUKAJ.

HiPP: “Več kot ekološko” – VIDEO

Podrobnejše informacije / viri:

1) Direktiva Komisije 2006/125/ES z dne 5. decembra 2006 o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke
2) Uredba (EU) št. 1169/2011 Evropskega parlamenta in Sveta o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uredba z informacijami o živilih)
3) Koletzko B et al: Ernährung und Bewegung von Säuglingen und stillenden Frauen. Aktualisierte Handlungsempfehlungen, 2016
4) Fewtrell M et al: Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition, 2017

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki