V zadnjem času so postala sladila predmet številnih raziskav, ki so pokazale njihove potencialno negativne učinke na naš mikrobiom in celo na zdravje srca pri uporabi eritritola. Vendar pa se vse več pozornosti usmerja k alternativam, ki ne le da ne škodujejo, ampak celo prinašajo koristi našemu zdravju. Ena takšnih alternativ je glicin, naravna aminokislina, ki obljublja revolucijo v načinu, kako sladkamo naše pijače in jedi.

Kaj je glicin?

Glicin je aminokislina, ki je osnovni gradnik vseh vrst kolagena in igra ključno vlogo v številnih bioloških procesih v telesu. Poleg tega, da pomaga pri tvorbi kolagena, glicin deluje kot nevrotransmiter, ki lahko izboljša kakovost spanca in zmanjša stres. Za razliko od tradicionalnih umetnih sladil, glicin dejansko prispeva k boljšemu zdravju in počutju.

Glicin in oligofruktoza: Duo za zdravje

Glicin v kombinaciji z oligofruktozo, vrsto prehranske vlaknine, ki koristi našemu mikrobiomu, predstavlja močan dvojec. Oligofruktoza deluje kot prebiotik, ki spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju, kar ima pozitiven vpliv na celoten imunski sistem in zdravje prebavil.

Koristi glicina za mamice in otroke

Za nosečnice in otroke v obdobju rasti je glicin še posebej koristen, saj:

  • Uravnava krvni sladkor in deluje antioksidativno,
  • Spodbuja sintezo glutationa, najmočnejšega antioksidanta v telesu,
  • Zmanjšuje telesno temperaturo, kar prispeva k globljemu spancu,
  • Pomaga pri uravnoteženju metionina, aminokisline, ki se v velikih količinah lahko negativno odraža na naše zdravje,
  • Spodbuja tvorbo kolagena, kar je ključno za razvoj zdravih kosti, kože in las.

Kako uporabljati glicin?

Glicin je odličen v kombinaciji s pomirjujočimi čaji zvečer, kot so kamilica ali mešanice za dober spanec, saj lahko izboljša sprostitev in pripravo na spanec. Poleg tega je priporočljivo, da se glicin zaužije pred obroki, saj to pripomore k boljši uravnavanju krvnega sladkorja. Glicin se lahko uporablja tudi v različnih receptih, od pudingov in jogurtov do smoothijev in kaš. V peki ni priporočljiv za uporabo na površini, saj lahko hitro porjavi ali karamelizira.

Posebna ponudba za bralce

Glicin ni le alternativa sladkorju – je izbira za boljše zdravje in kakovost življenja za vas in vaše otroke. Poskusite ga in opazujte, kako se izboljša vaše počutje in zdravje vaše družine.

Za vse, ki želijo preizkusiti to čudovito naravno sladilo, imamo posebno ponudbo: s kodo NOSEČKA10 lahko ob nakupu na spletni strani prejmete 10% popust >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki